Τα Πανεπιστήμια εκπέμπουν SOS! Υπογραφές και από φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών

29.01.2021 / 20:54
ντα 10

Φοιτητές και φοιτήτριες από 200 πανεπιστημιακά τμήματα της χώρας, υπογράφοντας το παρακάτω κείμενο, “συγκροτούν Μέτωπο Δημοκρατίας και υπεράσπισης της Δημόσιας και Δωρεάν Παιδείας, απέναντι στο νομοσχέδιο Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη.


Τα πανεπιστημιακά μας ιδρύματα έχουν βρεθεί στο στόχαστρο από την κυβερνητική πολιτική και μερίδα των μέσων μαζικής ενημέρωσης, σε μια περίοδο όπου οι σχολές μας παραμένουν κλειστές λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Ταυτόχρονα, η τηλεκπαίδευση έχει μπει στις ζωές μας και μεγάλα τμήματα της φοιτητικής κοινότητας δεν μπορούν καν να παρακολουθήσουν τις εκπαιδευτικές διαδικασίες λόγω των τεράστιων ψηφιακών ανισοτήτων που έχουν βγει στην επιφάνεια. Την ίδια στιγμή, ενώ έχει ξεκινήσει η εξεταστική περίοδος, εκατοντάδες φοιτητές δεν έχουν λάβει ακόμη συγγράμματα.

Η δημόσια παιδεία διαρκώς απαξιώνεται. Ο προϋπολογισμός των ιδρυμάτων έχει μειωθεί δραματικά, ενώ υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε καθηγητές, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό. Παράλληλα, η κυβέρνηση αδιαφορεί πλήρως για τη φοιτητική μέριμνα, με τις εστίες και τις λέσχες να βρίσκονται σε δραματική κατάσταση.

Μετά το κλείσιμο 37 πανεπιστημιακών τμημάτων ανά την Ελλάδα και την κατάργηση του ακαδημαϊκού ασύλου στο όνομα της πάταξης της ανομίας στα Πανεπιστήμια, η κ. Κεραμέως επανήλθε στο προσκήνιο, θέτοντας προς διαβούλευση ένα νομοσχέδιο που προσβάλλει κάθε οικογένεια σε αυτή τη χώρα. Δεν ξεχνάμε ότι οι οικογένειές μας, μέσα σε μια δεκαετή κρίση όπου χάθηκαν δουλειές και έκλεισαν επιχειρήσεις, με κόπο και θυσίες, δαπανώντας ό,τι χρήματα είχαν, μας έστειλαν να σπουδάσουμε για να μπορέσουμε από την πλευρά μας να θέσουμε ως αυριανοί επιστήμονες τις υπηρεσίες μας στη βελτίωση της κοινωνίας μας και να βρούμε μια δουλειά με αξιοπρέπεια.

Από την πλευρά μας, αγωνιστήκαμε για να περάσουμε στο Πανεπιστήμιο και διαμηνύουμε με κάθε τρόπο ότι θα αγωνιστούμε για να μπορούμε να σπουδάζουμε με αξιοπρέπεια και δικαιώματα.

Το νομοσχέδιο Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη αποτελεί μαύρη κηλίδα για την ιστορία του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος. Το σχέδιο της κυβέρνησης είναι να κλείσει την πόρτα της εισόδου στα ΑΕΙ σε δεκάδες χιλιάδες νέους μαθητές και μαθήτριες, να δημιουργήσει στρατιές πελατών για τα ιδιωτικά κολέγια και να «γκρεμίσει» το Πανεπιστήμιο ως ελεύθερο χώρο επιστήμης, έρευνας, αμφισβήτησης και προβληματισμού. Ως φοιτητές και φοιτήτριες γνωρίζουμε καλά ότι ο προβληματισμός και η αμφισβήτηση είναι βασικοί πυλώνες της επιστήμης και της έρευνας.

Το υπουργείο Παιδείας εισάγει βάση εισαγωγής, μειώνει τους εισακτέους, ενώ παράλληλα προχώρησε στην ισοτίμηση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων των ΑΕΙ με αυτών των ιδιωτικών κολεγίων. Η κυβέρνηση τιμωρεί και δεν θεωρεί άξιους για να μπουν σε ένα δημόσιο ΑΕΙ όσους/ες δεν πιάσουν τη βάση εισαγωγής κάθε σχολής, αλλά τους επιτρέπει, αν έχουν να πληρώσουν τα δίδακτρα ενός κολεγίου, να αποκτήσουν πτυχίο με ίσα επαγγελματικά δικαιώματα.

Με τη σύσταση πανεπιστημιακής αστυνομίας, η οποία μάλιστα θα έχει όπλα στο ορμητήριό της εντός των ΑΕΙ, την τοποθέτηση κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης σε χώρους των ΑΕΙ, καθώς και τα πειθαρχικά συμβούλια για φοιτητές, η κυβέρνηση επιβεβαιώνει την αντίληψή της για τη νέα γενιά.

Εμείς οι νέοι και οι νέες που κοπιάσαμε να περάσουμε στο Πανεπιστήμιο, εμείς που έχουμε όνειρα και φιλοδοξίες για το μέλλον, θεωρούμαστε πλέον εν δυνάμει εγκληματίες. Γιατί μόνο έτσι μπορούμε να εκλάβουμε το γεγονός ότι θα σπουδάζουμε υπό καθεστώς διαρκούς επιτήρησης, φόβου και αστυνομοκρατίας.

Δεν θα μπορούμε να μιλάμε ελεύθερα, δεν θα μπορούμε να αμφισβητήσουμε, δεν θα μπορούμε στο τέλος να ανασάνουμε.

Απέναντι στα σχέδια της κυβέρνησης δημιουργούμε μέτωπο δημοκρατίας!

Τώρα είναι η ώρα στην οποία χρειάζεται ενότητα και συμπόρευση. Ολοι μαζί, φοιτητές, καθηγητές και εργαζόμενοι ενωμένοι θα αγωνιστούμε για να μην περάσει το νομοσχέδιο. Λέμε ΟΧΙ στην πανεπιστημιακή αστυνομία, ΟΧΙ στις διαγραφές, ΟΧΙ στη μείωση των εισακτέων. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι περισσότερη Δημοκρατία, χρήματα για την Παιδεία, προσλήψεις προσωπικού, κτιριακές υποδομές και αξιοπρεπείς σπουδές!

Διεκδικούμε να σπουδάζουμε και να ζούμε με αξιοπρέπεια
Για το Πανεπιστήμιο των αναγκών μας
Για το δικαίωμα στη γνώση”

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα