“Αποδέχτηκα τον καρκίνο” – Η πρόεδρος του Ομίλου Εθελοντών “ΑγκαλιάΖΩ” στον “Νεολόγο”

07.02.2021 / 12:13
παπαχρυσανθάκη

Η πρόεδρος του Ομίλου Εθελοντών κατά του Καρκίνου «ΑγκαλιάΖΩ» Νομού Αχαΐας, Λαμπρινή Παπαχρυσανθάκη, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου στις 4 Φεβρουαρίου, μίλησε στον «Νεολόγο» για το έργο του ομίλου καθώς και τη μάχη που δίνει κάποιος που αντιμετωπίζει τον καρκίνο.

Σε τοπικό επίπεδο, ο Όμιλος ιδρύθηκε στην Πάτρα το 2001 με σκοπό την ενημέρωση του γενικού πληθυσμού για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου και την ψυχοκοινωνική υποστήριξη των ογκολογικών ασθενών και των οικείων τους. Έχει ήδη 400 μέλη, 200 Εκπαιδευμένους Εθελοντές και Εθελόντριες, Επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο, Επιστημονική Επιτροπή κι Επαγγελματία Κοινωνικό Λειτουργό.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΒΙΚΥ ΜΑΥΡΟΜΑΤH

Ποια ήταν τα συναισθήματα που βιώσατε όταν σας ανακοινώθηκε ότι ο καρκίνος σας χτύπησε την πόρτα;

Ανάμεικτα συναισθήματα, φόβο, όχι θυμό, γιατί ο θυμός φέρνει αντίθετα αποτελέσματα μη διαχειρίσιμα. Αγωνία! (Τώρα;) Τι κάνουμε τώρα; Αποδέχτηκα τον καρκίνο μου.

Πόσο δύσκολο είναι για μια γυναίκα να υποβάλλεται σε μαστεκτομή;

Ο μαστός είναι σύμβολο του έρωτα, του sex. Καμαρώνεις για το μπούστο σου, άσχημο να το χάνεις. Ιδιαίτερα σε νεαρή ηλικία. Εγώ ήμουν 65 χρονών. Ως εκ τούτου το αντιμετώπισα διαφορετικά.

Πώς θα περιγράφατε εσείς την δική σας περιπέτεια;

Θλιβερή! Ήθελα και θέλω να ζήσω. Η ζωή για μένα είναι έρωτας. Ζω τη κάθε στιγμή, το κάθε λεπτό. Κάθε φορά που έκανα εξετάσεις (επανέλεγχο) έτρεμα, φοβόμουν τη μετάσταση. Αγωνιούσα για το αποτέλεσμα.

Ποιος ο ρόλος του Ομίλου Εθελοντών κατά του Καρκίνου «ΑγκαλιάΖΩ» Αχαΐας;

Το ΑΓΚΑΛΙΑΖΩ με αγκάλιασε. 20 χρόνια ως εθελόντρια χαίρομαι, νιώθω περήφανη, γιατί με ένα σύνολο εθελοντριών και καταξιωμένων γιατρών μιλάμε στην τοπική κοινωνία και όχι μόνο για την αξία της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης, επισκεπτόμαστε σχολεία ενημερώνοντας τους μαθητές και τις μαθήτριες για τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα και το κάπνισμα.

Πόσο σημαντική είναι η πρόληψη κατά του καρκίνου και πόσο συχνά πρέπει κανείς να υποβάλλεται σε εξετάσεις;

Στην Ελλάδα βρισκόμαστε ακόμη στα σπάργανα. Όσο αφορά την πρόληψη έχουμε κάνει βήματα, αλλά θέλουμε δουλειά για να καταλάβουμε τη σημασία της πρόληψης.

Τελικά τι πιστεύετε πως «φοβίζει» περισσότερο; Ο καρκίνος σαν ασθένεια ή σαν λέξη;

Όχι επάρατος- καρκίνος λέγεται. Ναι φοβίζει, δημιουργεί φόβο η λέξη και κατ΄ επέκταση η ασθένεια, διότι δεν ξέρεις που θα σε φτάσει- που θα σε πάει και πόσο θα ζήσεις. Αυτό τον φόβο βιώνουν οι εθελόντριες του Ομίλου ΑγκαλιάΖΩ που επισκέπτονται τις Ογκολογικές Κλινικές των δύο Νοσοκομείων της Πάτρας. Επί καθημερινής βάσης (όχι βέβαια τώρα κατά τη περίοδο της πανδημίας του Covid-19) δίνουν χαμόγελο, συντροφιά και αγάπη στους ογκολογικούς ασθενείς.

Ποιο μήνυμα θα θέλατε να δώσετε εσείς με αφορμή τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου;

Αγαπήστε τον εαυτό σας, προστατεύστε τον όσο μπορείτε, όπου μπορείτε και μη ξεχνάτε: Η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση σώζει ζωές!

4η Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης κατά του Καρκίνου και πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 4 Φεβρουαρίου. Σκοπός της είναι να δώσει έμφαση στη διαπίστωση ότι μεγάλο μέρος των περιστατικών καρκίνου μπορούν να αποφευχθούν μέσω της πρόληψης, και ότι επίσης μεγάλο μέρος των θανάτων από καρκίνο μπορούν να αποφευχθούν μέσω της έγκαιρης διάγνωσης και της θεραπευτικής αντιμετώπισης. Ο Όμιλος Εθελοντών κατά του Καρκίνου «ΑγκαλιάΖΩ» στο υλοποιεί τα εξής προγράμματα:

– Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Εθελοντών σε θέματα που αφορούν τον Καρκίνο και την αξιοποίησή τους στη συνέχεια για την ενίσχυση των προγραμμάτων του Ομίλου «ΑγκαλιάΖΩ».

– Πρόγραμμα Έγκαιρης Διάγνωσης του Καρκίνου με τη διεξαγωγή ενημερωτικών εκδηλώσεων, λειτουργία ενημερωτικών περιπτέρων με διανομή έντυπου υλικού, οργάνωση δωρεάν προληπτικών εξετάσεων, με στόχο την ενημέρωση του γενικού πληθυσμού για την έγκαιρη διάγνωση και την απομυθοποίηση του καρκίνου.

– Πρόγραμμα Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης για την ψυχοκοινωνική υποστήριξη των ογκολογικών ασθενών και των οικογενειών τους μέσα σε κλίμα ασφάλειας, εμπιστοσύνης κι εχεμύθειας.

– Πρόγραμμα Ενδονοσοκομειακής Στήριξης για την ηθική υποστήριξη ογκολογικών ασθενών στο χώρο του νοσοκομείου με την καθημερινή και ουσιαστική παρουσία των εθελοντριών μας στις Ογκολογικές Μονάδες.

– Πρόγραμμα Σχολείων, κάθε χρόνο ενημερώνουμε τα σχολεία της περιοχής μας, Γυμνάσια και Λύκεια της Πάτρας, σχετικά με τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα και τον Ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων – HPV, το Κάπνισμα και τον Καρκίνο του Πνεύμονα καθώς και για τη σωστή Διατροφή – Διατροφικές Συνήθειες.

– Συλλογή τροφίμων, φαρμάκων και ειδών πρώτης ανάγκης, τα οποία διανέμονται σε οικογένειες καρκινοπαθών που βρίσκονται σε οικονομική δυσπραγία.

(από την εφημερίδα “Νεολόγος”).

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα