Καραντίνα: Πώς να διατηρήσουμε περισσότερο τα τρόφιμα

15.11.2020 / 19:02
katapsiki_organwsi

Από τις παραμονές του δεύτερου lockdown σχηματίστηκαν ουρές στα σούπερ μάρκετ, καθώς πολλοί ήταν αυτοί που έσπευσαν να εφοδιαστούν με τα όχι απλώς τα απαραίτητα, αλλά με προμήθειες βασικών ειδών σε μεγάλες ποσότητες.

Όμως, η καραντίνα επιβάλλει και την κατάλληλη αποθήκευση των τροφίμων, η οποία έχει και μεγάλη σημασία για τη μέγιστη δυνατή διατήρηση τους.

Για παράδειγμα, τα κρεμμύδια και τα σκόρδα τα τοποθετούμε σε ξηρό, σκοτεινό χώρο, καθώς αυτό θα επεκτείνει τη διάρκεια ζωής τους. Όσον αφορά τα φρούτα, τρώμε αυτά που είναι πιο ώριμα και ελέγχουμε κάθε τόσο την ωρίμανση των υπολοίπων, ώστε να ακολουθήσουν με τη σωστή σειρά. Μια άλλη καλή ιδέα είναι πως τα φρούτα μπορούν να μπουν στην κατάψυξη και στη συνέχεια να γίνουν χυμοί στο μπλέντερ ή μαρμελάδες ακόμα και γλυκό στο φούρνο όπως «μήλα ψητά με σαντιγί».

 Όσον αφορά τα λαχανικά, ας μην ξεχνάμε πως μπορούμε να τα έχουμε στην κατάψυξη έως και τέσσερις μήνες.

Για την άλλη σημαντική κατηγορία, που αφορά το κρέας και τα γαλακτοκομικά, να θυμόμαστε πως το άψητο κρέας μπορεί να αποθηκευτεί στην κατάψυξη για τέσσερις έως δώδεκα μήνες, ενώ αυτό που έχουμε μαγειρέψει έως και τρεις μήνες. Μπορούμε μάλιστα να το έχουμε τεμαχίσει σε μερίδες. Το ίδιο γίνεται και με τα τυριά.

Προσοχή και στην ημερομηνία λήξης

Πάντως, ένα εξίσου σημαντικό βήμα είναι να ελέγξουμε τα τρόφιμα που έχουμε βάλει στον καταψύκτη. Τα κατεψυγμένα, είτε αγοράζονται είτε είναι σπιτικά, είναι συνήθως πιο εύκολο να χαλάσουν γρηγορότερα απ′ ότι οι κονσέρβες ή τα άλλα τρόφιμα που βάζουμε στο ντουλάπι της κουζίνας. Μπορούμε να βάλουμε ετικέτα με την ημερομηνία που καταψύξαμε το προϊόν, ούτως ώστε να γνωρίζουμε αν μπορεί να καταναλωθεί.

Δεν ξεχνάμε φυσικά να ελέγχουμε τα τρόφιμα πριν τα καταναλώσουμε, όπως  και να προγραμματίζουμε τα γεύματά μας, αλλά και τα ψώνια μας από το σούπερ μάρκετ.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα