Αφγανή δημοσιογράφος: «Οι γυναίκες να βγουν έξω και να υψώσουν τη φωνή τους»

21.08.2021 / 19:08
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
lailouma-santit

Το δικό της μήνυμα ξεσπώντας σε λυγμούς έδωσε η Λαϊλούμα Σαντίτ, Αφγανή δημοσιογράφος της «Brussels Morning» και αφγανικών μέσων για την κατάσταση που επικρατεί στο Αφγανιστάν.

«Υψώστε τη φωνή σας» είπε η Λαϊλούμα Σαντίτ στις γυναίκες της χώρας της, ενώ λύγισε και ξέσπασε σε λυγμούς απευθυνόμενη στον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στολτενμπεργκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Η ίδια ζει στις Βρυξέλλες και μιλά εκ μέρους και όλων εκείνων που δεν έχουν τη δυνατότητα να ακουστούν.

«Οι Ταλιμπάν δεν θέλουν να είναι οι γυναίκες ελεύθερες, δε θέλουν κανένας να είναι ελεύθερος» σημειώνει η Λαιλούμα, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Είπα στον Στόλτενμπεργκ ότι ήταν πολύ κακή απόφαση (η αποχώρηση από το Αφγανιστάν), λάθος απόφαση. Όταν ήταν η διεθνής κοινότητα στο Αφγανιστάν όλα ήταν διαφορετικά. Για παράδειγμα οι γυναίκες ήταν ελεύθερες, να μεγαλώσουν, να σπουδάσουν, να λάβουν αποφάσεις, να ασχοληθούν με την πολιτική. Οι άντρες επίσης το ίδιο. Τώρα δεν είναι ασφαλείς, δεν είναι ελεύθεροι, δεν έχουν δικαιώματα. Οι γυναίκες δεν μπορούν να βγουν έξω χωρίς κάποιον άντρα από το σπίτι τους. Πώς θέλετε να περιγράψω αυτή τη ζωή με τη ζωή ένα μήνα πριν;» αναφέρει.

Γεννημένη στο Αφγανιστάν, εργάστηκε ως δημοσιογράφος στη χώρα της από το 2003 μέχρι το 2007. Για ένα διάστημα δούλεψε στο υπουργείο Εξωτερικών του Αφγανιστάν. Όπως επισημαίνει, δεχόταν απειλές για τη ζωή της. Το 2012, έκανε αίτηση για άσυλο στο Βέλγιο και από τότε ζει στις Βρυξέλλες με το σύζυγο και τις δύο κόρες της. Οι συγγενείς της όμως έχουν μείνει πίσω.

«Οι Ταλιμπάν ψάχνουν τον αδερφό μου»
Η δημοσιογράφος ανησυχεί για την υπόλοιπη οικογένεια και τους συγγενείς της που έχουν μείνει πίσω: «Όλη η οικογένειά μου μένει εκεί. Η κατάσταση είναι πολύ άσχημη. Οι Ταλιμπάν ξεκίνησαν να ψάχνουν σπίτι-σπίτι. Ψάχνουν ανθρώπους που ήταν ακτιβιστές, εργάζονταν, που ήταν σε πολιτικά κόμματα. Ψάχνουν τον αδερφό μου γιατί είμαι δημοσιογράφος, είμαι γυναίκα και φωνάζω και λέω στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ: Μην αναγνωρίσετε τους Ταλιμπάν. Προσπαθούν να κάνουν τα πάντα για να τους αναγνωρίσει η διεθνής κοινότητα».

Μέχρι την περασμένη Τετάρτη χρησιμοποιούσε το facebook για να περάσει τα μηνύματά της. Πλέον, όπως μας είπε, η πρόσβαση της έχει απαγορευτεί: «Δεν υπάρχει πρόσβαση να περάσω τα μηνύματα. Εάν είχα το facebook μέσω ζωντανής μετάδοσης θα έλεγα μη μείνετε στο σπίτι σας. Καλώ τις γυναίκες να μη μείνουν στο σπίτι. Αυτό είναι ισχυρό μήνυμα για τις γυναίκες. Βγείτε έξω. Υψώστε τις φωνές σας. Μην δεχτείτε τη σαρία. Κάντε αυτό που θέλετε». Υπογραμμίζει ότι «οι Ταλιμπάν δεν είναι μόνο απειλή για τον αφγανικό λαό και τους γείτονές τους. Είμαι σίγουρη ότι στο μέλλον ο κόσμος θα δει την πραγματικότητα των Ταλιμπάν. Δεν θέλουμε να δούμε αιματοβαμμένο εμφύλιο πόλεμο στο Αφγανιστάν».

Η ίδια καλεί τη διεθνή κοινότητα να δράσει συλλογικά και να μην αφήσει τους Αφγανούς αβοήθητους. «Θέλουμε από τη διεθνή κοινότητα να λάβει σωστές αποφάσεις. Να αναζητήσει πολλούς διαφορετικούς τρόπους για να λάβει σωστές αποφάσεις. Όχι μόνο τις αποφάσεις τις οποίες κάποιες μεγάλες χώρες θα λάβουν. Για παράδειγμα οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο ή κάποιες άλλες χώρες. Ελάτε μαζί, πάρτε μαζί αποφάσεις. Όχι μόνο μία χώρα -και οι άλλες να ακολουθήσουν. Χωρίς καμία προϋπόθεση, χωρίς βαθιά έρευνα, δεν πρέπει να αναγνωρίσουν τους Ταλιμπάν. Χρειαζόμαστε ανθρωπιστική βοήθεια για τους Αφγανούς που ζουν σε πολύ κακή και δύσκολη κατάσταση. Καλώ ξανά τη διεθνή κοινότητα να στηρίξει τις γυναίκες και να προσπαθήσει να τους δώσει μια ευκαιρία» τονίζει η Λαϊλούμα Σαντίντ.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα