Αχαΐα: 40.000 νέοι μένουν ακόμη στο πατρικό τους σπίτι

28.01.2024 / 9:00
2020-11-01T185331Z_923858426_MT1HNSLCS000V9HBR0_RTRMADP_3_HANS-LUCAS-1024x683-1

ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ Π. ΚΟΛΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

Κοντά στους 40.000 νέους, ηλικίας 18 έως 34 ετών εκτιμάται ότι ζουν ακόμα με τις οικογένειες τους, με τον πατέρα και τη μητέρα τους, μέσα στο παιδικό τους δωμάτιο, εξαιτίας της οικονομικής αδυναμίας που έχουν να καλύψουν τα έξοδα διαμονής τους σε μια δική τους κατοικία.

Το όλο θέμα σχετίζεται άμεσα με την στεγαστική κρίση η οποία πηγάζει από δυο βασικούς παράγοντες. Από τους χαμηλούς μισθούς στην αγορά εργασίας σε σχέση με τις ανάγκες της καθημερινότητας και από την άνοδο που έχουν πάρει τα ενοίκια σε όλη την επικράτεια λόγω της έλλειψης διαθέσιμων διαμερισμάτων.

Η έλλειψη έχει σαν αιτία από την μία την οικονομική κρίση που έφερε στον πάτο τον κατασκευαστικό κλάδο, χωρίς έτσι να δημιουργούνται καινούργιες κατοικίες και από την άλλη με την ανάπτυξη της βραχυχρόνιας μίσθωσης, ειδικότερα στις πόλεις που έχουν μια τουριστική δυναμική.

Ο Θεμιστοκλής Μπάκας μιλώντας στον Max Fm και στον Γιάννη Γεωργόπουλο ήταν αποκαλυπτικός στα όσα ανέφερε υπογραμμίζοντας ότι η στεγαστική κρίση είναι άμεσα συναρτώμενη με το δημογραφικό πρόβλημα.

«Το 71, 8% των νέων της χώρας ηλικίας 18 με 34 ετών, βάση των στοιχείων της Euro stat, μένει ακόμα με τους γονείς του, στο πατρικό σπίτι. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε 40.000 νέους συνολικά.

Τα νούμερα είναι συντριπτικά. Πώς μπορεί ένας νέος άνθρωπος να κάνει ένα νέο ξεκίνημα στη ζωή του και να πάει να μείνει μόνος του όταν ξέρει ότι παίρνει ένα μισθό της τάξεως των 700 και των 800 ευρώ από τα οποία θα χρειαστεί ένα μεγάλο ποσοστό να το δώσει στο μίσθωμα του σπιτιού του;».

Συνεχίζοντας ο κ. Μπάκας και παραθέτοντας στοιχεία υπογράμμισε ότι το 85% του βασικού εισοδήματος ενός νέου ζευγαριού χωρίς παιδιά πάει για το μίσθωμα ενός σπιτιού, ενώ πάνω από το 60% με 70% στην περίπτωση ενός εργένη.

Από τις 40.000 αιτήσεις του προγράμματος ΣτεγάΖΩ, σύμφωνα με τον κ. Μπάκα, μόνο οι 2.452 έγιναν δεκτές σε πανελλήνιο επίπεδο, ενώ ειδικότερα στην Πάτρα μέσα σε εφτά χρόνια τα ενοίκια ανέβηκαν κατά 60% στα διαμερίσματα που απευθύνονται σε νέους.

«Στην Πάτρα θα πρέπει να γίνουν οπωσδήποτε νέες φοιτητικές εστίες και τουλάχιστον 2.000 καινούργιες κατοικίες για να πούμε ότι μπορεί να δοθεί μια ανάσα στο ζήτημα της στεγαστικής κρίσης».

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Νεολόγος*

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα