Τρισάγιο από τον π. Συμεών Χατζή και ομιλίες από τους προέδρους των Συλλόγων Γηροκομειού και Πέτρινων Χρόνων

23.05.2021 / 22:00
Μνημείο Εκτελεσμένων Γηροκομειό 23-5-2021 α

Εκδήλωση μνήμης και τιμής πραγματοποιήθηκε σήμερα στην θέση ”Σκοποβολή” του Γηροκομειού Πατρών για τους 125 εκτελεσμένους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης στα μαύρα χρόνια του Εμφυλίου.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τρισάγιο προ του δημοτικού Μνημείου Εκτελεσμένων, από τον Ηγούμενο της Ι. Μονής Γηροκομείου Συμεών Χατζή, που βοήθησε πολύ για να παραχωρηθεί ο χώρος από την Ι. Μητρόπολη Πατρών όπου και τοποθετήθηκε το μνημείο που φιλοτέχνησε ο Πατρινός Καλλιτέχνης γλύπτης Στάθης Λεοντής.

Σημειώνεται ότι ο άγιος Συμεών δεν παρέλειψε να συγχαρεί το παραβρισκόμενο πλήρωμα που τιμά την μνήμη των εκτελεσμένων.

Ακολούθησε χαιρετισμός από την Πρόεδρο του Εκπολιτιστικού Συλλόγου ”Παναγία Γηροκομίτισσα” κ. Μαρία Δεληγιάννη, που μιλώντας υπενθύμισε πως ”χειρότεροι πόλεμοι δεν υπάρχουν από τους εμφύλιους” και στη συνέχεια ομιλία του Προέδρου των ”Πέτρινων Χρόνων” Θαν. Κολλιτσίδα, ο οποίος αναφερόμενος στο ιστορικό των εκτελέσεων, υπενθύμισε το ζοφερό κλίμα που επικρατούσε εκείνη την εποχή και παραλλήλισε με την σημερινή εποχή του κορονοϊού και ότι εκκρεμεί η ολοκλήρωση του μνημείου, αφού ακόμη δεν έχει αποτυπωθεί στο δάπεδο της πλατείας το περιστέρι της ειρήνης!

Συγκινητική ήταν η στιγμή κατά την οποία η κα. Μάρθα Βασκαντήρα, συγγραφέας και ποιήτρια, απήγγειλε δικό της μονόλογο με τίτλο ΕΙΡΗΝΗ, όπως και το ποίημα της κας. Μαρίας Σιδερη, αμφότερες μέλη του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Γηροκομειού.

Ακολούθησε από τα μέλη του ΔΣ των ”Πέτρινων Χρόνων” Ντίνα Πεταλά και Κ. Μασαχό, ονομαστικό προσκλητήριο των 125 Εκτελεσθέντων Αγωνιστών, με ιδιαίτερη μνεία στους ”οκτώ” εκτελεσθέντες κομμουνιστές στις 28-2-1949, για την συμμετοχή τους στην γιάφκα του Γιάννη Μαντζούτσου, ο οποίος πέθανε στο Μεταγωγών Πατρών την δεύτερη ημέρα της δίκης του, μετά από μαρτύρια που είχαν προηγηθεί.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με κατάθεση στεφάνων από τους:

Θαν. Κολλιτσίδα για τα ”Πέτρινα Χρόνια”.

Μαρία Δεληγιάννη για τον Σύλλογο ”Παναγία Γηροκομίτισσα”.

Από την Ν.Ε. Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ διά του Αναπληρωτή Συντονιστή Άνδρέα Ριζούλη.

Από τον Βασ. Χατζηλάμπρου, επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης Δ.Ε. ”Αντίσταση Πολιτών”.

Από τον Γιώργο Ρώρο, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Πατρέων ”Ωρα Πατρών” και τα μέλη Γρηγ. Μαρκέτο και Ιωάννη Λαγογιάννη.

Και τέλος από τον Βασ. Κυπραίο, της δημοτικής παράταξης Πατρέων ”Ανυπότακτη Πολιτεία” του Χρ. Πατούχα.

Η εκδήλωση έκλεισε με την ανάκρουση του ύμνου της Δευτέρας Διεθνούς και ακολούθως με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου!

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η Βουλεύτρια Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ και τομεάρχης Πολιτισμού Σία Αναγνωστοπούλου, ο πρώην δήμαρχος Πατρέων Ανδρέας Καράβολας, οι τέως βουλευτές Ανδρ. Ριζούλης και Κ. Σπαρτινός, ο τ. αντιπρόεδρος ΕΟΠΥΥ Τάκης Γεωργακόπουλος, ο περιφ. σύμβουλος Κώστας Κόντης, ο γλύπτης Στάθης Λεοντής κ.α.

Την παρουσίαση και τον συντονισμό της εκδήλωσης έκανε η κα Ντίνα Πεταλά, η οποία επισήμανε πως για άλλη μία φορά ο Δήμαρχος Πελετίδης ήταν απών στην εκδήλωση, στο δημοτικό μνημείο Γηροκομειού.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα