Αθανάσιος Παπαδόπουλος και Θεόδωρος Μπαρής συναντήθηκαν με τον αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών

15.04.2024 / 16:16
ΛΙΒΑΝΙΟΣ

Συνάντηση με τον αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών, Θεόδωρο Λιβάνιο είχαν ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδος, Αθανάσιος Παπαδόπουλος και Θεόδωρος Μπαρής, αντίστοιχα, κατόπιν αιτήματός τους, μετά τη σχετική απόφαση που είχε λάβει το Δ.Σ. της Ένωσης.

Στο πλαίσιο της συνάντησης τέθηκαν στον Υπουργό μία σειρά από σημαντικά ζητήματα που αφορούν στη λειτουργία των Δήμων, με κυρίαρχα:

-Την αναγκαιότητα σχεδιασμού και εξασφάλισης χρηματοδότησης για εκτεταμένο πρόγραμμα αποκατάστασης και βελτίωσης της δημοτικής οδοποιίας. Όπως επισημάνθηκε εδώ και χρόνια δεν έχει υπάρξει τέτοιο πρόγραμμα, με αποτέλεσμα το δημοτικό οδικό δίκτυο να παραμένει ασυντήρητο και σε κακή κατάσταση, εγκυμονώντας κινδύνους για την οδική ασφάλεια

-Την περαιτέρω οικονομική ενίσχυση των Δήμων για την περισυλλογή και τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων. Ένα πρόβλημα που είναι ακόμη πιο έντονο στις ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές, στις οποίες καταγράφεται μεγάλος αριθμός εγκατάλειψης δεσποζόμενων ζώων. Και από τους δύο αιρετούς επισημάνθηκε ότι πρόκειται για μία ακόμη αρμοδιότητα που παραχωρήθηκε στους ΟΤΑ χωρίς τους απαιτούμενους πόρους, με αποτέλεσμα την αδυναμία διαχείρισης του ζητήματος

-Την αδυναμία των Δήμων να ανταποκριθούν στην αρμοδιότητα εφαρμογής του νέου Κανονισμού Πυροπροστασίας Ακινήτων εντός και πλησίον δασικών εκτάσεων,

καθώς τονίστηκε πως η κεντρική διοίκηση δεν έχει μεριμνήσει ώστε να παράσχει τα απαραίτητα εργαλεία, όπως το αναγκαίο προσωπικό και οι ανάλογοι πόροι. Τονίστηκε ακόμη, πως πρέπει να επανεξεταστούν τα εξωπραγματικά και δαπανηρά προβλεπόμενα μέτρα.

Ακόμη, συζητήθηκαν κι άλλα θέματα που απασχολούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση όπως, η μειωμένη χρηματοδότηση των Δήμων, το ενεργειακό κόστος, οι ελάχιστες πιστώσεις για την Πολιτική Προστασία, τα αναγκαία έργα αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας, τα έργα αγροτικής οδοποιίας, κ.α.

Από την πλευρά του, ο κ. Λιβάνιος ανέφερε ότι θα εξετάσει τα αιτήματα που του έθεσαν οι κ.κ. Παπαδόπουλος και Μπαρής, ενώ αποδέχτηκε την πρόσκληση να παρευρεθεί σε μία από τις επόμενες συνεδριάσεις του Δ.Σ. της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδος.

«Οι διεκδικήσεις είναι μονόδρομος για την Αυτοδιοίκηση, η οποία καλείται να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της εποχής, χωρίς τους απαιτούμενους πόρους και προσωπικό. Πρέπει να γίνει αντιληπτό από την κεντρική διοίκηση ότι οι πιεστικές ανάγκες των τοπικών κοινωνιών απαιτούν αποκέντρωση, η οποία όμως, δεν επιτυγχάνεται μόνο με τη μετάθεση κοστοβόρων αρμοδιότητων, αλλά και με την αναγκαία χρηματοδότηση. Προς αυτή την κατεύθυνση η ΠΕΔ Δυτ. Ελλάδος θα συνεχίσει τον αγώνα και τις επαφές της», ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος, ενώ από την πλευρά του ο κ. Μπαρής επεσήμανε πως «η Αυτοδιοίκηση χρειάζεται εργαλεία για να μπορέσει να διασφαλίσει τη διοικητική της αυτοτέλεια και να καλύψει τις πραγματικές ανάγκες των τοπικών κοινωνιών. Χρειάζεται επαναοριοθέτηση των αρμοδιοτήτων, ενίσχυση του αναπτυξιακού ρόλου των δήμων, ενίσχυση των υπηρεσιών με νέο προσωπικό και τεχνικά μέσα».

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα