5χρονος μεταφέρθηκε από το Καραμανδάνειο στην Αθήνα για μια… σκωληκοειδίτιδα!

20.07.2022 / 10:28
images_tep_patras_1-1024x683

Σοβαρά συνεχίζουν να παραμένουν τα προβλήματα με τις ελλείψεις στο Καραμανδάνειο και τη λειτουργία «στο κόκκινο» με περιστατικά απ όλη την Νοτιοδυτική Ελλάδα! Σε οριακά επίπεδα παραμένει η κατάσταση με την Παιδοχειρουργική Κλινική στο Καραμανδάνειο  καθώς, παρά την αύξηση στα έκτακτα περιστατικά που προσέρχονται καθημερινά από όλη την επικράτεια της 6ης ΥΠε, άλυτο συνεχίζει να παραμένει το πρόβλημα με τους αναισθησιολόγους.Το τελευταίο διάστημα, μετά τα κενά που προέκυψαν στο αναισθησιολογικό τμήμα του Νοσοκομείου, τα χειρουργεία, ιδιαίτερα τα έκτατα καλύπτουν συμπληρωματικά ιδιώτες γιατροί, λύση η οποία όμως δεν αρκεί.Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση οικογένειαςαπό την Ροδοδάφνη Αιγίου η οποία προσήλθε τα ξημερώματα της Κυριακής που μας πέρασε, στα Επείγοντα καθώς το ηλικίας 5 ετών παιδί τους εμφάνισε σκωληκοειδίτιδα με έντονους πόνους στην κοιλιά.Παρά το γεγονός ότι το χειρουργείο αυτό αποτελεί επέμβαση ρουτίνας, η οικογένεια έλαβε οδηγίες από τον εφημερεύοντα ιατρό και κανονίστηκε να διακομισθεί στην Αθήνα, στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο «Αγλαΐα Κυριακού».«∆υστυχώς, λόγω της έλλειψης εξειδικευμένου  παιδοαναισθησιολόγου, το Αναισθησιολογικό τμήμα του Νοσοκομείου μας, με τη μοναδική αμιγώς Παιδοχειρουργική στην περιοχή από την Ήπειρο έως και την Πελοπόννησο, δεν μπορεί να αναλάβει έκτακτα περιστατικά σε παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών. Στην συγκεκριμένη περίπτωση βέβαια κρίθηκε ότι η κατάσταση υγείας του παιδιού επέτρεπε την μετακομιδή του αλλού, με ασφάλεια και μετά από συναίνεση και της οικογένειας» αναφέρει στη «Γ» ο παιδοχειρουργός Βασίλης Αλεξόπουλος.

Η άλλη όψη του νομίσματος

Την ίδια μέρα, την Κυριακή που μας πέρασε, μια σωτήρια διάγνωση στο Καραμανδάνειο συνέδραμε προκειμένου να δοθεί λύση σε πρόβλημα υγείας παιδιού 6,5 ετών το οποίο παραπέμφθηκε στο πατρινό, αμιγώς Παιδιατρικό, Νοσοκομείο.Το παιδί διακομίστηκε επειγόντως από το Νοσοκομείο της Κέρκυρας στην Πάτρα και συγκεκριμένα με πτήση ελικοπτέρου προς το ΠΓΝΠ Ρίου και από εκεί προς το Καραμανδάνειο για την εφημερεύουσα Παιδοχειρουργική. Τα συμπτώματα του παιδιού σε Νοσοκομεία και Κ.Υ. που διακομίσθηκε είχαν εικόνα σκωληκοειδίτιδας αλλά οι γιατροί δεν αναλάμβαναν πλήρως την ευθύνη!«Η κλινική εικόνα του παιδιού ήταν σοβαρή. Έφτασεστο νοσοκομείο μας προκειμένου να γίνει μια αποτελεσματική ιατρική διάγνωση προκειμένου να μην υπάρξει λάθος ιατρική πράξη. Τελικά το παιδί διαγνώσθηκε με οξεία γαστρεντερίτιδα η οποία και αντιμετωπίστηκε με ειδική αγωγή» αναφέρει ο κ. Αλεξόπουλος.Είναι προφανές από το περιστατικό ότι ο ρόλος του Νοσοκομείου είναι κομβικός για την ορθή λειτουργία του Συστήματος Υγείας σε ολόκληρη την επικράτεια της 6ης ΥΠε, ιδιαίτερα σε ∆υτική Ελλάδα και Πελοπόννησο.

Αναμονή για τους αναισθησιολόγους

Σε σχέση με τις ελλείψεις, μετά από σειρά συσκέψεων που πραγματοποιήθηκαν τελευταία, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα δεσμεύθηκε στο ∆.Σ. του Νοσοκομείου για την άμεση προκήρυξη των τεσσάρων θέσεων αναισθησιολόγων για τη στελέχωση του Αναισθησιολογικού Τμήματος του Καραμανδανείου. Η υπόσχεση δόθηκε στο πλαίσιο της σύσκεψης που έγινε χθες με τη φυσική παρουσία του προέδρου του Καραμανδανείου και δημάρχου Πατρέων, Κώστα Πελετίδη, στο γραφείο της κ. Γκάγκα.Ο κ. Πελετίδης και τα άλλα μέλη του ∆.Σ. μέσω της εξ αποστάσεως σύνδεσης σε τηλεδιάσκεψη, ζήτησαν από την αναπληρώτρια υπουργό να προχωρήσει κατά προτεραιότητα την προκήρυξη των θέσεων των αναισθησιολόγων.«Είναι σχήμα οξύμωρο, για απλές χειρουργικές πράξεις να παραπέμπονται ασθενείς στην Αττική την ώρα που το παιδιατρικό νοσοκομείο της Πάτρας έχει ρόλο-κλειδί όσον αφορά στην λειτουργία του ΕΣΥ στην ευρύτερη περιφέρεια. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού τα κενά έχουν έντονο αποτύπωμα στην λειτουργία του Νοσοκομείου που λειτουργεί σε συνθήκες ανάγκης. Αναμένουμε για τις παρεμβάσεις της 6ης ΥΠε και του Υπουργείου και από τις αρχές του Φθινοπώρου,εφόσον δεν έχουν ήδη γίνει όλες οι απαραίτητεςενέργειες, θα κινητοποιηθούμε ενάντια στην απαξίωση του Νοσοκομείου» αναφέρει ο κ. Αλεξόπουλος.

ΠΗΓΗ Εφημερίδα ΓΝΩΜΗ

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα