Πάτρα: Παλεύοντας με τον αυτισμό – Η δύσκολη καθημερινότητα μέσα από τα μάτια μιας μητέρας

21.09.2021 / 21:25
1300

Της Κατερίνας Τσουκαλά

Η Πατρινή Δέσποινα Παπαδοπούλου γράφοντας σε ένα λευκό χαρτί κάποιες από τις σκέψεις της, μας βάζει μέσα βαθιά στην ψυχή της, στο πιο δύσκολο μονοπάτι που περπατά εδώ και κάποια χρόνια, προσπαθώντας να βοηθήσει και να κατανοήσει το μικρό Παναγιώτη, ο οποίος βρίσκεται στο φάσμα του αυτισμού.

Δεν φοβάται να το αποδεχτεί, να το φωνάξει, να προσπαθήσει να αλλάξει τη νοοτροπία των περισσότερων ανθρώπων, οι οποίοι αν δεν μπουν στο χορό, όπως λέει και ο λαός, πολλά τραγούδια θα α πουν, χωρίς οι ίδιοι βέβαια να αντιλαμβάνονται πως ασυναίσθητα δημιουργούν μια μικρή πληγή σε ένα μικρό αθώο και συνάμα ευαίσθητο πλάσμα.

Καταθέτοντας την ψυχή της, θέλει να μάθει ο κόσμος τι είναι ο αυτισμός, τονίζοντας πως βρίσκεται τόσο κοντά μας και πως το μόνο που χρειάζεται είναι απλά αγάπη αποδοχή και κατανόηση. Με την μαρτυρία της, υπενθυμίζει σε κάποιους γονείς, οι οποίοι βιώνουν μια παρόμοια κατάσταση, πως δεν είναι οι μόνοι και δεν είναι μόνοι.

Το κάθε παιδί είναι ξεχωριστό και έχει τα δικά του χαρίσματα. Αν οι γονείς είναι «έτοιμοι» να αντιμετωπίσουν την κατάσταση αυτή, τότε το παιδί θα έχει μία καλή εξέλιξη. Η ψυχολογική κατάσταση σε τέτοιες περιπτώσεις είναι σημαντική και γι’ αυτό θα πρέπει να ακούμε πάντα τις συμβουλές των ειδικών και να τηρούμε το εκάστοτε θεραπευτικό πρόγραμμα.

Ο αυτισμός είναι μία κατάσταση που θα πρέπει να μάθει το παιδί, αλλά και οι γονείς, να ζουν με αυτή και να την κάνουν κομμάτι τους και όχι εχθρό τους.

Η ευαισθητοποίηση όλων μας, θα δημιουργήσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την καλύτερη διαβίωσή τους.

Ας γνωρίσουμε λοιπόν, το φάσμα του αυτισμού μέσα από τα μάτια μιας μητέρας, η οποία παλεύει καθημερινά να γεμίσει απλά και μόνο με αγάπη το «ιδιαίτερο» για κάποιους παιδί της….

Όπως μας λέει:

«Πως μια λέξη μπορεί να ανατρέψει όλα όσα νόμιζες και ξέρεις για το αγγελουδάκι σου. Με πόση χαρά ξεκινήσαμε για τον παιδικό σταθμό όταν ήταν τριών…

Πρώτο σχολείο… Τότε ξεκίνησε και το ταξίδι μας στον πολύχρωμο κόσμο του αυτισμού.

– Το παιδί σου Δέσποινα ίσως είναι στο φάσμα.

– Τι είναι το φάσμα;

– Αυτισμός…

– Και τι είναι ο Αυτισμός;

Με αυτόν τον διάλογο αρχίζω να τρέχω, επίσημη διάγνωση, ένα μήνα μετά….

Κοίταζα το ίδιο παιδί που είχα έναν μήνα πριν και έβλεπα θαρρείς άλλο… Ανατροπή, έβλεπα όλα τα σημάδια πια… Αγώνας για γραφειοκρατικά θέματα, για θεραπείες, για αποδοχή της κατάστασης. Μας έδιωξαν από τον παιδικό σταθμό. Το παιδί θέλει ειδική δομή, λένε, έκανα μεγάλο αγώνα να παραμείνει στο σταθμό και έμεινε. Καταρρέω, κατάθλιψη… Κοιτώ το παιδί μου και βλέπω ένα βουνό. Μια διάγνωση και όλες οι πόρτες κλειστές. Θεραπείες ο μικρός, θεραπείες και η μαμά… Πρέπει να συνέλθω… Η ζωή μέσα στο σπίτι μας; Όλη η προσοχή σε έναν… Να φάει, να μάθει να πηγαίνει τουαλέτα, να παίξει… Δεν περισσεύει χρόνος για κανέναν άλλον. Δύσκολη η συμβίωση και για τα αδέρφια του, πρέπει να μάθουν τις ιδιαιτερότητές του και να δίνουν τόπο στην οργή, τον αγαπούν όμως! Πολύ!

Για όλους μας είναι το παιδί… Ήρθε και η πανδημία και μας πήγε πολύ πίσω. Δεν μπορούμε να πάμε στις κούνιες, ούτε σε μαγαζιά, γιατί δεν μπορούμε να φορέσουμε μάσκα. Κάποιοι μας κοιτούν λοξά, κάποιοι μας απαγόρευσαν την είσοδο… Κλάμα, υστερία, κατάρρευση…

Ο κόσμος δεν γνωρίζει και ούτε προτίθεται να μάθει ότι και ο Αυτισμός μπορεί να συνυπάρξει με την «τελειότητά» τους. Όλα ειδικά: Σχολεία, ΚΔΑΠ, φροντιστήρια, ένας μικρόκοσμός να κρυφτούμε, μην ταράξουμε την τελειότητα του νευροτυπικού κόσμου.

Τα παιδιά μας είναι έξυπνα, απλά είναι διαφορετικά με άλλη αντίληψη των πραγμάτων.

Αποδεχτείτε και αγαπήστε τα…

Θα ανθίσουν…

Η αποδοχή και η αγάπη κάνουν θαύματα. Βοηθήστε και εμάς τους γονείς τους έχοντας γνώση έστω, βοηθάτε εμάς να γίνει πιο εύκολη η ήδη δύσκολη καθημερινότητά μας.

Different not Less…».

Τι είναι

Ο όρος «αυτισμός» προέρχεται ετυμολογικά από την ελληνική λέξη «εαυτός» και υποδηλώνει την απομόνωση ενός ατόμου στον εαυτό του. Ο αυτισμός ή αλλιώς η Διαταραχή του Αυτιστικού Φάσματος είναι μία εκ γενετής διαταραχή του εγκεφάλου, μια εγγενή διαταραχή του συναισθήματος,

που επηρεάζει τον τρόπο που ο εγκέφαλος χρησιμοποιεί τις πληροφορίες.

Κάποιες έρευνες υποδεικνύουν μια νευρολογική διαταραχή που επηρεάζει εκείνα τα τμήματα του εγκεφάλου, τα οποία επεξεργάζονται την γλώσσα και τις πληροφορίες που δίνουν οι αισθήσεις. Ίσως υπάρχει μια δυσαναλογία κάποιων συγκεκριμένων νευροχημικών ουσιών στον εγκέφαλο.

Χαρακτηριστικά

Η αδυναμία στη σύνδεση των λέξεων, δεν αντιλαμβάνονται τις μεταφορικές έννοιες, υψηλή ένταση φωνής ή ρομποτική φωνή (επίπεδο μοτίβο φωνής), προκλητική συμπεριφορά, δεν χρησιμοποιούν χειρονομίες, δεν δημιουργούν εύκολα φιλίες κ.α.

Προτεραιότητα είναι η αναγνώριση, η αποδοχή του προβλήματος και η εκπαίδευση των παιδιών αυτών. Το αυτιστικό παιδί πρέπει να μάθει να κατανοεί το περιβάλλον του και να αντεπεξέρχεται στη ζωή. Για τη θεραπεία αυτού του συνδρόμου έχει αναπτυχθεί ένας μεγάλος αριθμός θεραπευτικών μεθόδων, που χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Στις μεθόδους που έχουν στόχο την αποκατάσταση των διαταραχών αντίληψης και σε εκείνες που σκοπό έχουν την ανάπτυξη γνώσεων, ώστε να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του περιβάλλοντος και να προσαρμόζονται σε αυτό.

(από την εφημερίδα “Νεολόγοςε”)

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα