Ασφαλισμένο το 10% – Περίπου 20.000 είναι οι κατοικίες στην Πάτρα που προστατεύονται με συμβόλαιο

22.11.2021 / 20:18
DCIM100MEDIADJI_0020.JPG

ΤΩΝ: ΠΡΟΚΟΠΗ ΚΟΓΚΟΥ – ΕΛΕΝΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ

prokkogk@yahoo.gr

eleni.paraskevopoulou@gmail.com

Ο νέος κλιματικός νόμος φέρνει σαρωτικές αλλαγές στις νομοθετικές πρωτοβουλίες.

Μάλιστα για την ενεργειακή μετάβαση, την κλιματική αλλαγή και την κυκλική οικονομία που περιλαμβάνονται στο σχετικό νομοσχέδιο, προβλέπεται και η θέσπιση της υποχρεωτικότητας από το 2025 και μετά της ασφάλισης των νέων κτιρίων που βρίσκονται σε ζώνες υψηλής τρωτότητας.

Η ύπαρξη ασφαλιστηρίου συμβολαίου θα αποτελεί όπως όλα δείχνουν προϋπόθεση ακόμη και για την ηλεκτροδότηση ενός ακινήτου σε περιοχές στις οποίες είναι μεγάλος ο κίνδυνος για πυρκαγιά ή για πλημμύρες και οι οποίες καθορίζονται με απόφαση του Περιφερειάρχη που λαμβάνει υπ’ όψιν μια σειρά παραγόντων. Το νομοθετικό πλαίσιο που είναι σε ισχύ προβλέπει ότι τα ασφαλισμένα ακίνητα δεν λαμβάνουν το σύνολο της κρατικής αρωγής.

Στα ανασφάλιστα ακίνητα, η αποζημίωση του κράτους φτάνει στο 80% της δαπάνης. Με τον συνδυασμό κρατικής αρωγής και ιδιωτικής ασφάλειας, ο πληγέντας ουσιαστικά αποζημιώνεται σε ποσοστό 100% από τον συνδυασμό των δύο πηγών χρηματοδότησης. Ο κλιματικός νόμος θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Τα ασφαλισμένα ακίνητα στην Πάτρα

Σε ότι αφορά την Πάτρα εκτιμάται πώς ένα 10% περίπου των ακινήτων είναι σήμερα ασφαλισμένα, δηλαδή στις 200.000 χιλιάδες κατοικίες, περίπου 20.000 χιλιάδες. Αν το σπίτι έχει κατασκευαστεί με δάνειο το οποίο δεν έχει αποπληρωθεί,  είναι υποχρεωτικό να είναι ασφαλισμένο για οποιαδήποτε ζημιά. Είναι μια διαδικασία που γίνεται από την ίδια την τράπεζα και το ποσό ασφάλισης, εντάσσεται μέσα στη δόση.

Η συνολική εικόνα στη χώρα

Στη συνολική εικόνα της χώρας υπολογίζεται σε σύνολο περίπου επτά εκατομμυρίων ιδιωτικών αστικών ακινήτων μόλις το 1/7 είναι ασφαλισμένα ενώ μόνο το 33% των επιχειρήσεων έχουν ασφαλιστική κάλυψη εν γένει για τα περιουσιακά στοιχεία της επιχείρησης. Το κόστος για το κράτος σε ζημίες από πλημμύρες και πυρκαγιές από το 2020 και μετά έφτασε τα 2,2 δις, με τις ασφαλιστικές εταιρίες να πληρώνουν συνολικά για αποζημιώσεις φυσικών καταστροφών 400 εκατομμυρίων ευρώ από το 1993 έως το 2020. 

Θ. Αργυρός: «Η ασφάλιση του σπιτιού θα αποτελέσει δώρο για τον ιδιοκτήτη»

Ο Θανάσης Αργυρός, ιδιοκτήτης ασφαλιστικού γραφείου στην Πάτρα, μιλά στον «Ν» και αναλύει τα σημερινά δεδομένα και το κόστος που υπάρχει για να προχωρήσει κάποιος στην ασφάλεια της οικίας του.

«Αν πάρουμε ως παράδειγμα μια οικία 100 τετραγωνικών μέτρων, η ασφάλιση της οικίας κυμαίνεται στα 50 ευρώ το χρόνο, αν κάποιος θέλει να συμπεριλάβει και την περίπτωση του σεισμού το ποσό φτάνει περίπου στα 100 ευρώ. Από εκεί και πέρα μπορεί να ασφαλίσει και το περιεχόμενο του σπιτιού με αντίστοιχο κόστος. 

Έσπασαν τα υδραυλικά, χάλασε ο θερμοσίφωνας, άρπαξε η κουζίνα,  όλα αυτά έχουν τεράστιο κόστος, η ασφάλιση ανεβαίνει στα 150 ευρώ περίπου. Υπάρχουν απίστευτες καλύψεις στις οικίες. Το μόνο που χρειάζεται είναι ο ιδιοκτήτης, η διεύθυνση και τα τετραγωνικά.

Σημαντικό αν είναι πριν το 1960 ή όχι, λόγω του αντισεισμικού κανονισμού που είναι σε ισχύ από το 1960, εκτός αν υπάρχει ειδική έκθεση του μηχανικού, μόνο τότε ασφαλίζονται τα πριν του 1960. Το νομοσχέδιο κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση είναι άλλωστε κάτι που είναι αυτονόητο σε σχεδόν σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες. Εκεί που προκύπτουν προβλήματα είναι με τα αυθαίρετα κτίσματα αλλά και τις ξύλινες κατοικίες, είναι πιο δύσκολο στην ασφάλιση. Τα νόμιμα θα ασφαλιστούν.

Αν δεν είναι νόμιμη η οικία έτσι κι αλλιώς δεν τα αποζημιώνει και το κράτος. Ουσιαστικά η ασφάλιση του σπιτιού θα αποτελέσει δώρο για τον ιδιοκτήτη. Θα έχουν το κεφάλι τους ήσυχο.  Υπολογίζεται πώς στοιχίζει στον ιδιοκτήτη λιγότερο από 0,10 λεπτά την ημέρα ανά έτος.» συμπληρώνει ο κ. Αργυρός.

Σ. Παπαθανασόπουλος:  «Μετά και τις πρόσφατες φωτιές αυξήθηκαν τα ασφαλιστικά συμβόλαια»

Ο ιδιοκτήτης ασφαλιστικού γραφείου, στην Πάτρα, Σωτήρης Παπαθανασόπουλος μιλώντας στο «Ν» αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο που πρόκειται να περάσει από τη βουλή το επόμενο χρονικό διάστημα υπογραμμίζοντας πως είναι στη σωστή κατεύθυνση.

«Μετά την πυρκαγιά στο Μάτι, το καλοκαίρι του 2018, υπήρξε αύξηση στις ασφαλίσεις ακινήτων καθώς ο κόσμος ευαισθητοποιήθηκε στο θέμα αυτό και υπήρξε ενημέρωση. Μάλιστα και μετά τις φωτιές που είχαμε και στη περιοχή μας τα φετινό καλοκαίρι, είχαμε ακόμα μεγαλύτερη ανταπόκριση και αύξηση σε ασφαλιστικά συμβόλαια.

Σίγουρα το νομοσχέδιο είναι στη σωστή κατεύθυνση, ισχύει σε πολλές χώρες στην Ευρώπη η υποχρεωτική ασφάλιση ακινήτου όμως θα πρέπει να δούμε κάποια βασικά κριτήρια που θα πρέπει να συμβεί αυτό. Για παράδειγμα πως θα γίνει η τιμολόγηση των συμβολαίων, τα κριτήρια που θα πρέπει να ασφαλίζουν οι εταιρείες και  για ποια ακίνητη θα γίνει αυτό; Δεν ξέρω πως θα ρυθμιστούν όλες οι παράμετροι και περιμένουμε να δούμε την τελική μορφή του νομοσχεδίου για να γνωρίζουμε όλες τις λεπτομέρειες».

(από την εφημερίδα “Νεολόγος”).

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα