Ανδρέας Παπανικήτας: «Δεν θα αφήσουμε να επωμιστεί ο πατραϊκός λαός το βάρος των ανατιμήσεων»

14.05.2022 / 10:30
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
deyap

ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ Π. ΚΟΛΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

[email protected]

Πάνω από 60% είναι οι ανατιμήσεις του ρεύματος της ΔΕΗ που καλείται να πληρώσει η ΔΕΥΑΠ, μετά την άφιξη της ενεργειακής κρίσης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση τους εξοφλητικούς λογαριασμούς που έφταναν στην ΔΕΥΑΠ από την ΔΕΗ από το ξεκίνημα της ενεργειακής κρίσης έως τον περασμένο Γενάρη, η ρήτρα αναπροσαρμογής ήταν πάνω από την ηλεκτρική ενέργεια και την αξία του ρεύματος που είχε καταναλωθεί.

Η κατανάλωση του ρεύματος στην περίπτωση της ΔΕΥΑΠ έχει να κάνει κυρίως με τα αντλιοστάσια που διατηρεί σε διάφορα σημεία της Πάτρας τα οποία χρειάζονται αρκετές κιλοβατώρες ενέργειας για να λειτουργήσουν.

Εκτός αυτού ιδιαίτερα ενεργοβόρες είναι και οι εγκαταστάσεις για την επεξεργασία του νερού που έχει η ΔΕΥΑΠ, μια διαδικασία που είναι απαραίτητη, προτού φτάσει στις βρύσες των σπιτιών και των νοικοκυριών.

Όλα αυτά κοστίζουν σε ενέργεια και με το πρόσθετο βάρος της υπερδιογκωμένης ρήτρας αναπροσαρμογής το ύψος της οποίας αντιστοιχεί πλέον σε πάνω από το 50% του συνολικού λογαριασμού, έχουν φέρει τόσο την ΔΕΥΑ Πατρών, όσο και τις υπόλοιπες ΔΕΥΑ της επικράτειας σε δύσκολη θέση.

Θα διπλασιαστεί το ετήσιο κόστος

Στην περίπτωση της ΔΕΥΑ Πατρών το ετήσιο ποσό που πλήρωνε μέχρι και πέρυσι στην ΔΕΗ για τους λογαριασμούς σε ρεύμα και ενέργεια έφτανε κοντά στα 3,4 εκατομμύρια ευρώ κατά μέσο όρο.

Φέτος το ποσό αυτό αναμένεται σε περίπτωση που η ενεργειακή κρίση συνεχιστεί έως και το τέλος του έτους – κάτι που είναι και το πιο πιθανό – να φτάσει τα 6 με 7 εκατομμύρια ευρώ. Να διπλασιαστεί δηλαδή με λίγα λόγια.

Α. Παπανικήτας: «Καμία απολύτως αύξηση στα τιμολόγια των καταναλωτών»

Παρόλα αυτά η ΔΕΥΑ Πατρών, σε συνεργασία πάντα με τον Δήμο Πατρέων, είναι αποφασισμένη να κρατήσει την ίδια σταθερά στην τιμολογιακή πολιτική της, έχοντας ως βασικό της σκεπτικό ότι το νερό είναι πάνω από όλα ένα κοινωνικό αγαθό.

«Δεν πρόκειται να αφήσουμε να επωμιστεί ο πατραϊκός λαός το βάρος όλων αυτών των ανατιμήσεων που έχουν έρθει στην ΔΕΥΑΠ στις τιμές του ρεύματος, κυρίως εξαιτίας της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Αυτή είναι η απόφαση που έχουμε πάρει από την αρχή της ενεργειακής κρίσης, συνεχίζοντας την κοινωνική πολιτική που εφαρμόζουμε από το ξεκίνημα της θητείας μας» τονίζει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ στον «Ν», Ανδρέας Παπανικήτας.

Σταθερή στην τιμολογιακή πολιτική

Οι τιμές έτσι του νερού παραμένουν σταθερές και η εκτόξευση του ρεύματος δεν έχει γίνει αισθητή στην τσέπη του καταναλωτή, τουλάχιστον σε ότι αφορά το συγκεκριμένο κοινωνικό αγαθό.

«Μέχρι τώρα έχουμε καταφέρει παρά το περιβάλλον που υπάρχει να μην προχωρήσουμε σε καμία απολύτως αύξηση στα τιμολόγια των καταναλωτών μας και αυτό είναι κάτι που εύκολα μπορεί να το διαπιστώσει κάποιος αρκεί να κάνει τις αντίστοιχες συγκρίσεις με τα προηγούμενα έτη».

Μέχρι πότε θα αντέξει η ΔΕΥΑΠ;

Το ζήτημα όμως για την ΔΕΥΑΠ και κατ’ επέκταση και για τους δημότες της Πάτρας είναι μέχρι πότε θα αντέξει η Δημοτική Επιχείρηση να κρατήσει στα χαμηλά τα τιμολόγια για το νερό, με δεδομένο ότι η… επίθεση που δέχεται τους τελευταίους μήνες από το ρεύμα, την ενέργεια και την ρήτρα θα συνεχιστεί.

«Το μόνο που μπορώ να πω πάνω σε αυτό είναι ότι αντέχουμε και προσπαθούμε με συγκεκριμένες ενέργειες να εξοικονομήσουμε ρεύμα, έτσι ώστε να ενισχύσουμε τη συνέχιση αυτής της τιμολογιακής πολιτικής, με το λιγότερο δυνατόν κόστος».

Σύμφωνα με τον κ. Παπανικήτα οι ενέργειες αυτές είναι μία σειρά από παρεμβάσεις που ήδη έχουν προχωρήσει τα συνεργεία της ΔΕΥΑ Πατρών για την βελτίωση του συντελεστή απόδοσης που αφορούν τις υπηρεσίες της επιχείρησης και την όλη διαδικασία που χρειάζεται για φτάσει το νερό στα σπίτια των δημοτών.

Με γνώμονα την εξοικονόμηση

Η βελτίωση αυτή  έχει να κάνει με την αντικατάσταση του παλαιωμένου δικτύου ύδρευσης, με νέους αγωγούς, ένα έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά ταυτόχρονα έχει ολοκληρωθεί σε διάφορες περιοχές της Πάτρας.

Μέσα από την αντικατάσταση του δικτύου η επιχείρηση πετυχαίνει δύο σημαντικά πράγματα σε ότι αφορά την εξοικονόμηση, καθώς μειώνει το ενεργειακό κόστος με τους σύγχρονους αγωγούς, αλλά και το κόστος συντήρησης τους, με δεδομένο ότι πλέον δεν θα παρουσιάζουν συχνές βλάβες που θα απαιτούν παρεμβάσεις και επιδιορθώσεις.

Παράλληλα, η επιχείρηση με γνώμονα την εξοικονόμηση έχει προχωρήσει με μεγαλύτερη ένταση στους ελέγχους για πιθανές διαρροές, έτσι ώστε  να υπάρξουν όσο το δυνατόν ελάχιστες απώλειες σε νερό.

Σε μακροπρόθεσμη προοπτική 

Ταυτόχρονα στο πλαίσιο πάντα αυτό έχει μειώσει την πίεση του νερού, καθώς η μεγαλύτερη πίεση απαιτεί και μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας, άρα αυξάνει το κόστος.

Το αν αυτές οι ενέργειες σε συνδυασμό με τη δεδομένη απόφαση της ΔΕΥΑΠ για μη αύξηση των λογαριασμών του νερού στους καταναλωτές μπορέσουν και μειώσουν όλη αυτή τη αναμφισβήτητη ζημιά, είναι ένα ερώτημα.

Όπως και τις συνέπειες που θα φέρει η ζημιά αυτή σε μία μακροπρόθεσμη προοπτική για το μέλλον της επιχείρησης, αυτό είναι κάτι που θα εξαρτηθεί μέσα από διάφορους παράγοντες που σχετίζονται με πολλά και ποικίλα ζητήματα.

Ζητούν βιομηχανικό τιμολόγιο

Το θετικό για την ΔΕΥΑ Πατρών σε σχέση με την τιμολογιακή πολιτική που ακολουθεί κάτω από τέτοιες συνθήκες είναι ότι στην ίδια κατεύθυνση, στη μη επιβάρυνση των πολιτών με αυξήσεις στο νερό, δείχνουν να κινούνται και οι υπόλοιποι δήμοι.

Το βασικό που έχουν ζητήσει από το κράτος οι ΔΕΥΑ είναι το τιμολόγιο τους να μετατραπεί από οικιακό που είναι τώρα, σε βιομηχανικό, κάτι που τους έδινε την δυνατότητα να υπαχθούν σε ένα καθεστώς ελαφρύνσεων στην κατανάλωση ρεύματος και στο αντίστοιχο κόστος.  

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Νεολόγος” των Πατρών

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα