Οδός Μακεδονίας-Μιντιλόγλι: Με το που βρέχει θέλουν βάρκα!

05.02.2023 / 11:00
mintilogli 2

ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ Π.ΚΟΛΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

antrekoll@hotmail.com

Ούτε από την πόρτα του αυτοκινήτου τους δεν μπορούν να βγουν όσοι διαμένουν κοντά στην οδό Μακεδονίας στο Μιντιλόγλι έξω από την Πάτρα.Οι βροχές έχουν μετατρέψει τις λακκούβες που υπάρχουν σε μικρές «γούρνες», με αρκετό βάθος που μόνο με… βάρκα μπορείς να διασχίσεις.Το συγκεκριμένο ζήτημα ταλαιπωρεί εδώ και αρκετά χρόνια τους κατοίκους της περιοχής και δεν έχει να κάνει απλά και μόνο με έναν δρόμο που έχει λακκούβες. Στη συγκεκριμένη οδό υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση όμβριων υδάτων, με αποτέλεσμα όταν βρέχει ο δρόμος να είναι στην κυριολεξία απροσπέλαστος.

Δεν περνάει αμάξι

«Δεν περνάει αμάξι από τον δρόμο αυτόν όταν βρέχει. Δεν μιλάμε απλά για λακκούβες που μετατρέπονται κάθε φορά σε λίμνες, αλλά ουσιαστικά για μικρές γούρνες, με βάθος από τις οποίες είναι σχεδόν αδύνατον να περάσεις ή αν περάσεις πας την επόμενη μέρα το αμάξι στο συνεργείο από τις ζημιές που θα έχει πάθει»  καταγγέλλει στο «Νεολόγο» των Πατρών ο Δημήτρης Χαραλαμπόπουλος, κάτοικος της περιοχής.

Οδός Μακεδονίας-Μιντιλόγλι: Με το που βρέχει θέλουν βάρκα! 4

Ο ίδιος αναγκάζεται σε καθημερινή βάση να περνάει από την οδό Μακεδονίας για να πάει στη δουλειά του, αλλά υπάρχουν μέρες που όταν βρέχει – μη έχοντας άλλη λύση – αλλάζει δρομολόγιο κάνοντας κύκλους και διανύοντας αποστάσεις για να πάει στον προορισμό του.

Οι «λίμνες» μένουν

Όπως λέει, το πρόβλημα δεν είναι μόνο όταν βρέχει, είναι και τις μέρες που ακολουθούν τις βροχοπτώσεις αφού τα νερά στις λακκούβες μένουν εκεί για αρκετό διάστημα.

«Πεζός είναι αδύνατον να περάσεις από τον συγκεκριμένο δρόμο, ενώ το ίδιο ισχύει και για τα δίκυκλα. Το καλοκαίρι δε, ο  δρόμος είναι τόσο αλλοιωμένος από τις λακκούβες που έχουν διαμορφωθεί από τα νερά που συγκεντρώνονται τον χειμώνα που χαρακτηρίζεται επικίνδυνος». Χώρια τη σκόνη που πέφτει στα σπίτια της περιοχής από τα διερχόμενα αμάξια. 

Η οδός αυτή μπορεί να μοιάζει αισθητικά με έναν δρόμο κάποιου απομακρυσμένου και εγκαταλειμμένου χωριού, όμως, είναι μέσα στην Πάτρα, σε μία περιοχή όπως το Μιντιλόγλι που τις τελευταίες δεκαετίες έχει μια οικοδομική ανάπτυξη, με αρκετούς Πατρινούς να διαμένουν πλέον εκεί. Η συγκεκριμένη οδός ανεξάρτητα από τα σπίτια και τους κατοίκους που ζουν εκεί, είναι ένας δρόμος που σε καθημερινή βάση διέρχονται δεκάδες αμάξια και έχει αρκετή κίνηση.

Οδός Μακεδονίας-Μιντιλόγλι: Με το που βρέχει θέλουν βάρκα! 5

Ταλαιπωρία εδώ και χρόνια

Οι κάτοικοι της περιοχής έχουν προσπαθήσει τα προηγούμενα χρόνια να δώσουν μια λύση. «Ταλαιπωρούμαστε εδώ και χρόνια. Στο παρελθόν είχαμε συγκεντρώσει πάνω από 150 υπογραφές για να γίνει κάτι, ενώ έχουμε στείλει επιστολές προς τις αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες. Δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα. Το μόνο που έκανε ο δήμος ήταν να ρίξει λίγο χαλίκι στον δρόμο, όμως μετά από λίγο η κατάσταση έγινε ίδια και χειρότερη».

Οδός Μακεδονίας-Μιντιλόγλι: Με το που βρέχει θέλουν βάρκα! 6

Τι απαντά η Α. Τογιοπούλου

Ο «Ν» επικοινώνησε με την αρμόδια αντιδήμαρχο Αναστασία Τογιοπούλου για το θέμα. «Πράγματι υπάρχει σοβαρό ζήτημα με την συγκεκριμένη οδό και προσπαθούμε να βρούμε μια λύση» παραδέχεται.

«Το όλο πρόβλημα έχει δημιουργηθεί όταν μετά από παρέμβαση ιδιωτών άλλαξαν για τους δικούς τους λόγους την κατεύθυνση του αποστραγγιστικού δικτύου, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση όμβριων υδάτων στον δρόμο. Τα νερά έτσι δεν έχουν από πού να φύγουν και έτσι όταν βρέχει να υπάρχει σοβαρό ζήτημα για τους διερχόμενους αλλά και για τους κατοίκους της περιοχής».

Σύμφωνα με την κ. Τογιοπούλου ο δήμος προσπάθησε πριν από τρία χρόνια να αλλάξει την κατάσταση για την συγκεκριμένη οδό προχωρώντας στην κατασκευή ενός νέου αποστραγγιστικού δικτύου που να απορροφά τα όμβρια ύδατα και έτσι να μην μετατρέπεται κάθε φορά η οδός Μακεδονίας σε «λίμνη».

Ωστόσο, του έγιναν ασφαλιστικά μέτρα από κάτοικο της περιοχής που θεώρησε ότι το έργο αυτό θα δημιουργήσει προβλήματα στη μάντρα του οικοπέδου του και μέρος της περιουσίας του. Το δικαστήριο με προσωρινή διαταγή αποφάσισε την διακοπή των εργασιών αυτών από την πλευρά της δημοτικής αρχής, με αποτέλεσμα το όλο πρόβλημα να μην επιλυθεί και η κατάσταση αυτή να διαιωνιστεί για την οδό Μακεδονίας.

«Ψάχνουμε να βρούμε μια λύση για να προχωρήσουμε στην διαμόρφωση ενός δικτύου, σε άλλο σημείο της περιοχής που να μην είναι πάνω σε αυτόν δρόμο, αλλά πιο ψηλά, πιθανότατα στον δρόμο που ενώνει τα Ροίτικα με το Παυλόκαστρο.

Είμαστε στη φάση της αναζήτησης μιας  λύσης,  όμως, όπως καταλαβαίνετε αυτό θα χρειαστεί  χρόνο,  αφού θα χρειαστεί να καταρτιστεί μια μελέτη και πιθανότατα να γίνει προκήρυξη διαγωνισμού, αφού δεν είναι σίγουρο αν θα μπορεί να γίνει από τα συνεργεία του δήμου σε μορφή αυτεπιστασίας.

Είναι μέσα στον προγραμματισμό μας  το έργο, όμως θέλουμε να το εξετάσουμε καλά, έτσι ώστε να μην υπάρξει πάλι καμία αναβολή ή ματαίωση του.  Όταν το προχωρήσουμε θα έχουμε δώσει μια οριστική λύση στο όλο θέμα» καταλήγει η κ. Τογιοπούλου.  

Για την ώρα πάντως οι αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες θα περάσουν μέσα στις επόμενες μέρες τον δρόμο με νέα χαλικόστρωση, κοιτάζοντας να αποκαταστήσουν τις λακκούβες και τις «λίμνες» από τα νερά, ξέροντας όμως ότι με τις επόμενες βροχοπτώσεις η οδός Μακεδονίας θα γεμίσει πάλι από μικρές «γούρνες».

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Νεολόγος

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα