Οι διεθνείς αναταράξεις έφεραν πτώση στο Χρηματιστήριο

28.01.2022 / 17:51
xrimatistirio

Με απώλειες και κάτω από τις 930 μονάδες έκλεισε τελικά το χρηματιστήριο Αθηνών σήμερα, καθώς δεν κατάφερε ούτε να αποσυνδεθεί από το άκρως αρνητικό διεθνές κλίμα, αλλά ούτε και να άρει την πολιτική αβεβαιότητα που επικρατεί από χτες, ενόψει της ψήφισης της πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,09% στις 924,42 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 918,19 μονάδων (-1,75%) και 934,83 μονάδων (+0,03%). Ο τζίρος ανήλθε στα 89,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 32,3 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 3,7 εκατ. τεμάχια.

Οι διεθνείς αναταράξεις στοίχισαν στο Χρηματιστήριο τις 930 μονάδες

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 1,16%, στις 2.237,66 μονάδες, ενώ στο -0,93% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.548,46 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 0,53% στις 657,86 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,91%, ενώ ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 1,74%. Ωστόσο, η άνοδος στον τραπεζικό δείκτη έφτασε το 0,64%.

Λύγισε αλλά δεν έσπασε

Το πτωτικά φορτισμένο διεθνές κλίμα σταδιακά επηρέασε και την εγχώρια αγορά η οποία παρά τη γρήγορη υποχώρησή της από τα υψηλά των 960 μονάδων παραμένει με θετικό πρόσημο για το σύνολο του 2022, αναφέρει ο Μ. Χατζηδάκης της Beta Securities. Ο τραπεζικός κλάδος στέκεται αρωγός στην αντοχή του δείκτη με την Εθνική Τράπεζα να παίρνει τη σκυτάλη από την Alpha Bank αυτή την εβδομάδα και να καταγράφει υψηλά 45 μηνών, οδηγώντας τον κλάδο, ο οποίος δείχνει σταθερά θετική αλλαγή στάσης ακόμα και σε ημέρες αύξησης της προσφοράς.

Παρ’ όλα αυτά οι συνεχείς πιέσεις που καταγράφονται στην Αμερική δεν άφησαν πολλά περιθώρια διατήρησης του ανοδικού κλίματος με αποτέλεσμα την επιστροφή της επιφυλακτικότητας και την αναμονή κάποιων νέων που θα αποφόρτιζαν το χρηματιστηριακό σκηνικό. Πανδημία, επιτόκια και ενεργειακή κρίση βρίσκονται στο επίκεντρο των ανησυχιών των επενδυτών διεθνώς οι οποίοι και αυτή την εβδομάδα περιόρισαν το ρίσκο τους στις χρηματιστηριακές αγορές. Η έλλειψη σημαντικής εγχώριας οικονομικής ειδησεογραφίας δεν άφησε πολλά περιθώρια αυτονόμησης με αποτέλεσμα ο συγχρονισμός με τις ξένες αγορές να επιστρέψει υπενθυμίζοντας την βαρύτητα που έχει ο διεθνής παράγοντας στη διαμόρφωση του κλίματος.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης δεν έχει παραδοθεί ακόμα στους πωλητές. Μια πρώτη δοκιμή στις 914 μονάδες έβγαλε αντίδραση, το τεχνικό ζητούμενο ωστόσο είναι η διατήρηση των 904 μονάδων όριο από το οποίο διέρχεται ο κινητός μέσος όρος των 50 ημερών ενώ λίγο χαμηλότερα (895 μονάδες) διέρχεται η πλαγιοανοδική στήριξη από τον Ιανουάριο του 2021.

Η διάσπαση της εν λόγω ζώνης θα βάλει σε περιπέτειες την ανοδική τάση αφού η απόσταση από τον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών θα έχει περιοριστεί σχεδόν στο 2,5%. Το πιο πιθανό είναι το επόμενο στοίχημα της ανοδικής αντίδρασης να παιχθεί ανάμεσα στην γραμμή τάσης και τον κινητό μέσο όρο των 50 ημερών, υποστηριζόμενη και από τις συσσωρεύσεις που έχουν προηγηθεί μετά τον περυσινό Σεπτέμβριο.

Ειδάλλως οι 880 μονάδες θα έχουν το χαρακτήρα “της μητέρας όλων των μαχών”. Οι ταλαντωτές μετά την αποφόρτιση τους από τις υπερτιμημένες ζώνες κινούνται σε ουδέτερο πεδίο αφήνοντας ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα ενώ ο MACD από την περασμένη Δευτέρα έχει δώσει σήματα πώλησης. Συμπερασματικά, η πορεία του Γενικού Δείκτη προς την περιοχή των 910 μονάδων φαίνεται ότι δύσκολα θα αποφευχθεί, ο τζίρος της Παρασκευής διατηρεί την ένταση των πιέσεων οι οποίες ακόμα δεν έχουν δείξει σημεία εκτόνωσης, καταλήγει ο κ. Χατζηδάκης.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Jumbo έχασε 3,13%, με τα Ελληνικά Πετρέλαια, τη Motor Oil και την Aegean να ακολουθούν με απώλειες άνω του 2%. Άνω του -1% έκλεισαν οι ΟΠΑΠ, Λάμδα, Titan, Coca Cola, ΔΕΗ, Μυτιληναίος, Alpha Bank και ΓΕΚ Τέρνα.

Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΟΤΕ, Πειραιώς, Βιοχάλκο, ΕΛΧΑ, Eurobank, ΑΔΜΗΕ, ΟΛΠ, ΕΥΔΑΠ και Quest, ενώ στον αντίποδα, ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Ελλάκτωρ, Σαράντης και Εθνική. Η Τέρνα Ενεργειακή έκλεισε στο +1,89%.

Πηγή: capital.gr

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα