Αφγανιστάν: To NATO δεσμεύεται να επιταχύνει την διαδικασία εκκένωσης

20.08.2021 / 18:48
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
ka 26

Περισσότεροι από 18.000 άνθρωποι έχουν ήδη απομακρυνθεί από την Καμπούλ από τότε που οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, δήλωσε αξιωματούχος του ΝΑΤΟ την Παρασκευή, ο οποίος ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του.

 Δεσμεύτηκε δε, ότι θα διπλασιαστούν οι προσπάθειες εκκένωσης. Χιλιάδες άνθρωποι, απελπισμένοι να εγκαταλείψουν τη χώρα, εξακολουθούσαν να πλημμυρίζουν το αεροδρόμιο, δήλωσε στο Reuters ο αξιωματούχος, παρόλο που οι Ταλιμπάν έχουν παροτρύνει ανθρώπους χωρίς νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα να επιστρέψουν σπίτι τους.

Η ταχύτητα με την οποία οι ισλαμιστές μαχητές Ταλιμπάν κατέκτησαν το Αφγανιστάν καθώς οι ΗΠΑ και άλλα ξένα στρατεύματα ολοκλήρωναν την απόσυρσή τους, εξέπληξε ακόμη και τους ηγέτες τους και άφησε κενά εξουσίας σε πολλά μέρη.

Οι Ταλιμπάν ζήτησαν ενότητα πριν από την προσευχή της Παρασκευής, την πρώτη από την ανάληψη της εξουσίας, καλώντας τους ιμάμηδες να πείσουν τους ανθρώπους να μην εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν, εν μέσω του χάους στο αεροδρόμιο, σε διαδηλώσεις και αναφορές για βίαιες συμπεριφορές.

Οι κάτοικοι στην Καμπούλ και τεσσάρων άλλων μεγάλων πόλεων δήλωσαν ότι η προσέλευση στην προσευχή ήταν χαμηλή, ωστόσο. Ένας αυτόπτης μάρτυρας είπε στο Reuters ότι αρκετοί άνθρωποι σκοτώθηκαν στην ανατολική πόλη Asadabad την Πέμπτη όταν Ταλιμπάν μαχητές πυροβόλησαν εναντίον πλήθους, που εξέφραζε την πίστη τους στην ηττημένη αφγανική δημοκρατία.

Υπήρξαν παρόμοιες διαδηλώσεις κατά των Ταλιμπαν σε δύο άλλες πόλεις, στη Τζαλαλαμπάντ και την Χοστ στα ανατολικά. Ένας άλλος μάρτυρας ανέφερε πυροβολισμούς κοντά σε συγκέντρωση στην Καμπούλ, αλλά φαίνεται ότι ήταν Ταλιμπάν που πυροβολούσε στον αέρα.

Η Καμπούλ ήταν σε μεγάλο βαθμό ήρεμη, εκτός από την περιοχή του αεροδρομίου, όπου έχουν ήδη σκοτωθεί 12 άνθρωποι από την Κυριακή, δήλωσαν αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ και των Ταλιμπάν.

Η κριτική για το ΝΑΤΟ και άλλες δυτικές δυνάμεις έχει ενταθεί καθώς οι εικόνες του χάους και του απελπισμένου φόβου για την κυριαρχία των Ταλιμπάν κατακλύζουν social media και διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα.

Σε μια σκηνή που καταγράφηκε στα social media, ένα μικρό κορίτσι φαίνεται να το τραβούν πάνω από τον περιμετρικό τοίχο του αεροδρομίου και να το παραλαμβάνει Αμερικανός στρατιώτης.

Lifo.gr

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα