Παρασκευή, 19.08.2022, 7:19 πμ

Χαμός στο Δημοτικό Συμβούλιο της Πάτρας: «Μη μιλάς», «ούτε ο Στάλιν δεν τα έλεγε αυτά», «ά, ρε ψεύτη» – ΒΙΝΤΕΟ

10.12.2020 / 16:08
fXF68iqTucwhd

Φωτιές άναψε στη χθεσινή τηλεσυνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Πάτρας, η συζήτηση του θέματος για το φράγμα Πείρου – Παραπείρου. Η τοποθέτηση του δημάρχου Κώστα Πελετίδη, προκάλεσε τις αντιδράσεις των επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης Γιώργου Ρώρου, Πέτρου Ψωμά και Νίκου Νικολόπουλου. Μάλιστα, σε βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η δημοτική Αρχή, ακούγεται ο δήμαρχος Κώστας Πελετίδης να λέει προς τον Γιώργο Ρώρο «μη μιλάς» και αυτός να του απαντά «αυτά που λες, δεν τα έλεγε ούτε ο Στάλιν», ενώ ο Νίκος Νικολόπουλος ακούγεται να λέει προς τον δήμαρχο «ά, ρε ψεύτη», ενώ και ο Πέτρος Ψωμάς ακούγεται να διαμαρτύρεται.

Η συνεδρίαση διακόπηκε μετά από αυτά, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Σώματος Παναγιώτης Μελάς για να εισπράξει τις έντονες διαμαρτυρίες από την αντιπολίτευση για την απόφασή του.

Δείτε το βίντεο:

Η ανακοίνωση της δημοτικής Αρχής

Σε ανακοίνωσή της η δημοτική Αρχή για το θέμα αναφέρει τα εξής:

«Στην χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και κατά την διάρκεια της  διαδικασίας απάντησης από τον Δήμαρχο, των ερωτήσεων που είχαν καταθέσει οι δημοτικές παρατάξεις, καταγράφτηκε, για μια ακόμη φορά, η απαράδεκτη στάση των εκπροσώπων των παρατάξεων του ΣΥΡΙΖΑ και του ΣΠΙΡΑΛ και ΝΕΑ ΠΑΤΡΑ.

Συγκεκριμένα με απρεπείς και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς οι εν λόγω εκπρόσωποι διέκοπταν συνεχώς με προβοκατόρικο τρόπο τον Δήμαρχο Πατρέων που έδινε τις απαντήσεις. Αυτή την φορά μάλιστα ξεπέρασαν κάθε όριο υποβιβάζοντας την πολιτική διαδικασία του Δημοτικού Συμβουλίου σε εξέδρα χούλιγκανς!

Είναι γνωστό ότι οι ερωτήσεις που καταθέτουν, δεν έχουν σκοπό ούτε την ενημέρωσή τους από τον Δήμαρχο ούτε τον πολιτικό διάλογο με επιχειρήματα, γιατί ενώ όταν αυτοί μιλούν υπάρχει απόλυτος σεβασμός στις απόψεις τους, όταν τοποθετείται και απαντά ο Δήμαρχος προκαλούν πανδαιμόνιο και συνεχείς διακοπές, επειδή δεν μπορούν να αντέξουν την πολιτική αντιπαράθεση και τις απαντήσεις του Δημάρχου.

Με αφορμή τις χθεσινές ερωτήσεις, επαναλαμβάνουμε ότι αποτελεί δέσμευση της Δημοτικής Αρχής απέναντι στον πατραϊκό λαό το νερό του φράγματος Πείρου – Παραπείρου να είναι δωρεάν, χωρίς καμία επιπλέον επιβάρυνση, όπως ο λαός, με συντριπτική πλειοψηφία, αποφάσισε στις τελευταίες εκλογές. Ήδη από το καλοκαίρι το νερό έρχεται δωρεάν στο Δήμο μας και με την πλήρωση του φράγματος θα καλυφθούν οι ανάγκες των συνδημοτών μας για καθαρό και υγιεινό νερό ΔΩΡΕΑΝ.

Είναι αδιανόητο για τους συμπολίτες μας και για την κοινή λογική, όταν έχεις το νερό δωρεάν, να υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις οι οποίες να προσπαθούν να επιβάλλουν την πληρωμή του! Χάρη στην πολιτική μας στάση ο πατραϊκός λαός δεν θα το υποστεί.

Κατανοούμε επίσης ότι ενοχλούνται σήμερα που η Δημοτική Αρχή προχωρά, παρά τις γραφειοκρατικές δυσκολίες του θεσμικού πλαισίου που έχουν ψηφίσει η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ, τα έργα στην Μαρίνα της Πάτρας, ώστε μια υποδομή, που μας παρέδωσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2018 με μεγάλα προβλήματα, να γίνει μια σύγχρονη Μαρίνα.

Όσο για την δημοτική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ η επιμονή της να ξαναπληρώσει ο πατραϊκός λαός, για την μη υλοποίηση, από την κυβέρνηση της ΝΔ των υποχρεώσεών της προς τους μαθητές και τα σχολεία (υποχρηματοδότηση Σχολικών Επιτροπών, τάμπλετ κλπ) αποδεικνύεται ότι κατέχουν επάξια τον χαρακτηρισμό του «αβανταδόρου» της αντιλαϊκής πολιτικής στης κυβέρνησης.»

Χρήστος Πατούχας

Σε ανακοίνωσή του το Συντονιστικό Γραφείο της Ανυπότακτης Πολιτείας για τα όσα έγιναν στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Πάτρας, αναφέρει τα εξής:

«Προσπερνάμε την άκομψη συμπεριφορά, στο τέλος μάλιστα της συνεδρίασης, ορισμένων παρατάξεων και των επικεφαλής τους. Αυτή η συμπεριφορά δεν μας διακρίνει και δεν μας διέκρινε ποτέ, αλλά θα μπορούσαμε υπό όρους να την κατανοήσουμε.  Εξηγούμαστε: Σύμφωνα με τον Κανονισμό λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου,  ερωτήσεις προς την Δημοτική Αρχή έχει δικαίωμα να υποβάλλει ο κάθε Δημοτικός Σύμβουλος. Ακόμα και αν οι ερωτήσεις είναι για αυτονόητα και παγκοίνως γνωστά θέματα ή  απλά γίνονται για αντιπολιτευτική εντυπωσιοθηρία . Η Δημοτική Αρχή απαντά δια των στελεχών της ή την ίδια στιγμή ή επιφυλάσσεται να απαντήσει γραπτά. Είναι μια διαδικασία μόνο μεταξύ ερωτώντος Δημοτικού Συμβούλου και Δημοτικής Αρχής.

( Επί της ουσίας, η Ανυπότακτη Πολιτεία έχει προτείνει, οι ερωτήσεις να υποβάλλονται γραπτά, να κοινοποιούνται σε όλους τους Δημοτικούς Συμβούλους από τον Πρόεδρο και με τον τρόπο αυτό να υπάρχει για όλους δέσμευση και ευθύνη.)

Τί έγινε χτες;

 Προφανώς ή και για άλλους λόγους, οι ερωτώντες δεν ικανοποιούνταν από τις απαντήσεις και διέκοπταν σε υψηλούς τόνους τον Δήμαρχο. Απλό: Ο απαντών έχει δικαίωμα στην απάντηση, ο ερωτών πιθανόν να μην ικανοποιηθεί και όλοι κρίνονται.

Επαναλαμβάνουμε. Εμείς μπορούμε να κατανοήσουμε την ένταση και τις υπερβολές. Αλλά να πούμε την αλήθεια! Να αναδείξουμε την πολιτική που εμφανώς αποκρύπτεται.

Οι ερωτήσεις αφορούσαν: Η πρώτη: Την σύσταση Φορέα Διαχείρισης του Φράγματος. Επί αυτής δώσαμε στην δημοσιότητα μόλις στις 24/11 την άποψη μας και δεν θα επανέλθουμε.

Η δεύτερη: Για τους «ωφελούμενους» της κοινωφελούς εργασίας, ο κ Ρώρος ισχυρίζεται ότι ο Δήμαρχος υποσχέθηκε να τους μονιμοποιήσει! Λαϊκισμός και ψεύδος! Κανένας δεν θα μπορούσε να το κάνει. Ούτε ο Πελετίδης ούτε ο Ρώρος. Η Κυβέρνηση, η παρούσα και οι προηγούμενες, διαχειρίζονται τους συμβασιούχους των εξευτελιστικών αμοιβών, της μακροχρόνιας ανεργίας, οι Κυβερνήσεις αρνούνται την κάλυψη των Δήμων με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό, αυτές θέλουν τους ανέργους όμηρους και ζητιάνους. Δεν το ξέρει αυτό ο κ. Ρώρος; Το ξέρει. Γιατί το αποσιωπά; Ποια πολιτική υπηρετεί; Τίνος γίνεται ουραγός;

Η Τρίτη: Γιατί δεν γίνεται από τον Δήμο διανομή Τάμπλετ στους μαθητές; Εδώ ο κ. Ρώρος ξεπέρασε τον εαυτό του.  Όχι για πρώτη φορά, έγινε ο «λαγός» της πιο αντιδραστικής πολιτικής που εκπορεύεται από την Κυβέρνηση, που θέλει να μεταφέρει το κόστος της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης σε ξένες πλάτες. Αλήθεια, ο κ. Ρώρος εκπροσωπεί Δημοτική παράταξη της Αριστεράς; Ποιας ακριβώς;

Είναι προφανές, ότι τις ίδιες απόψεις τις υποστηρίζουν και άλλες παρατάξεις. Αυτές ωστόσο διακηρύσσουν ίδια πολιτική αντίληψη με την Κυβέρνηση. Πότε θα μάθουμε να ξεχωρίζουμε τι αποτελεί στόχο των εργαζομένων, της κοινωνίας, του δημοκρατικού λαϊκού κινήματος και ποιο προσπαθεί να τους υποτάξει δια παντός; Πότε θα μάθουμε να μοιράζουμε «δύο γαϊδουριών άχυρα»;»

σπιράλ: Απαξίωση του Δημοτικού Συμβουλίου από τον Δήμαρχο

Δριμεία κριτική στη δημοτική αρχή και προσωπικά στον Δήμαρχο Πατρέων ασκεί το “σπιράλ” με ανακίνωση του, με αφορμή τη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Αναλυτικά:

Απαξιωτικός απέναντι στο Δημοτικό Συμβούλιο φάνηκε για μια ακόμα φορά ο Δήμαρχος Πατρέων, στο τέλος της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου της Τετάρτης. Όχι μόνο άφησε αναπάντητα πολλά ερωτήματα δημοτικών συμβούλων, αλλά εγκατέλειψε την τηλεδιάσκεψη, παροτρύνοντας τον Πρόεδρο να λήξει απότομα τη διαδικασία, αιφνιδιάζοντας το σώμα. Προφανώς ερέθισαν οι ερωτήσεις που διατυπώθηκαν, καθώς και πολλές από τις απαντήσεις που δόθηκαν ήταν ασαφείς, πρόχειρες, ακόμα και προκλητικές. Χαρακτηριστική η αποστροφή του σε σχέση με προγενέστερη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το Φράγμα Πείρου-Παραπείρου πως «δεν πρόκειται να την υλοποιήσει», όπως έχει θεσμική υποχρέωση.

Το σπιράλ θα επιμένει να εκφράζει ερωτήματα που αφορούν την επικαιρότητα και απασχολούν τους δημότες της Πάτρας. Παραθέτουμε τα πέντε ερωτήματα που έθεσαν χτες στο συμβούλιο οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης, Πέτρος Ψωμάς, Θάνος Δούρος και Χαράλαμπος Στανίτσας:

ΓΙΑ ΤΟ ΦΡΑΓΜΑ (Χαράλαμπος Στανίτσας): «Ενημερωνόμαστε, κ. Δήμαρχε, πως η διαδικασία για την διαχείριση του νερού που συγκεντρώνεται στο Φράγμα Πείρου-Παραπείρου προχωράει, χωρίς να λαμβάνει υπόψιν την κατά πλειοψηφία απόφαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου. Ρωτάμε: Αληθεύει; Έχετε διαβιβάσει στους αρμόδιους την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για συμμετοχή της Πάτρας σε έναν διαδημοτικό φορέα διαχείρισης; Θεωρώντας βέβαιο πως γνωρίζετε τι συνεπάγεται η μη τήρηση απόφασης ΔΣ από πλευράς μας, θα θέλαμε να ξέρουμε αν προτίθεστε να υλοποιήσετε την απόφαση αυτή».

ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΗΝ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (Θάνος Δούρος): «Πήραμε πρόσφατα μία πρωτοβουλία να συζητήσουμε δημόσια για το πρώην Παράρτημα του Πανεπιστημίου. Συνειδητοποιήσαμε πως υπάρχει στην πόλη αυξημένο ενδιαφέρον για το θέμα. Ως παράταξη θεωρούμε πως πρέπει να εκκενωθεί και να παραδοθεί στην πόλη και τους δημότες της. Κρίνοντας από τοποθετήσεις άλλων παρατάξεων, θεωρούμε πως η πλειοψηφία των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου συμφωνούν με την άποψη αυτή. Ο Αντιδήμαρχος κ. Κορδάς σε σχετικές δηλώσεις του είπε πως το θέμα είναι πολιτικό και πως υπάρχει σχετική μελέτη για τη χρήση αυτού του δημοτικού χώρου. Ρωτάμε: Έχετε πρόθεση να πάρετε την πολιτική απόφαση; Προτίθεστε να φέρετε το θέμα προς συζήτηση και ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο; Υπάρχει πράγματι μελέτη και –αν ναι- θα μπορούσατε να μας την κοινοποιήσετε;»

ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΤΟΥ SPARC (Πέτρος Ψωμάς): «Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού τύπου πολλοί ντόπιοι καλλιτέχνες που συμμετείχαν στις πολιτιστικές εκδηλώσεις του προγράμματος SPARC τον περασμένο Σεπτέμβριο παραμένουν απλήρωτοι. Επικοινωνώντας με τους ίδιους τους καλλιτέχνες, πληροφορηθήκαμε πως όχι μόνο δεν έχουν πληρωθεί αλλά βρίσκονται και στο απόλυτο σκοτάδι για το «τι μέλλει γενέσθαι» σε σχέση με τα δεδουλευμένα τους. Είμαστε η παράταξη που επαινέσαμε την αξιοποίηση του ντόπιου καλλιτεχνικού δυναμικού από τον Δήμο, στο πλαίσιο του SPARC. Ρωτάμε: Που οφείλεται η συγκεκριμένη εμπλοκή; Πότε πρόκειται να πληρωθούν οι καλλιτέχνες; Μήπως χρειάζονται εξηγήσεις και συγνώμες για τους χειρισμούς της δημοτικής αρχής;».

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ (Θάνος Δούρος προς Αντιδήμαρχο κ. Πλέσσα): «Σύμφωνα με έγγραφο σας με ημερομηνία 7/8/2020 ενημερώσατε τους εργαζόμενους του Δήμου ότι για την ηλεκτρονική εφαρμογή αξιολόγησης του προσωπικού ισχύει η απόφαση του Δ.Σ. 269 από 26/4/2017 σύμφωνα με την οποία ως Δήμος Πατρέων “δεν συναινούμε και δεν εφαρμόζουμε την αξιολόγηση που προωθεί το αρμόδιο υπουργείο και η κυβέρνηση. Ισχύουν επίσης για τον ίδιο λόγο το Εντέλλεσθε του κυρίου Δημάρχου και των Προέδρων των Ν.Π.Δ.Δ. Κατά συνέπεια οι υπηρεσίες μας δεν θα λάβουν μέρος και στην ηλεκτρονική εφαρμογή αξιολόγησης προσωπικού”.

Ρωτάμε: Πως είναι δυνατό η Δημοτική Αρχή να μην προβαίνει σε επικαιροποίηση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου και αποφασίζετε με απόφαση του σώματος από το 2017; Με ποιο τρόπο γίνεται αυτή τη στιγμή η αξιολόγηση των εργαζόμενων, εφόσον κάθε 3 χρόνια οφείλουν να γίνουν κρίσεις;»

ΓΙΑ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ (Πέτρος Ψωμάς): «Η παραχώρηση γραφείων στις δημοτικές παρατάξεις από την πλευρά της δημοτικής αρχής, δυστυχώς, εξελίσσεται σε σίριαλ. Δέκατος έκτος μήνας από τη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου με νέα σύνθεση και οι παρατάξεις παραμένουν ακόμα άστεγες. Ρωτάμε: Υπήρξε εμπλοκή από πλευράς ΚΟΔΗΠ στα γραφεία που προτείνατε να μας παραχωρήσετε στην οδό Μπουκαούρη; Υπάρχει άλλη σκέψη ή πρόταση από πλευράς σας; Έχετε την καλοσύνη να επικαιροποιήσετε στο σώμα τη δέσμευσή σας για παραχώρηση γραφείων στο νέο Δημαρχείο (στο Αρσάκειο) και να μας δώσετε ένα ασφαλές χρονοδιάγραμμα για αυτή την εγκατάσταση;»

Σημειώνεται πως οι ερωτήσεις για το Παράρτημα και για τα γραφεία των παρατάξεων δεν απαντήθηκαν καθόλου, ενώ οι απαντήσεις στις υπόλοιπες τρεις κρίνονται από το σπιράλ ανεπαρκείς και ασαφείς. Θα επανέλθουμε.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα