Ακυρώθηκε η συγχώνευση εκδοτικών κολοσσών

26.11.2022 / 14:00
_127735182_penguin2

Oμεγαλύτερος εκδοτικός οίκος στον κόσμο Penguin Random House και ο ανταγωνιστικός όμιλος Simon & Schuster απέσυραν τη μεταξύ τους συμφωνία συγχώνευσης 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.Την είδηση γνωστοποίησε με ανακοίνωσή της η ιδιοκτήτρια της Penguin, η γερμανική πολυεθνική εταιρία Bertelsmann.

Η Bertelsmann είχε ανακοινώσει αρχικά ότι θα προσφύγει κατά απόφασης δικαστή στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την οποία, μία εξαγορά της Simon & Schuster θα ήταν παράνομη, καθώς θα μπορούσε να πλήξει τις αμοιβές των συγγραφέων.

Ωστόσο, η γερμανική εταιρία ανέφερε σε χθεσινή ανακοίνωσή της ότι «θα προχωρήσει με την ανάπτυξη των παγκόσμιων εκδοτικών δραστηριοτήτων της, χωρίς να πραγματοποιήσει την προγραμματισμένη συγχώνευση μεταξύ της Penguin Random House και της Simon & Schuster».

Το Reuters ανέφερε την Κυριακή ότι η γερμανική εταιρία δε στάθηκε δυνατό να πείσει την Paramount Global, ιδιοκτήτρια της Simon & Schuster για την παράταση της συμφωνίας συγχώνευσης, αλλά και για την προσφυγή κατά της απόφασης της δικαστή.

Η δικαστής Φλόρενς Παν από το Περιφερειακό Δικαστήριο της Κολούμπια αποφάσισε την 31η Οκτωβρίου ότι το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης απέδειξε ότι η συμφωνία αυτή θα μπορούσε να βλάψει σημαντικά τον ανταγωνισμό «στην αγορά για τα δικαιώματα έκδοσης στις ΗΠΑ, αναφορικά με τα βιβλία που αναμένεται να βρεθούν στις πρώτες θέσεις των πωλήσεων».

Με τη διάλυση της συμφωνίας η Penguin θα καταβάλει ειδική ρήτρα τερματισμού 200 εκατομμυρίων δολαρίων στην Paramount.

Η Paramount ανακοίνωσε χθες ότι ο εκδοτικός οίκος Simon & Schuster είναι ένα «μη σημαντικό περιουσιακό στοιχείο» για την ίδια.

«Δεν στηρίζεται στα βίντεο και έτσι δεν ταιριάζει στρατηγικά στο ευρύτερο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της Paramount», ανέφερε η εταιρία σε μία κατάθεση δικαστικών εγγράφων σχετικά με τον τερματισμό της συμφωνίας.

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης δεν ανταποκρίθηκε άμεσα σε αίτημα σχολιασμού.

Στους συγγραφείς της Penguin συμπεριλαμβάνονται η συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής Ίνα Γκάρτεν, αλλά και οι μυθιστοριογράφοι Ζέιντι Σμιθ και Ντάνιελ Στιλ, ενώ με τον εκδοτικό οίκο Simon & Schuster συνεργάζονται οι Στίβεν Κινγκ και Τζένιφερ Γουάινερ, αλλά και η Χίλαρι Κλίντον, μεταξύ άλλων.

*Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Νεολόγος

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα