Χανιά: Το κύκλωμα με τις παράνομες υιοθεσίες είχε εξαπατήσει περίπου 400 ζευγάρια

11.08.2023 / 10:25
shutterstock_1968250909

Νέες αποκαλύψεις έρχονται καθημερινά στο φως γύρω από την πρωτοφανή υπόθεση εμπορίας βρεφών, ωαρίων, παράνομων υιοθεσιών και εξαπάτησης ζευγαριών που προσπαθούσαν να αποκτήσουν παιδί. Την ανώτερη δυνατή προθεσμία έδωσε ο ανακριτής Χανίων στους εννέα συλληφθέντες, οι οποίοι στις 7 το πρωί μεθαύριο Κυριακή 13 Αυγούστου, αναμένεται να απολογηθούν σταδιακά για σειρά κακουργηματικών πράξεων που τους απήγγειλε ο εισαγγελέας, με βάση την ογκώδη δικογραφία των αστυνομικών Αρχών.

Την ίδια στιγμή, σοκάρουν οι καταγγελίες για τη δράση και τον τρόπο δικτύωσης της εγκληματικής οργάνωσης, ενώ απάντηση στην αγωνία μεγάλου αριθμού γυναικών που είχαν προχωρήσει σε κρυοσυντήρηση των ωαρίων τους στο επίμαχο κέντρο, αλλά και εκείνων που θα προχωρούσαν σε εξωσωματική γονιμοποίηση έδωσε ο πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής κ. Νικόλαος Βραχνής.

Ανάμεσα στους εννέα συλληφθέντες, που για μια δεκαετία φέρονται να δρούσαν ως εγκληματική οργάνωση, προχωρώντας σε παράνομες υιοθεσίες, έχοντας εξαπατήσει περί τα 400 ζευγάρια που ήθελαν να αποκτήσουν παιδί και έχοντας εκμεταλλευτεί 200 γυναίκες ως παρένθετες μητέρες και δότριες ωαρίων, είναι μια έγκυος και μια γυναίκα με ένα βρέφος εννέα ημερών, το οποίο προοριζόταν για παράνομη υιοθεσία στη Βόρεια Ελλάδα.

Μάλιστα η Ρουμάνα, που είχε γεννήσει προ ημερών, προσήχθη στον εισαγγελέα Χανίων το βράδυ της περασμένης Τετάρτης με το βρέφος στην αγκαλιά. Πρόκειται για τη γυναίκα που συνελήφθη στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» της Αθήνας το απόγευμα της περασμένης Τρίτης. Μαζί της ήταν και η Ρουμάνα μεσίτρια, υπάλληλος του κέντρου υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στα Χανιά. Θα ταξίδευαν στη Θεσσαλονίκη για να παραδώσουν το βρέφος σε ζευγάρι.

Στην υπόθεση εμπλέκεται και δικηγόρος της συμπρωτεύουσας, η οποία θα διεκπεραίωνε τα πλαστά έγγραφα νομιμοποίησης του παιδιού και η οποία μέχρι χθες διέφευγε τη σύλληψη.

Σύμφωνα με τον κ. Μιχάλη Μαύρο, συνήγορο υπεράσπισης του Χανιώτη μαιευτήρα-γυναικολόγου που φέρεται ως εγκέφαλος της εγκληματικής οργάνωσης, ο μοναδικός του στόχος ήταν να ενισχύσει ανθρώπους που ήθελαν να γίνουν γονείς. «Ο εντολέας μου έχει την πεποίθηση ότι με την επεξεργασία που θα γίνει θα αναδειχθεί η πραγματική διάσταση, και αυτή θα είναι διαφορετική από αυτή που έχει κυκλοφορήσει μέχρι τώρα», υποστήριξε ο κ. Μαύρος.

Η ογκώδης δικογραφία, που έκανε τις ανακριτικές Αρχές να εξαντλήσουν τα περιθώρια του νόμου δίνοντας την ανώτατη δυνατή προθεσμία στους συλληφθέντες, περιλαμβάνει σκληρές ανθρώπινες ιστορίες με φόντο το όνειρο της απόκτησης παιδιού.

Παράνομη υιοθεσία από τα Χανιά στην Κατερίνη

Οι αστυνομικοί του Οργανωμένου Εγκλήματος, σε συνεργασία με συναδέλφους τους της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Κατερίνης, κατάφεραν να ταυτοποιήσουν, μεταξύ άλλων, υπόθεση υιοθεσίας στην Κατερίνη. Η θετή μητέρα ομολόγησε στους αστυνομικούς πως Ρουμάνα μεσίτρια από το κέντρο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στα Χανιά είχε μεταφέρει και παραδώσει το βρέφος στην πόλη του νομού Πιερίας.

Από τον Δεκέμβριο του 2022, εξάλλου, μέχρι σήμερα, διαπιστώθηκαν τέσσερις τετελεσμένες παράνομες υιοθεσίες ή απόπειρες. Εβδομήντα μία γυναίκες ήταν συστηματικά δότριες ωαρίων και 98 τέθηκαν σε εργασιακή εκμετάλλευση ως παρένθετες μητέρες.

Ενδεικτική της βιομηχανοποίησης της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής από την εγκληματική οργάνωση είναι η περίπτωση αλλοδαπής που ήταν μεταξύ των τριάντα που προσήχθησαν στην Ασφάλεια Χανίων. Είχε έξι παιδιά και έγινε δύο φορές παράνομα παρένθετη μητέρα.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα