Αγγίζει και την Πάτρα: Από τα..16 στο μεροκάματο για εργασία στα ξενοδοχεία

21.09.2021 / 22:01
ΑΝΗΛΙΚΟΙ-ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

Του Θάνου Χριστακόπουλου

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει τις τελευταίες ημέρες η απόφαση της κυβέρνησης, η οποία ανακοινώθηκε από τον υφυπουργό Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου, με την οποία προβλέπεται η απασχόληση σε ξενοδοχεία της χώρας 16χρονων παιδιών που φιλοξενούνται σε δομές φροντίδας ανηλίκων.

Η συνεργασία του αρμόδιου Υπουργείου με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο που έχει σχολιαστεί ποικιλοτρόπως, αγγίζει και την Πάτρα και πιο συγκεκριμένα τις δύο δομές, αρρένων και θηλέων, του Σκαγιοπούλειου Ιδρύματος. Πάντως μέχρι ώρας για το όλο θέμα δεν έχει ενημερωθεί επισήμως ο Σύλλογος των Ξενοδόχων της Αχαΐας, με τον πρόεδρό του, Δημήτρη Διαμαντόπουλο, να δηλώνει επιφυλακτικός για μια τέτοια προοπτική. Από την πλευρά του ο πρόεδρος Δ.Σ. Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, Νίκος Σταθακόπουλος, μιλώντας στο «Νεολόγο» κάνει λόγο για μια σωστή πρωτοβουλία εκ μέρους της κυβέρνησης που θα βοηθήσει τα παιδιά να βγουν στην κοινωνία:

«Είναι μια καλή εκκίνηση να αποκτήσουν, όσα παιδιά πληρούν τις προϋποθέσεις, εργασιακή εμπειρία, να βρουν μια δουλειά, να βγουν στην κοινωνία. Δεν θεωρώ ότι τίθεται θέμα φτηνής εργασίας. Πιστεύω ότι οι επιχειρηματίες της περιοχής μας θα δίνουν στα παιδιά όσα δικαιούνται από το νόμο και με το παραπάνω», υποστηρίζει ο κ. Σταθακόπουλος.

Αυτήν της περίοδο στα δύο ιδρύματα του Σκαγιοπούλειου φιλοξενούνται συνολικά 19 αγόρια και 14 κορίτσια, χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει ότι όλα πληρούν τις προϋποθέσεις να ενταχθούν στο πρόγραμμα το οποίο αφορά ανηλίκους από 16 ετών και πάνω. Ο κ. Σταθακόπουλος, όπως μας ενημέρωσε, το επόμενο διάστημα θα εξετάσει όλες τις περιπτώσεις ξεχωριστά, ενώ ήδη κάνει επαφές με επαγγελματίες προκειμένου να διερευνήσει κατά πόσο υπάρχει ενδιαφέρον ανταπόκρισης.

Τί ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας

Την Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου η Δόμνα Μιχαηλίδου και ο Αλέξανδρος Βασιλικός είχαν συνάντηση και συζήτησαν τα επόμενα βήματα αυτής της συνεργασίας.

Η συνεργασία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, προσανατολίζεται σε τρία σημεία:

-Απασχόληση παιδιών σε ξενοδοχειακές μονάδες, μεγαλύτερα από 16 ετών, που διαβούν σε δομές φροντίδας ανηλίκων.

-Απασχόληση ατόμων με αναπηρία σε ξενοδοχειακές μονάδες, με κάλυψη του κόστους εργασίας τους από τρέχοντα προγράμματα του ΟΑΕΔ.

-Κάλυψη υλικών αναγκών των πιο ευάλωτων αλλά και των δομών φροντίδας και φιλοξενίας.

Σύριζα: Φθηνή εργασία σε ξενοδοχειακές μονάδες

Για προώθηση της «φθηνής εργασίας» σε ξενοδοχειακές μονάδες παιδιών που διαβιούν σε δομές φροντίδας ανηλίκων κατηγορεί την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως αναφέρει, «τα ανήλικα παιδιά πρέπει να πηγαίνουν στο σχολείο γι’ αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υποστηρίζει ότι η υποχρεωτική εκπαίδευση πρέπει να περιλαμβάνει και το λύκειο». «Ταυτόχρονα αδήριτη ανάγκη είναι η αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης και της επαγγελματικής κατάρτισης και η βελτίωση των θέσεων εργασίας», προσθέτουν. «Ήδη με  ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό  εκφράζει την έντονη αντίθεσή της στα σχέδια της κυβέρνησης, αναφέροντας χαρακτηριστικά “δεν θα αφήσουμε να γεμίσουν οι  λάντζες των ξενοδοχείων με ανήλικα παιδιά”». «Πρόκειται για αναβίωση του μοντέλου της Βασιλικής Πρόνοιας της Φρειδερίκης», σχολιάζουν από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Kνε:  16 χρονών πάλι Λύκειο, όχι δούλος

 «Η κυβέρνηση της ΝΔ και το Υπουργείο Εργασίας δεν έχουν σταματημό όταν πρόκειται για «δωράκια» στο μεγάλο κεφάλαιο. Δεν έφτανε στους μεγαλοξενοδόχους το άνοιγμα του τουρισμού, χωρίς ούτε ένα μέτρο προστασίας, που έκανε η κυβέρνηση για χατίρι τους, δεν έφταναν τα 13ωρα και οι απλήρωτες υπερωρίες, τώρα θέλουν να επιτρέψουν την εργασία ανηλίκων άνω των 16 ετών που διαμένουν σε δομές φιλοξενίας. Μάλιστα αυτό το ονομάζουν «κοινωνική προστασία». Δεν έχουν ίχνος ντροπής. Θέλουν, κυριολεκτικά, να μετατρέψουν σε σύγχρονους σκλάβους απροστάτευτα και ευάλωτα παιδιά, παιδιά που μεγαλώνουν σε ιδρύματα!» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΚΝΕ.

Δ. Διαμαντόπουλος (πρόεδρος ξενοδόχων Αχαϊας):

«Ανήλικοι στην παροχή υπηρεσιών μπορεί τελικά να είναι δυσφήμιση»

Ωστόσο από την πλευρά του, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του «Ν» ο πρόεδρος των ξενοδόχων της Αχαΐας, Δημήτρης Διαμαντόπουλος, εμφανίζεται ιδιαιτέρως επιφυλακτικός για την χρησιμότητα της συγκεκριμένης εξαγγελίας. Όπως τονίζει δεν είναι εύκολο ένα παιδί 16 ετών να εργαστεί σε μια ξενοδοχειακή μονάδα, με δεδομένο και ότι η απασχόληση των ανηλίκων απαγορεύεται από τη νομοθεσία.

Ο εκπρόσωπος των ξενοδόχων της περιοχής μας εκτιμά ότι ένα τέτοιο μέτρο είναι δύσκολο να λειτουργήσει στην πράξη, καθώς υπάρχει και μεγάλη προφορά για εργασία στον κλάδο, αφού εκατοντάδες νέοι κάθε χρόνο αποφοιτούν από τις σχολές τουριστικών επαγγελμάτων και αναζητούν δουλειά.

«Παράλληλα δεν ξέρω εάν είναι το καλύτερο παράδειγμα για τον τουρισμό μας, προς τους επισκέπτες της χώρας μας δηλαδή, να δείχνουμε ανήλικα παιδιά να εργάζονται στις ξενοδοχειακές μονάδες. Το να προβάλουμε ανηλίκους στην παροχή υπηρεσιών μπορεί τελικά να αποτελέσει δυσφήμιση για την πατρίδα μας. Παράλληλα τα παιδιά αυτά δεν θα διαθέτουν και τα προσόντα να απασχοληθούν στον κλάδο. Είναι καλή η κοινωνικοποίησή τους αλλά πως θα εργαστούν χωρίς να έχουν την παραμικρή εκπαίδευση γύρω από τα τουριστικά επαγγέλματα; Θα μπορούσαν να εξαγγείλουν ότι θα γίνονται δεκτά τα παιδιά σε σχολές να πάρουν εφόδια, να αποκτήσουν δεξιότητες και μετά ας έρθουν. Μου φαίνεται κάπως πρόχειρη η εξαγγελία», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Διαμαντόπουλος

(από την εφημερίδα «Νεολόγος»).

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα