Αλλάζει όψη και μεγαλώνει η δημοτική βιβλιοθήκη Πατρών – Όλο το σχέδιο για την αναβάθμιση της

04.02.2023 / 19:00
ka 23

ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ Π.ΚΟΛΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

antrekoll@hotmail.com

Στην τελική ευθεία βρίσκεται το έργο για τη συντήρηση, την ανακαίνιση και την ενεργειακή αναβάθμιση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης της Πάτρας.Ήδη, σύμφωνα με την λίστα των έργων του τεχνικού προγράμματος του Δήμου Πατρέων, το έργο είναι προς δημοπράτηση, με τον διαγωνισμό να αναμένεται να βγει στον «αέρα» μέσα στους επόμενους μήνες.Ο προϋπολογισμός του έργου φτάνει τα 2.660.000 ευρώ (έχει εγκριθεί από  την Ειδική Υπηρεσία Ε.Π. της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας) και η μελέτη για την διαμόρφωση του κτιρίου έχει ολοκληρωθεί.

Σύμφωνα με αυτή πρόκειται να αλλάξουν ορισμένα στοιχεία από την εξωτερική όψη του κτιρίου, ενώ στον εσωτερικό χώρο οι περισσότερες παρεμβάσεις θα αφορούν το ισόγειο μέρος του ακινήτου.Στόχος του έργου εκτός της συντήρησης του κτιρίου είναι η αναβάθμιση του ρόλου της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, έτσι ώστε  να μπορέσει να ανταποκριθεί στον σύγχρονο πολιτιστικό της ρόλο.  

Επεκτείνεται η Παιδική Βιβλιοθήκη

Στον ισόγειο χώρο, βάση της μελέτης που έχει γίνει, εκεί που τώρα είναι η Δημοτική Πινακοθήκη,  θα επεκταθεί η Παιδική Βιβλιοθήκη.Η Παιδική Βιβλιοθήκη βρίσκεται για την ώρα σε μια μικρή αίθουσα του ισόγειο χώρου και δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες που σχεδιάζει για αυτή ο Πολιτιστικός Οργανισμός.Πλέον στην  αίθουσα των 210 τετραγωνικών θα χωρίζεται σε τρία βασικά τμήματα, που θα απευθύνονται σε αντίστοιχες ηλικιακές ομάδες, ενώ θα υπάρχουν ξεχωριστές αίθουσες για εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης για τα παιδιά (εργαστήρια χειροτεχνίας και χώρο υπολογιστών. Στο ισόγειο του κτιρίου θα χωροθετηθούν επίσης μια αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, ένα αναψυκτήριο, χώροι υγιεινής για το κοινό και lockers.  

Μετακομίζει η Δημοτική Πινακοθήκη

Η Δημοτική Πινακοθήκη θα μεταφερθεί στις διπλανές ισόγειες αίθουσες εκεί που κάποτε στεγάζονταν εμπορικά καταστήματα και που τώρα λειτουργούν διάφορες δημοτικές υπηρεσίες.Οι υπηρεσίες αυτές θα μεταφερθούν στο νέο δημαρχιακό Μέγαρο, στο παλαιό Αρσάκειο, ενώ οι αίθουσες στη Μαιζώνος θα ενοποιηθούν σε μία μεγάλη, έτσι ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει η Δημοτική Πινακοθήκη. Ο χώρος αυτός, συνολικού εμβαδού 110 τετραγωνικών, θα γίνει ενιαίος και θα διαμορφωθεί αναλόγως για τις ανάγκες του νέου του ρόλου.Αντίθετα το μικρό τμήμα του κτιρίου, εμβαδού 75 τετραγωνικών, περίπου επί της οδού Φιλοποίμενος, θα παραμείνει κέντρο ελέγχου των φωτεινών σηματοδοτών της πόλης της Πάτρας.

Επίσης, στην είσοδο του κτιρίου και τον διάδρομο μέχρι το κλιμακοστάσιο δεν πρόκειται να γίνουν αλλαγές, πέρα από την αντικατάσταση του παλαιού ανελκυστήρα με άλλον πιο σύγχρονο και λειτουργικό που θα έχει διαστάσεις για την διακίνηση των ατόμων με κινητικά προβλήματα. Ωστόσο, κοντά στο κεντρικό κλιμακοστάσιο, προβλέπεται η εγκατάσταση πάγκου πληροφοριών για τους αναγνώστες και τους επισκέπτες.

Διαχωρισμός αναγνωστηρίου και δανειστικής 

Αντίθετα με τον ισόγειο χώρο του κτιρίου της Δημοτικής Βιβλιοθήκης ο πρώτος όροφος δεν θα έχει τόσες αλλαγές, αφού βασική προϋπόθεση είναι να μην χαλάσει η διαρρύθμιση του χώρου που έχει διαμορφωθεί για τον συγκεκριμένο ρόλο και με τον οποίο έχουν εξοικειωθεί όλα αυτά οι πατρινοί.Πιο συγκεκριμένα στον α’ όροφο του κτιρίου προβλέπετε η χωροθέτηση του αναγνωστηρίου της βιβλιοθήκης, του τμήματος της δανειστικής βιβλιοθήκης και ο χώρος υπολογιστών, με δύο θαλάμους οπτικοακουστικού υλικού.Με βάση τη μελέτη, αντίστοιχα με τη στάθμη του ισογείου και στον τοίχο ανάμεσα στο αναγνωστήριο και στην δανειστική βιβλιοθήκη, θα υπάρχουν διαμορφωμένα ανοίγματα,  έτσι ώστε να ενοποιηθούν οπτικά οι δύο χώροι, ενώ στα ανοίγματα αυτά θα τοποθετηθούν υαλοπίνακες.Επίσης, στον ίδιο όροφο προβλέπεται η ένταξη των γραφείων του προσωπικού της βιβλιοθήκης σε πιο λειτουργικές διατάξεις από τις υφιστάμενες καθώς και χώροι υγιεινής αποκλειστικής χρήσης από το προσωπικό.

Οι αποθηκευτικοί χώροι

Στον α’ όροφο εκτός αυτών θα διατίθενται και δύο αίθουσες που θα φιλοξενούν ειδικές εκθέσεις, με τη μια από αυτές να έχει και πατάρι.Σε ότι αφορά το μεσοπάτωμα του α΄ ορόφου θα διαμορφωθούν αποθηκευτικοί χώροι και το αρχείο της βιβλιοθήκης, ενώ θα υπάρχει πρόσβαση εκεί με βοηθητικό κλιμακοστάσιο, αλλά και ένας ακόμα μικρότερος αποθηκευτικός χώρος στον οποίο θα υπάρχει πρόσβαση μέσω μιας μικρής σκάλας από την αίθουσα των ειδικών εκθέσεων του α’ ορόφου. Θυμίζουμε ότι στον ίδιο όροφο  βρίσκεται το περιμετρικό πατάρι της αίθουσας του αναγνωστηρίου στο οποίο θα τοποθετηθούν επιπλέον βιβλιοστάσια.

Η ενεργειακή αναβάθμιση

Πέρα από την διαμόρφωση των χώρων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, σημαντικό ρόλο στο έργο θα έχει το κομμάτι αυτό που αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση.Σύμφωνα με τους μελετητές, το κτίριο  εξαιτίας της παλαιότητας του και της ελλιπούς θερμομονωτικής κατασκευής του κελύφους του, παρουσιάζει προβληματική ενεργειακή συμπεριφορά.Έχει αρκετή ζέστη στο εσωτερικό του κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και χαμηλές θερμοκρασίες αντίστοιχα κατά τους χειμερινούς. Η μελέτη προβλέπει την  κατασκευή νέου θερμομονωτικού κελύφους του κτιρίου με την δημιουργία θερμοπρόσοψης.Η κατασκευή του θερμομονωτικού προβλέπει επίσης και την αντικατάσταση των υφιστάμενων υαλοπινάκων των όψεων με νέους διπλούς θερμομονωτικούς υαλοπίνακες, αλλά και την εγκατάσταση κλιματισμού σε όλους τους χώρους του κτιρίου. 

Το κτίριο εκπέμπει SOS

Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Αρχιτεκτονικού Έργου, Χρήστο Κορδά, η συντήρηση και η ανακαίνιση ενός τέτοιου κτιρίου που φιλοξενεί χιλιάδες βιβλία και συγγράμματα έχει αρκετές ιδιαιτερότητες και δυσκολίες που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη.Οι εργασίες που θα πραγματοποιηθούν θα πρέπει να γίνουν με τέτοιο τρόπο που να προστατευθούν τα βιβλία και τα αρχεία που υπάρχουν στο κτίριο. Το δεδομένο είναι ότι οι παρεμβάσεις αυτές είναι απαραίτητες και πρέπει να γίνουν αφού ένα κτίριο που έχει μια τεράστια συμβολική και ουσιαστική αξία για την Πάτρα ήταν μέχρι τώρα μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας λόγω της παλαιότητας του, αλλά και της υγρασίας.  

«Είναι ένα έργο που έχουμε προγραμματίσει για να γίνει άμεσα. Προχωράμε στην συντήρηση και στην βελτίωση ενός κτιρίου στο οποίο εδώ και χρόνια δεν έχει γίνει ουσιαστικά καμία εργασία» αναφέρει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Χρήστος Κορδάς.

«Με την ολοκλήρωση των εργασιών, αφενός θα διευρυνθούν οι δραστηριότητες που παρέχει η Δημοτική Βιβλιοθήκη, προσφέροντας σύγχρονες υπηρεσίες ως κλασική βιβλιοθήκη, αφετέρου θα δημιουργηθεί στο ισόγειο μεγάλη νεανική βιβλιοθήκη, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, καθώς και δύο χώροι δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά. Είναι ένα σημαντικό έργο το οποίο και θα εκτελέσουμε».

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Νεολόγος

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα