Με 50.000 ευρώ ακόμα έτοιμος ο υπόγειος ναός του Πολιούχου της Κάτω Αχαΐας – «Ζαλίζει» το κόστος του έργου

27.06.2021 / 14:51
fa 1

Ξέρετε πόσα χρήματα λείπουν για να ετοιμαστεί πλήρως ο ναός και να λειτουργήσει τα Χριστούγεννα;

Με 50.000 ευρώ επιπλέον υπόγειος ο ναός του Αγίου  Ιωάννη Προδρόμου, στην Κάτω Αχαΐα, θα είναι έτοιμος για να λειτουργήσει τα Χριστούγεννα.

Πρόκειται για τον πολιούχο ναό  της πόλης που είχε γκρεμιστεί ολοκληρωτικά από τον σεισμό του 2008.  Τα χρήματα αυτά θα βρεθούν από δωρεές πιστών. Το ποσό που έχει δαπανηθεί μέχρι ώρας για να φτάσει ο ναός ένα βήμα πριν από την ολοκλήρωση του φτάνει τα 700.000 ευρώ.  

Τις 150.000 ευρώ τις πήρε από την Πολιτεία μέσω του ΤΑΣ, ως σεισμόπληκτος. Μόνο η μελέτη, όμως, για τα στατικά, τα αρχιτεκτονικά και τα ηλεκτρολογικά-μηχανολογικά όλου του νέου ναού κόστισε 80.000 ευρώ.

 Το μεγαλύτερο μέρος του ποσού από τις 700.000 ευρώ που στοίχισε ως τώρα το έργο, αφορά μπετά και σίδερα, δηλαδή τη στατική θωράκιση και επάρκεια του υπό ανέγερση ναού. Μιλάμε για «θηριώδη» ναό, όχι για έναν απλό ναό…

Από αυτές τις 700.000 ευρώ που έχουν δαπανηθεί ως τώρα, το μεγάλο κομμάτι προέρχεται από δωρεές. Υπάρχουν πιστοί που προσέφεραν ένας 100.000, ένας 50.000, και βεβαίως πολλοί έδωσαν μικροποσά.

Όλα αυτά για τον υπόγειο ναό. Ο ισόγειος κυρίως ναός για να ολοκληρωθεί θα απαιτηθεί περίου 700.000 ευρώ ακόμα! Κι εδώ υπάρχει εξήγηση: το υψηλό κόστος για το β’ μέρος των εργασιών, που αφορούν τον κυρίως ναό, έχει να κάνει με το καλλιτεχνικό κομμάτι.

Απαιτείται πολύ εξειδικευμένο προσωπικό, πολλά μεροκάματα και πολυ ιδιαίτερη δουλειά, ακριβώς γιατί ο ναός θα είναι πολύ ιδιαίτερος.

Ο σχεδιασμός είναι ένας κεντρικός τρούλος, 4 περιμετρικά τρουλίσκους και καμπαναριό. Συνολικά μιλάμε για τρούλους, με στοιχεία ροτόντας, με Περιστύλια, δυτικά, βόρεια και νότια, με πολύ ξεχωριστά στοιχεία. Στο β’ μέρος, δηλαδή, πληρώνεται η τέχνη.

Ο «υπόγειος» ναός έχει έκταση 700 τμ και η χωρητικότητά του θα είναι, υπό φυσιολογικές και όχι υπό…κόβιντ συνθήκες, 1000 άτομα. Ήδη έχουν μπει ηλεκτρολογικά, υδραυλικά, ψύξη, θέρμανση, εξαερισμός, σοβατίσματα. Λείπουν ψευδοροφή και πλακάκια και βαψίματα.

 Όσον αφορά τον κυρίως ναό, έχει ήδη τελειώσει η α’ φάση. Απομένει η β’ φάση, η επέκταση από τα 3 μέτρα μέχρι τα 6 μέτρα στον γυναικωνίτη, και μετά η γ’ φάση, η πιο περίπλοκη, που είναι οι τρούλοι.

Με πληροφορίες από «Πελοπόννησος».

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα