Δυτική Ελλάδα: Πόσο συχνά θα έχουμε άνοιξη μες στο χειμώνα; – “Καμπανάκι” για την έλλειψη βροχοπτώσεων

15.01.2023 / 18:10
Climate change in Africa: Dirt road and yellow orange dusty sandstorm next to arid Hilaweyn refugee camp with rocks, sand, bushes and dark clouds in the sky, Dollo Ado, Somalia region, Ethiopia, Africa

ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ Π. ΚΟΛΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

antrekoll@hotmail.com

Τι συμβαίνει πραγματικά με τον καιρό; Στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας κάναμε γιορτές, με θερμοκρασία που θύμιζε Άνοιξη, Το σκηνικό ήταν σχεδόν ίδιο και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, με την γηραιά ήπειρο να ζει τα πιο ζεστά Χριστούγεννα των τελευταίων δεκαετιών.Την ίδια στιγμή το πολικό κρύο στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, σε ένα μεγάλο μέρος των πολιτειών των ΗΠΑ  και στον Καναδά, άφηνε νεκρούς, με ισχυρές χιονοθύελλες και την θερμοκρασία να φτάνει ακόμα και στους -38 βαθμούς Κελσίου. Οι τόσο μεγάλες διαφορές στην θερμοκρασία δείχνουν ότι κάτι δεν είναι φυσιολογικό. Δείχνουν όμως ότι και εμείς θα πρέπει να συνηθίσουμε σε αυτές τις καταστάσεις, με τον χειμώνα να έχει μετατραπεί σε Άνοιξη και την Άνοιξη να τείνει να γίνει καλοκαίρι;

Δυτική Ελλάδα: Πόσο συχνά θα έχουμε άνοιξη μες στο χειμώνα; - "Καμπανάκι" για την έλλειψη βροχοπτώσεων 2

Α. Καζαντζίδης: «Η κλιματική αλλαγή ολοένα και πιο αισθητή»  

«Πράγματι αυτό που συνέβη τις τελευταίες εβδομάδες με τις τόσες μεγάλες διαφορές στην θερμοκρασία, δεν είναι φυσιολογικό.

Είναι κάτι ακραίο που δεν γίνεται συχνά και που θα πρέπει να δούμε που οφείλεται και τι είναι αυτό που έχει οδηγήσει σε ένα τέτοιο αποτέλεσμα. Αποτελεί ίσως μια πτυχή των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής που σίγουρα κάνει ολοένα και πιο αισθητή την παρουσία της στον πλανήτη, όμως, δεν πιστεύω ότι έχει να κάνει μόνο με αυτό»  τονίζει  ο καθηγητής Εφαρμοσμένης Φυσικής  του Πανεπιστημίου Πατρών Ανδρέας Καζαντζίδης, μιλώντας στο «Νεολόγο» των Πατρών.

«Ζούμε, ωστόσο, τις μεταπτώσεις του καιρού που πολλές φορές είναι απότομες και ραγδαίες και όπως φαίνεται θα τις ζούμε όλο και πιο συχνά τα επόμενα χρόνια, ακραίες δηλαδή καταστάσεις που ασφαλώς θα ξεφεύγουν από αυτά που είχαμε συνηθίσει μέχρι τώρα».

Η… άνοιξη μες στον χειμώνα

Από εκεί και πέρα σε ότι αφορά τις καιρικές συνθήκες στην Ελλάδα η άνοιξη  μες στο χειμώνα δεν είναι κάτι που θα ισχύσει και θα αποτελέσει κανόνα για τα επόμενα χρόνια, παρά τις όποιες μεταβολές του καιρού και την άνοδο της θερμοκρασίας που έρχεται εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

«Καταρχάς να ξεκαθαρίσουμε ότι αυτές οι πράγματι υψηλές θερμοκρασίες των 17 και των 20 βαθμών Κελσίου στη Δυτική Ελλάδα, δεν ήταν κοινές για όλη την επικράτεια. Υπήρχαν δηλαδή περιοχές στην Ελλάδα που έκαναν γιορτές με πιο χαμηλές θερμοκρασίες, ίσως πιο υψηλές από άλλες χρονιές, αλλά σίγουρα δεν θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι ανοιξιάτικες.  Δεν πιστεύω ότι οι υψηλές θερμοκρασίες  και οι καλές καιρικές συνθήκες θα είναι ο γενικός κανόνας στη χώρα μας για τους χειμώνες που έρχονται τα επόμενα χρόνια».

Κι συνεχίζει λέγοντας ο κ. Καζαντζίδης: «Αν κάτι από τις συνθήκες αυτές θα πρέπει να μας προβληματίσει δεν είναι τόσο οι υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή και το γεγονός ότι δεν έχουμε έντονο κρύο, αλλά  το ότι υπάρχει μεγάλη έλλειψη βροχόπτωσης.  Δεν έχει βρέξει και αυτό ειδικότερα για την περιοχή μας, τη Δυτική Πελοπόννησο, στο κλίμα της οποίας οι συχνές βροχοπτώσεις ήταν το κυρίαρχο χαρακτηριστικό της, είναι ένα θέμα».

Η μείωση των βροχοπτώσεων είναι ζήτημα που σίγουρα θα μας απασχολήσει τα επόμενα χρόνια, καθώς αν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί, θα επηρεάσει πολλές πτυχές της καθημερινότητας μας και της οικονομίας, με δεδομένο ότι θα δημιουργήσει προβλήματα στην πρωτογενή και αγροτική παραγωγή.

Επιφυλακτικοί στις προβλέψεις

Ήδη η έλλειψη των βροχών του φετινού χειμώνα έχει φανεί στην ύπαιθρο της Δυτικής Ελλάδας και ένα καλό παράδειγμα πάνω σε αυτό είναι η τεχνητή λίμνη Αστερίου, στο φράγμα του Πείρου – Παραπείρου, της οποίας η στάθμη του νερού είναι αρκετά χαμηλή για την εποχή.

Όσο για τα όσα λέγονται ότι εδώ και στο εξής ξεκινάει ο φετινός χειμώνας, με πτώση της θερμοκρασίας και έντονα καιρικά φαινόμενα, ο κ. Καζαντζίδης τονίζει: «Πρέπει πλέον να είμαστε επιφυλακτικοί ιδιαίτερα στις προβλέψεις μας για τον καιρό. Δεν μπορούμε να πούμε κάτι με σιγουριά. Αυτό που θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας είναι οι απότομες μεταβολές του καιρού, έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι να τις αντιμετωπίσουμε».

Αιθαλομίχλη: Στο κόκκινο οι νότιες περιοχές

Πέρα από τις υψηλές θερμοκρασίες για την περιοχή ένα ακόμα φαινόμενο που χαρακτηρίζει την ατμόσφαιρα της Πάτρας, είναι αυτό τις αιθαλομίχλης.  Παρόλο που δεν κάνει κρύο η αιθαλομίχλη είναι έντονη, ειδικότερα τον τελευταίο μήνα, κυρίως στις νότιες περιοχές της Πάτρας και στο κέντρο της.

«Αυτό που βλέπουμε μέσα από τις μετρήσεις των σταθμών του δικτύου «Αιθέρας» είναι ότι στις νότες περιοχές της Πάτρας οι τιμές που καταγράφονται για τα αιωρούμενα σωματίδια είναι αρκετά υψηλές και βρίσκονται στο «κόκκινο». 

Οι τιμές αυτές αφορούν περιοχές όπως η Λεύκα, τα Δεμένικα, η Παραλία κτλ ενώ υπάρχει και μία συνεχώς ανοδική τάση και προς τις περιοχές του κέντρου τις απογευματινές και τις βραδινές ώρες».

Τα τζάκια ανάβουν οπότε στην Πάτρα και χωρίς έντονα κρύα. «Αυτό που παίζει σημαντικό ρόλο στις υψηλές τιμές που καταγράφονται είναι το γεγονός ότι δεν έχουμε μέχρι ώρας ισχυρούς ανέμους που να διαλύουν τα αιωρούμενα σωματίδια που προέρχονται κυρίως από τα τζάκια, αλλά και από άλλους παράγοντες, όπως η καύση του πετρελαίου ή οι φωτιές που ανάβονται για αγροτικές εργασίες» διευκρινίζει ο κ. Καζαντζίδης.

«Επικρατεί άπνοια και έτσι οι μετεωρολογικές συνθήκες είναι τέτοιες που  ευνοούν την παραμονή των αιωρούμενων σωματιδίων στο μέρος που εκπέμπονται, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα η ρύπανση μίας νέας ημέρας να προστίθεται στην ρύπανση που υπάρχει ήδη από την προηγούμενη».

Θυμίζουμε ότι  οι μετρήσεις για την ρύπανση της ατμόσφαιρας γίνονται από τους σταθμούς του δικτύου «Αιθέρας», που δημιούργησε και λειτουργεί το Εργαστήριο Φυσικής της Ατμόσφαιρας του Πανεπιστημίου Πατρών.

*Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Νεολόγος

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα