Άνδρεας Ξάνθος:«Γενναία αναβάθμιση του ΕΣΥ»

26.03.2022 / 10:30
1401

«Η κατάσταση στο ΕΣΥ, στην Αχαΐα, είναι παρόμοια με αυτή σε όλη τη χώρα. Μια υγεία αποδιοργανωμένη, με κουρασμένο και λιγοστό προσωπικό που δίνει και αυτή την περίοδο τη μάχη των εξάρσεων της πανδημίας με λιγότερες δυνάμεις», τόνισε στο PLPtv ο πρώην Υπουργός Υγείας, νυν τομεάρχης του κόμματος και βουλευτής Ρεθύμνου, Ανδρέας Ξανθός, από την Πάτρα, στο πλαίσιο της διήμερης περιοδείας του στο νομό. Ο κ. Ξανθός βρέθηκε στην Αχαΐα την περασμένη Δευτέρα και Τρίτη και επισκέφθηκε Κέντρα Υγείας και νοσοκομεία της περιοχής.

Τον Ανδρέα Ξανθό συνόδευαν στην περιοδεία του  ο τέως Γεν. Γραμματέας του Υπ. Υγείας Γιώργος Γιαννόπουλος, η βουλευτής Αχαΐας Σία Αναγνωστοπούλου, οι γιατροί Δημήτρης Κωστακιώτης, Τάκης Γεωργακόπουλος, Γρηγόρης Μαρκέτος και ο Συντονιστής της ΝΕ Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μιχάλης Σιδηρόπουλος με τον αναπλ. συντονιστή Ανδρ.  Ριζούλη.

«Αυτή τη στιγμή υπηρετούν περίπου 10.000 λιγότεροι υγειονομικοί και εργαζόμενοι το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Η μεγάλη κρίση στελέχωσης οδηγεί στην υπέρβαση των ψυχοσωματικών αντοχών και επηρεάζει το ηθικό των εργαζομένων. Οι πολίτες ταλαιπωρούνται και επιβαρύνονται οικονομικά», δήλωσε.

«Ανασφάλεια στο προσωπικό»

«Δεν διακρίνουμε προοπτική άμεσης στήριξης και θετικό μέλλον, το σήμα της γενναίας αναβάθμισης  και επένδυσης που χρειάζεται το ΕΣΥ, των δομών και των ανθρώπων του, με ισόρροπη κατανομή στην επαρχία. Δεν πρέπει η κυβέρνηση να συνεχίσει να διακινεί σενάρια για το νέο χάρτη στην υγεία, με συρρίκνωση δομών, συγχωνεύσεις νοσοκομείων, καταργήσεις τμημάτων και κλινικών, με ανασφάλεια στο προσωπικό και δη στους συμβασιούχους. Δίνουν την εντύπωση ότι θέλουν να επαναφέρουν, μετά την πανδημία, σενάρια για άνοιγμα της Υγείας στην ιδιωτική αγορά και της δημιουργίας ζωτικού χώρου για τους επιχειρηματίες. Όλα αυτά αποτελούν λάθος ανάγνωση των αναγκών του ΕΣΥ», πρόσθεσε ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν αξιοποιήθηκε η Πρωτοβάθμια Φροντίδα»

Επιπροσθέτως, κατά τον πρώην Υπουργό «δεν αξιοποιήθηκε η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) στην οργανωμένη προνοσοκομειακή διαχείριση της πανδημίας και στην κατ’ οίκον φροντίδα ασθενών με Covid-19, η οποία θα περιόριζε σημαντικά την καθυστερημένη αναζήτηση ιατρικής φροντίδας, καθώς και θανάτους οι οποίοι θα μπορούσαν να αποτραπούν. Η αυξημένη θνησιμότητα στη χώρα, οδήγησε στην θλιβερή πρωτιά θανάτων ανάμεσα στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης και στην υγειονομική τραγωδία των 16.500 -σε σύνολο 26.500- θανάτων εκτός ΜΕΘ.

«Άλλο πολιτικό σχέδιο»

Τέλος, ο πρώην Υπουργός υποστήριξε ότι «πρέπει να δοθεί έμφαση στον οικογενειακό γιατρό και στο μοντέλο της διεπιστημονικής ομάδας υγείας, της πρόληψης, της προαγωγής υγείας και της κοινοτικής φροντίδας». Γι’ αυτό, τόνισε, ότι «χρειάζεται ένα άλλο πολιτικό σχέδιο, το οποίο θα περιλαμβάνει μόνιμες προσλήψεις, μηχανισμό αυτόματης αναπλήρωσης των κενών συνταξιοδότησης και ειδικά κίνητρα στελέχωσης άγονων δομών και τμημάτων του ΕΣΥ».

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Νεολόγος” των Πατρών

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα