Black artists

02.03.2024 / 21:00
Archibald-J.-Motley-Jr.-Black_Belt

Περιπέτειες τέχνης στο Χάρλεμ

Οι συγγραφείς, οι ποιητές, οι τραγουδιστές και οι μουσικοί του κινήματος που είναι γνωστό ως Αναγέννηση του Χάρλεμ, με επίκεντρο τη γειτονιά της Νέας Υόρκης από το 1919 έως τα τέλη της δεκαετίας του 1930, ξεχωρίζουν στην αμερικανική πολιτιστική διαδρομή. Μια περίοδος, μετά τη Μεγάλη Μετανάστευση, κατά την οποία οι μαύροι καλλιτέχνες διαμόρφωσαν μια κουλτούρα που εστίαζε την ταυτότητα και την αξιοπρέπεια των μαύρων μέσω της τέχνης και περιελάμβανε καλλιτέχνες στη Φιλαδέλφεια, το Σικάγο και την Ευρώπη. Μια δεκαετία περίπου το Χάρλεμ έγινε το σύμβολο της «διεθνούς μαύρης πόλης», όπως το περιέγραψε ο μυθιστοριογράφος Ισμαέλ Ριντ.

Μια νέα έκθεση στο Met γιορτάζει την έκρηξη των τεχνών και του πολιτισμού από τους μαύρους καλλιτέχνες με μια νέα έκθεση που άνοιξε τις πόρτες της πριν από μερικές ημέρες με τίτλο «Η Αναγέννηση του Χάρλεμ και ο Διατλαντικός Μοντερνισμός».

Μέσα από περίπου 160 έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, φωτογραφίας, και κινηματογραφικών ταινιών, η έκθεση προσπαθεί να εξερευνήσει τους περιεκτικούς και εκτεταμένους τρόπους με τους οποίους οι μαύροι καλλιτέχνες απεικόνιζαν την καθημερινή σύγχρονη ζωή στις νέες πόλεις των μαύρων όπως διαμορφώθηκε τη δεκαετία 1920-40 στο Χάρλεμ της Νέας Υόρκης και σε εθνικό επίπεδο στις πρώτες δεκαετίες της Μεγάλης Μετανάστευσης, τότε που εκατομμύρια Αφροαμερικανοί άρχισαν να μετακινούνται μακριά από τον διαχωρισμένο αγροτικό Νότο.

Εκτός από σπουδαίες μορφές που αναγνωρίστηκαν με την πάροδο των χρόνων, πολλοί είναι εκείνοι οι καλλιτέχνες που τα ονόματά τους αποσιωπήθηκαν για χρόνια όπως οι ζωγράφοι Λόρα Γουίλερ Γουόρινγκ, Τσαρλς Χέντρι Άλστον και Μάλβιν Γκρέι Τζόνσον ή ο γλύπτης Ρίτσμοντ Μπαρτέ.

 Ανάμεσά τους υπάρχουν έργα Ευρωπαίων μοντερνιστών ζωγράφων – μεταξύ των οποίων ο Kees van Dongen, ο Henri Matisse και ο Edvard Munch – οι οποίοι βρίσκονταν σε διάλογο με καλλιτέχνες, συγγραφείς και μουσικούς της Αναγέννησης του Χάρλεμ. Η κίνηση αυτή έχει σκοπό να υπογραμμίσει τη θέση της Μούρελ ότι πρόκειται πράγματι για ένα υπερατλαντικό κίνημα. Δεν είναι η πρώτη φορά που το Met επιχειρεί να παρουσιάσει τέχνη από την Αναγέννηση του Χάρλεμ.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα