Άγγελος Τσιγκρής στη Βουλή: «Προϋπολογισμός εθνικά επωφελής και κοινωνικά απαραίτητος…»

15.12.2020 / 9:51
unnamed

Ως εθνικά επωφελή και κοινωνικά απαραίτητο περιέγραψε κατά την αγόρευσή του στο Κοινοβούλιο τον προς ψήφιση Προϋπολογισμό του 2021, ο βουλευτής Αχαΐας της Ν.Δ. Άγγελος Τσιγκρής, τονίζοντας ότι περιλαμβάνει ένα πλαίσιο 62 γενναίων μέτρων της τάξεως των 31.5 δις ευρώ για την ενίσχυση της κοινωνίας και της οικονομίας, καθώς επίσης και ακόμα μεγαλύτερες φορολογικές ελαφρύνσεις, υπέρ των πολιτών.

Ο κ. Τσιγκρής, κατά την ομιλία του, χαρακτήρισε τον Προϋπολογισμό καινοτόμο, για δύο λόγους: «Διότι από τη μία συνεχίζει να είναι Προϋπολογισμός επιδόσεων, που φέτος θέτει υψηλούς στόχους σε 13 συνολικά υπουργεία και από την άλλη, διότι «για πρώτη φορά ενσωματώνει την περιβαλλοντική διάσταση, αξιολογώντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των δημοσιονομικών πολιτικών στην προστασία από την κλιματική αλλαγή».

Αναφερόμενος ειδικότερα στο παράδειγμα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ο Αχαιός βουλευτής της Ν.Δ. και Καθηγητής Εγκληματολογίας, σημείωσε ότι μέσω του Προϋπολογισμού καταρτίζονται 6 προγράμματα με προδιαγεγραμμένους στόχους, που αφορούν: Στην απονομή της Δικαιοσύνης, στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στην ψηφιακή Δικαιοσύνη, στη διεθνή δικαστική προστασία, στην προστασία των ανηλίκων και στον επιτελικό σχεδιασμό του Υπουργείου.

Ο κ. Τσιγκρής ανάμεσα στα άλλα κατά την αγόρευσή του, τόνισε ότι μέσα στο 2020 οι Έλληνες «ξεφορτώθηκαν» συσσωρευμένα οικονομικά βάρη των τελευταίων δεκαετιών μέσω των φορολογικών ελαφρύνσεων της Κυβέρνησης, οι οποίες συνεχίζονται και επεκτείνονται και κατά τον επόμενο χρόνο:

«Αν και κάποιος θα περίμενε μείωση των δαπανών, αφού οι φορολογικές μειώσεις των πολιτών επεκτείνονται, εν τούτοις οι κοινωνικές δαπάνες αυξάνονται και μάλιστα κατά 10 δις ευρώ! Ο Προϋπολογισμός περιλαμβάνει ένα γενναίο πλαίσιο 62 μέτρων της τάξεως των 31.5 δις ευρώ, προκειμένου να σταθεί όρθια η κοινωνία, να μείνει ζωντανή η οικονομία από την κρίση και να θωρακισθεί ακόμα περισσότερο η υγεία των πολιτών. Στηρίζει εκείνους που επλήγησαν από την κρίση, τους ανέργους, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες».

Παράλληλα όμως ο βουλευτής της Ν.Δ. δεν δίστασε να προσθέσει, ότι «ποτέ δεν θα πρέπει να είμαστε ικανοποιημένοι και θα πρέπει να κάνουμε προσπάθεια το 2021, ώστε να στηρίξουμε ακόμα περισσότερο τους πολίτες που έχουν ανάγκη. Τους αγρότες, το λιανεμπόριο, τον μεσαίο επαγγελματία και επιχειρηματία, όλη την ελληνική κοινωνία, όπως πάντα, χωρίς διακρίσεις και χωρίς αποκλεισμούς».

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΣΙΓΚΡΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ

Στο πλαίσιο την ομιλίας του, ο Άγγελος Τσιγκρής κατέθεσε πρόταση, που περιλαμβάνει τη συζήτηση των επιμέρους προγραμμάτων του Προϋπολογισμού Επιδόσεων, δύο φορές το χρόνο: Μία φορά μεσούντος του οικονομικού έτους στις αρμόδιες Επιτροπές που αφορούν το κάθε υπουργείο και μία ακόμα απολογιστικά στο τέλος του έτους, προκειμένου πριν ξεκινήσει η συζήτηση του επόμενου προϋπολογισμού η Βουλή να είναι ενήμερη. Κάτι που όπως εξήγησε «θα συμβάλει κατά πολύ, στη διαφάνεια και ταυτόχρονα στη λογοδοσία και στην εμβάθυνση των δημοκρατικών θεσμών.».

Κλείνοντας την αγόρευσή του από το βήμα της Βουλής, ο βουλευτής Αχαΐας της Ν.Δ. Άγγελος Τσιγκρής κάλεσε τους συναδέλφους του από όλες τις πτέρυγες της Βουλής να υπερψηφίσουν τον Προϋπολογισμό, διότι «είναι κοινωνικά ευαίσθητος, χρονικά αναγκαίος οικονομικά εύστοχος, δημοσιονομικά ισορροπημένος, νομοτεχνικά καινοτόμος, θεσμικά μεταρρυθμιστικός, αλλά πάνω απ’ όλα, εθνικά επωφελής!»._

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα