Δείκτης θετικότητας χαμηλά κι όμως σκληρό lockdown – Πώς «κοκκίνισε» η Αττική

29.01.2021 / 22:15
ντα 20

Οι ειδικοί με τις αρχές προσπαθούν να αποφύγουν τα χειρότερα στην Αττική. Πώς φτάσαμε στην έκρηξη των κρουσμάτων. Σε ποιες ηλικίες εντοπίζεται το πρόβλημα. Δείτε αναλυτικά όλα τα νέα μέτρα ου ανακοινώθηκαν.

Τα κρούσματα ανέβηκαν στα ύψη, ο κορονοϊός έχει φουντώσει και πάλι για τα καλά στην Αττική που είναι και επίσημα «κόκκινη», ωστόσο ο δείκτης θετικότητας υποχώρησε σχέση με την προηγούμενη μέρα.

Σε όλη τη Ελλάδα διαγνώστηκαν 941 νέα κρούσματα κορονοϊού, 22 νεκροί, ενώ 260 συμπολίτες μας είναι διασωλημένοι. Η Αττική αυτή τη στιγμή αποτελεί το μεγάλο πρόβλημα, καθώς εντοπίστηκαν 526 κρούσματα και από αυτά τα 130 στο κέντρο της Αθήνας που δίχως υπερβολή «βράζει». 

Τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση μέσω ενός σκληρού lockdown ήταν μονόδρομος προκειμένου να αναχαιτιστεί η απειλητική επιστροφή του κορονοϊού και να αποτραπεί η περαιτέρω εξάπλωση του.

Και μπορεί την Πέμπτη ο δείκτης θετικότητας να ήταν στο 2,10 σε σύνολο 34.044 τεστ, την Παρασκευή παρά την άνοδο των κρουσμάτων υποχώρησε στο 2,00 και αυτό γιατί τα διαγνωστικά τεστ που έγιναν ήταν κατά πολύ περισσότερα. Συγκεκριμένα έγιναν 45.381 τεστ σε όλη τη χώρα, με τον δείκτη να είναι κάτω από το όριο που ανησυχεί τους ειδικούς, δηλαδή το 4, παρά την ραγδαία άνοδο των κρουσμάτων στην Αττική. Αλλά μόνος του ο δείκτης θετικότητας δεν είναι αρκετός… 

Έκρηξη κρουσμάτων και… διπλασιασμός 

Η Αττική βρίσκεται πλέον σε κίνδυνο, είναι «κατακόκκινη» και οι ειδικοί με τις αρχές προσπαθούν να αποφύγουν τα χειρότερα.

Το πρώτο καμπανάκι κινδύνου σήμανε στον ΕΟΔΥ στις 12 Ιανουαρίου όταν στο λεκανοπέδιο εντοπίστηκαν 364 μολύνσεις. Μια εβδομάδα αργότερα το κοντέρ έγραψε 256 περιστατικά, ωστόσο 7 ημέρες αργότερα τα 427 κρούσματα έβαλαν την Αττική σε πορτοκαλί συναγερμό. Στις 27 του μήνα η εικόνα παρέμεινε στα ίδια αναγκάζοντας τους επιδημιολόγους σε έκτακτη σύσκεψη. Τα χθεσινά νούμερα με 313 κρούσματα έβαλαν την Αττική στο κάδρο των «κόκκινων» περιοχών.

Γι’ αυτό «κοκκίνισε» η Αττική

Επί 2,5 ώρες οι επιδημιολόγοι εξέταζαν ένα ένα τα δεδομένα, Τα όλο κι αυξανόμενα κρούσματα στον κεντρικό και δυτικό τομέα έπεσαν σημαντικό ρόλο.

Στην κόκκινή ζώνη έσπρωξαν την Αθήνα ο μεγάλος αριθμός κρουσμάτων στις ηλικίες 24-35, ο μόνος δείκτης που είναι στο κόκκινο. Τα ίδια σημάδια είχαν δει οι ειδικοί 15 μέρες πριν γονατίσει η Θεσσαλονίκη. Έτσι λοιπόν ελήφθη η απόφαση για να μπουν τώρα μέτρα στην Αττική πριν να είναι αργά.

Την ίδια στιγμή οι νοσηλείες αυξάνονται, ενώ τα εξιτήρια παραμένουν σταθερά. Η κατάσταση στο ΕΣΥ με εκατοντάδες ασθενείς να νοσηλεύονται στην Αττική έγειρε την ζυγαριά προς την πλευρά του lockdown

Η σημερινή εικόνα με το 56% των μολύνσεων να καταγράφονται στην Αττική επιβεβαιώνει τις ανησυχίες των ειδικών , που βλέπουν την Αττική με σχεδόν δεκαπλάσιο αριθμό κρουσμάτων σε σύγκριση με τη Θεσσαλονίκη.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα