Πέθανε στα 81 της η αντισυμβατική σχεδιάστρια μόδας Βίβιεν Γουέστγουντ

30.12.2022 / 7:34
vivienne

Η θρυλική σχεδιάστρια μόδας Βίβιεν Γουέστγουντ έφυγε από τη ζωή της Πέμπτη σε ηλικία 81 ετών, έγινε γνωστό από τον οίκο μόδας που είχε ιδρύσει.Σε ανακοίνωση στο Twitter ο οίκος μόδας αναφέρει ότι η σχεδιάστρια «πέθανε ειρηνικά» περιτριγυρισμένη από την οικογένειά της. Είναι η δημιουργός που έκανε γνωστή τη πανκ στο ευρύ κοινό, μετατρέποντας την από περιθωριακή μόδα σε fashion statement.

Γεννήθηκε στις 8 Απριλίου του 1941, αλλά αργότερα εγκαταστάθηκε με την οικογένειά της στο Λονδίνο. Έγινε δάσκαλα, τελικά όμως την τράβηξε η μόδα.

Από το 1969 οπότε και άνοιξε τη θρυλική μπουτίκ «Let it Rock» στην Kings Road στο Λονδίνο (με τον τότε σύντροφό της Μάλκολμ ΜακΛάρεν), ταυτίστηκε με το κίνημα της πανκ χάρη στα πρωτοποριακά design των ρούχων της που έγιναν αργότερα σήμα κατατεθέν όλων των πανκ συγκροτημάτων της εποχής όπως οι Sex Pistols.

Στη συνέχεια πειραματίστηκε και με συλλογές με αναφορές σε διάφορους αρχαίους πολιτισμούς, αλλά και από περίεργες θεωρίες όπως την ύπαρξη εξωγήινων. Έχει τιμηθεί τέσσερις φορές για την προσφορά της στο χώρο αλλά και για το μέγεθος των εξαγωγών των δημιουργιών της.

Έγινε ιδιαίτερα γνωστή τη δεκαετία του ‘70, φέρνοντας το πανκ στην πρώτη γραμμή της μόδας. Ανδρόγυνο λουκ, t-shirt με σλόγκαν και ένα ασεβές πνεύμα έναντι στο κατεστημένο χαρακτήριζαν το έργο της από εκείνη την περίοδο, σημειώνει το BBC.

Ανάμεσα στους διάσημους πελάτες και θαυμαστές της, συγκαταλέγονται η Δούκισσα της Κορνουάλης Καμίλα και σύζυγος του διαδόχου του Βρετανικού Στέμματος, Καρόλου, η η πριγκίπισσα Ευγενία του Γιορκ, η Γαλλίδα ηθοποιός Μαρίον Κοτιγιάρ, ηαλλά και σταρ της ποπ σκηνής όπως η Γκουέν Στεφάνι και ο Φάρελ Γουίλιαμς.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα