Θέμα δημοκρατικής λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου, θέτει ο Γρηγόρης Αλεξόπουλος- «Ζήτημα Δημοκρατίας κύριε Πελετίδη»

15.12.2020 / 10:10
alejopoulos

Ζήτημα δημοκρατικής λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου της Πάτρας, θέτει με άρθρο-παρέμβασή του ο επικεφαλής της παράταξης Πρωτεύουσα Ξανά! Γρηγόρης Αλεξόπουλος. Ανέφερε, συγκεκριμένα:

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου της Πάτρας, ο Δήμαρχος Πατρέων κ. Κώστας Πελετίδης, ανάλυσε το  σκεπτικό του, βάσει του οποίου αρνείται να υλοποιήσει την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης που αφορά στη σύσταση Διαδημοτικού Φορέα Διαχείρισης του Φράγματος Πείρου- Παραπείρου.

Πρόκειται για μια απόφαση που ελήφθη από το Δημοτικό Συμβούλιο στις αρχές του περασμένου Μαρτίου και στόχο έχει την παροχή ποιοτικού και φθηνού νερού στους Πατρινούς και παράλληλα την αποφυγή εμπλοκής ιδιώτη στη διαχείριση του Φράγματος, κάτι που δυστυχώς βλέπουμε ήδη να συμβαίνει μετά την  άρνηση του κ. Πελετίδη να υλοποιήσει την απόφαση του Σώματος για  συμμετοχή του Δήμου Πατρέων στον Διαδημοτικό Φορέα.

Το γεγονός ότι ο κ. Πελετίδης ισχυρίζεται ότι επιδιώκει τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του νερού και την ίδια ώρα αφήνει να εισβάλλουν ιδιώτες με τις ευλογίες του στο Φράγμα, δηλαδή στο νερό των Πατρινών, είναι ένα καίριας σημασίας ζήτημα.

Ωστόσο, πέραν αυτού, από το σκεπτικό που ανέπτυξε ο Δήμαρχος της Πάτρας προκύπτει και ένα μείζονος σημασίας ζήτημα δημοκρατικής λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου και άρνησης εκτέλεσης των  θεσμικών υποχρεώσεων του Δημάρχου.

Ο κ. Πελετίδης συγκεκριμένα, εξήγησε ότι δεν υλοποιεί την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου λέγοντας επί λέξει: «Μα πήρε απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο και ο Δήμαρχος δεν θα το τηρήσει; Όχι, δεν θα το τηρήσει. Διότι το θέμα Πείρου- Παραπείρου ήταν θέμα αντιπαράθεσης στις πρόσφατες εκλογές.  Ο Δήμαρχος δεν σηκώθηκε να πει ότι κοιτάξτε να δείτε θα είναι Δήμαρχος και θα υλοποιεί την απόφαση η οποία είναι αντίθετη με την επιλογή του Πατραϊκού λαού».

Με λίγα λόγια ο Δήμαρχος αναγνωρίζει ως Πατραϊκό λαό το 40% που ψήφισε τον ίδιο και εξέλεξε τα μέλη της παράταξής του ως Δημοτικούς Συμβούλους και όχι το 60% που δεν τον ψήφισε και εξέλεξε τα υπόλοιπα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου. Για αυτό το λόγο και με πρωτοφανή αλαζονεία  αρνείται να υλοποιήσει την απόφαση που έλαβε το δημοκρατικά εκλεγμένο Δημοτικό Συμβούλιο της Πάτρας.

Αυτή η στάση και η αντίληψη πέραν του ότι είναι βαθιά αντιδημοκρατική και συνιστά σοβαρή παράβαση καθήκοντος με βάση τις οριζόμενες από το νόμο αρμοδιότητες του Δημάρχου, ανοίγει επικίνδυνες θύρες.

Φανταστείτε για παράδειγμα την εφαρμογή  αυτής της αντίληψης στην Ελληνική Βουλή, στα Διοικητικά Συμβούλια Οργανισμών και Φορέων, στα Περιφερειακά Συμβούλια, στους Συλλόγους, σε όλα τα Συλλογικά Όργανα που βασίζονται στις αρχές της δημοκρατικής εκπροσώπησης και των πλειοψηφιών.

Φανταστείτε π.χ. ο Πρωθυπουργός να μην υλοποιεί αποφάσεις της Βουλής που έχουν ληφθεί από την πλειοψηφία της, ο Περιφερειάρχης να αγνοεί αποφάσεις του Σώματος που ελήφθησαν χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του και οι Πρόεδροι των Δ.Σ. Φορέων και Οργανισμών  να κάνουν ό,τι θέλουν επειδή είναι Πρόεδροι.

Δεν θα είχαμε να κάνουμε απλώς με ένα χάος, αλλά και  με μια απολυταρχική διαδικασία, κατά  παράβαση των νόμων και των δημοκρατικών λειτουργιών. Θα είχαμε να κάνουμε με καθεστώς μη ενταγμένο στη λειτουργία της Ελληνικής Δημοκρατίας. Διότι στην Ελληνική Δημοκρατία έχουμε ευτυχώς την αρχή της πλειοψηφίας όπως εκφράζεται από τους αντιπροσώπους του ελληνικού λαού.

Η αλαζονεία είναι κακός σύμβουλος για τους κατέχοντες θέση ευθύνης.

Είναι επικίνδυνος ο δρόμος που ανοίγει ο κ. Πελετίδης με την άρνησή του να υλοποιεί αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης.

Εμείς δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι δεν προτιθέμεθα να κινηθούμε νομικά ή με οποιεσδήποτε διοικητικές ενέργειες εναντίον του γιατί μας ενδιαφέρει κυρίαρχα το πολιτικό σκέλος και όχι οι όποιες ποινές.

Τον καλούμε όμως να επανεξετάσει άμεσα αυτή την διολίσθηση σε λογικές που δεν συνάδουν με τη Δημοκρατία και δεν τιμούν τους Πατρινούς και τη Δημοκρατική  ιστορία τους.

Είναι ζήτημα Δημοκρατίας κ. Πελετίδη.

Διαβάστε επίσης:

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα