Κορωνοϊός: Στο «κόκκινο» η Αχαΐα – Εκτόξευση του δείκτη θετικότητας, αύξηση κρουσμάτων και νοσηλειών

04.09.2021 / 10:54
ka 19

Η μετάλλαξη Δέλτα σε συνδυασμό με το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού και την ανησυχητική αύξηση του δείκτη θετικότητας, οδηγούν στην απόφαση της Πολιτείας και επιβολή περιοριστικών μέτρων σε Αχαΐα και Ηλεία, που έχουν να κάνουν με την απαγόρευση κυκλοφορίας και περιοριστικά μέτρα στην εστίαση.

Η Αχαΐα που έχει καταγράψει αρκετές φορές τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων, παρουσίασε δείκτη θετικότητα 4,02%, γεγονός που κινητοποίησε τους ειδικούς.

Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η εικόνα της Ηλείας που παρουσιάζει εδώ και καιρό υψηλό αριθμό κρουσμάτων, αλλά και άνοδο του δείκτη θετικότητας από το 6,51% στις 25 Αυγούστου στο 8,27%.

Υπενθυμίζουμε ότι στις περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο» προβλέπονται τα εξής:

1. Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 00:00 μέχρι τις 06:00

2. Λειτουργία όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος:

• αποκλειστικά σε ανοικτό υπαίθριο χώρο

• φιλοξενία μόνο καθήμενων πελατών

• μη αναπαραγωγή μουσικής

3. Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως συναυλίες, πάρτι, εμποροπανήγυρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κ.λπ.

4. Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.

5. Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για οικογένεια έως 6 άτομα.

6. Αναστολή οικοδομικών εργασιών.

7. Αναστολή θρησκευτικών τελετών.

Σε αναστολή οι υγειονομικοί που δεν έκαναν το εμβόλιο

Στους 470 αναμένεται να φθάσουν οι επαγγελματίες υγείας που υπηρετούν στα δύο μεγάλα νοσοκομεία της Πάτρας, οι οποίοι θα τεθούν σε καθεστώς αναστολής καθηκόντων διότι δεν έχουν εμβολιασθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ν», πρόκειται για 300 υγειονομικούς στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο από τους 2.500 συνολικά εργαζομένους και για 170 στον «Αγ. Ανδρέα», όπου εργάζονται περίπου 1.300 άτομα. Σε αναστολή αναμένεται να τεθούν και 50 επαγγελματίες Υγείας από τα νοσοκομεία, Καραμανδάνειο, Αιγίου και Καλαβρύτων.

Επίσης, σε αναστολή εργασίας θα μπουν για τον ίδιο λόγο και άλλοι 376 εργαζόμενοι σε νοσοκομεία της Δυτικής Ελλάδας και της Πελοποννήσου.

Ωστόσο, εικόνα για το συνολικό αριθμό των εργαζομένων στη Δημόσια Υγεία που θα τεθούν σε καθεστώς αναστολής αναμένεται να υπάρξει τις επόμενες ημέρες, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι ορισμένοι σπεύδουν να εμβολιαστούν, έστω και την ύστατη στιγμή, άλλοι έχουν ζητήσει αναρρωτική άδεια, ενώ ένας αριθμός εργαζομένων έχει μπει στη διαδικασία για τη συνταξιοδότησή του.

Σχετικά με τα ποσοστά των υγειονομικών που έχουν εμβολιαστεί εκτιμάται ότι η συντριπτική πλειονότητα των γιατρών έχει κάνει το εμβόλιο κατά της COVID-19, με το ποσοστό στα δύο νοσοκομεία να ξεπερνάει το 95%. Όμως, στο νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό το ποσοστό των εμβολιασμένων είναι χαμηλότερο.

Όσον αφορά στη λειτουργία των νοσοκομείων, η 6η υγειονομική περιφέρεια έχει λάβει, σύμφωνα με πληροφορίες, όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να μη δημιουργηθούν προβλήματα.

Κινητοποίηση από την ΠΟΕΔΗΝ

Mε αίτημα κανένας εργαζόμενος «να μη χάσει τη δουλειά του» η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), προχώρησε το πρωί της Πέμπτης, σε κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα, αντιδρώντας στην υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών και την αναστολή καθηκόντων για ανεμβολίαστους επαγγελματίες υγείας. Κινητοποίηση εργαζομένων στην Υγεία, έγινε και έξω από τα γραφεία της Υγειονομικής Περιφέρειας στην Πάτρα.

Έξω από το υπουργείο Υγείας στην οδό Αριστοτέλους συγκεντρώθηκαν εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της Αττικής καθώς και εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ. Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε, μεταξύ άλλων, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, καθώς και η βουλευτής και αναπληρώτρια τομεάρχης υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Δώρα Αυγέρη.

Τι συμβαίνει με τους φαρμακοποιούς

Aπό τις αρχές του 2021 έχει προχωρήσει ο εμβολιασμός των φαρμακοποιών της Πάτρας και μάλιστα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Ανδρέα Σοφιανόπουλο, σε σημαντικό ποσοστό αφού και οι ίδιοι οι φαρμακοποιοί επιθυμούν να θωρακιστούν απέναντι στον φονικό ίο. Ωστόσο όπως φαίνεται υπάρχουν και φαρμακοποιοί που παραμένουν ανεμβολίαστοι και οι οποίοι σε περίπτωση επέκτασης της υποχρεωτικότητας θα βρεθούν απέναντι σε ένα δύσκολο δίλλημα, του εμβολιασμού ή των κυρώσεων από το κράτος.  Σύμφωνα πάντως με τον κ. Σοφιανόπουλο προς το παρόν δεν είναι γνωστός ο αριθμός των ανεμβολίαστων μελών του Συλλόγου αφού δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα κάποιου είδους καταγραφή.

Ξανθός: «Υποχρέωση των υγειονομικών να εμβολιαστούν»

«Το θέμα έχει λήξει. Υπήρξε μια προσπάθεια να αξιοποιηθούν τοποθετήσεις του πρώην αναπληρωτή Υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη, για να δημιουργηθεί μια αίσθηση αμφιταλάντευσης του ΣΥΡΙΖΑ για τον εμβολιασμό. Η στάση του κόμματος έχει ξεκαθαριστεί από τον Αλέξη Τσίπρα, τον τομέα Υγείας του κόμματος και τα αρμόδια επίσημα όργανα. Καλούμε τους υγειονομικούς να εμβολιαστούν, καθώς είναι ηθική κι επαγγελματική υποχρέωσή τους. Για να έχουν οι ασθενείς την καλύτερη και ασφαλέστερη φροντίδα». Τα παραπάνω δήλωσε ο πρώην Υπουργός Υγείας και τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας στον Max fm 93,4.

Σχετικά με τον πρόσφατο ανασχηματισμό και τις αλλαγές στο Υπουργείο Υγείας, ο κ. Ξανθός υποστήριξε: «Η τοποθέτηση του κ. Πλεύρη στη θέση του Υπουργού Υγείας πιστοποιεί ότι, στο εξής, η Ακροδεξιά και η πολιτική μισαλλοδοξία θα δίνουν τον τόνο σε ένα ευαίσθητο τομέα που απαιτεί πίστη και αφοσίωση στο Δημόσιο Σύστημα, πολιτικές καθολικής κάλυψης και εξάλειψης των ανισοτήτων και, ειδικά σε περίοδο πανδημίας, διασφάλιση κοινωνικών και πολιτικών συναινέσεων .

Ο κ. Μητσοτάκης αναλαμβάνει πλέον προσωπικά την ευθύνη για την πλήρη υπονόμευση και αποδιοργάνωση του ΕΣΥ και της Δημόσιας Υγείας στη χώρα».

(από την εφημερίδα “Νεολόγος” ).

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα