55 αιτήσεις στις εφορίες της Πάτρας: Ανεμβολίαστοι ζητούν τη διαγραφή του προστίμου

12.03.2022 / 11:30
PROSTIMA

Το ποσοστό εμβολιασμού στην Αχαΐα παραμένει χαμηλό. Για την διπλή δόση φθάνει στο 61%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για την αναμνηστική δόση είναι στο 44%

ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ Π. ΚΟΛΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

antrekoll@hotmail.com

Η επιβολή προστίμων για τους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών ξεκίνησε και ήδη τα πρώτα «ραβασάκια» σε όσους ηλικιωμένους δεν έχουν κάνει ακόμα το εμβόλιο τους έχουν φτάσει.

Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης το σύνολο των προστίμων σε όλη την επικράτεια για τον μήνα Ιανουάριο είναι στους  317.962 ανεμβολίαστους.

Ήδη αρκετοί από αυτούς που δέχτηκαν τον πρόστιμο των 50 ευρώ έχουν προχωρήσει σε σχετικές αιτήσεις για να το διαγράψουν. Στην Πάτρα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ που έκανε ο «Νεολόγος», η Α’ ΔΟΥ έχει δεχθεί 25 αιτήσεις για διαγραφή των προστίμων, ενώ στην Γ’ ΔΟΥ, ο αριθμός αυτός φτάνει κοντά στις 30.

Το πρόστιμα αυτό, ως γνωστόν δεν αφαιρείται από τις συντάξεις τους, όμως επιβάλλεται όπως και άλλα πρόστιμα που αφορούν διοικητικές κυρώσεις και εφόσον δεν πληρωθεί περνάει στις οφειλές προς την εφορία με τις αντίστοιχες προσαυξήσεις.

Παρόλο που οι ανεμβολίαστοι άνω των 60 γνώριζαν εξ αρχής τις συνέπειες της στάσης τους και το πρόστιμα που θα δέχονταν (το οποίο από τον Φεβρουάριο και μετά θα πάει στα 100 ευρώ), αρκετοί από αυτούς προχώρησαν  σε αιτήσεις διαγραφής τους προς την εφορία όπου ανήκουν.

Οι αιτήσεις διαγραφής έχουν σαν απώτερο στόχο την ακύρωση του προστίμου που έχει επιβληθεί και αποτελούν το πρώτο βήμα μας διαδικασίας που έχει αρκετή συνέχεια και δεν είναι καθόλου εύκολη. Η ακύρωση του προστίμου δεν επιτρέπεται από τον νόμο και κατά συνέπεια οι αιτήσεις από μόνες τους δεν θα έχουν κανένα αποτέλεσμα.

Καθαρά εισπρακτικός ο ρόλος των ΔΟΥ

Η εφορία και οι υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημόσιων Εσόδων δεν γνωρίζουν ούτε το σύνολο του αριθμού των προστίμων στην επικράτεια τους και στην κάθε περιοχή αφού τα πρόστιμα βγαίνουν απευθείας από τα κεντρικά της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης, σε συνεργασία με την ΗΔΙΚΑ και δεν διαχωρίζονται ανάλογα με τον τόπο διαμονής του ατόμου που δέχεται το πρόστιμο.

Οι εφορίες έτσι έχουν ένα καθαρά εισπρακτικό ρόλο και είναι χαρακτηριστικό ότι οι βεβαιώσεις των προστίμων αυτών δεν κοινοποιούνται από τις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ. Οπότε η κάθε ΔΟΥ δεν μπορεί να έχει κανένα ρόλο στην προσπάθεια που είναι να ξεκινήσει ένας ηλικιωμένος που δεν έχει κάνει το εμβόλιο του και θέλει να διαγράψει το πρόστιμο.

Μονόδρομος η δικαστική οδός

Το μόνο που μπορούν να κάνουν όσοι έχουν δεχθεί το πρόστιμο είναι να καταφύγουν στα διοικητικά – τακτικά  δικαστήρια. Είναι όμως μια διαδικασία που ενδεχομένως να τους κοστίσει περισσότερο από τον πρόστιμο που τους επιβάλλεται, αν και με βάση τις πληροφορίες, υπάρχουν δικηγορικά γραφεία σε κάθε πόλη (και στην Πάτρα) που εντάσσονται στους κύκλους των αντιεμβολιαστών και που αρχικά τουλάχιστον διευκολύνουν τέτοιες περιπτώσεις. Επί της ουσίας όμως προσελκύουν πελάτες, ενισχύοντας μέσα από το όλο ζήτημα την πελατειακή τους δυναμική.  

Απειλούν με μηνύσεις οι αντεμβολιαστές

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εντολή που έχει δοθεί στις εφορίες είναι να μην λαμβάνουν ενδικοφανείς προσφυγές αφού ο νόμος δεν το επιτρέπει.  Αξίζει να αναφέρουμε στους κύκλους των αντιδράσεων σε διάφορες εφορίες της επικράτειας έχουν παρατηρηθεί και ορισμένες πιο ακραίες που ανήκουν στους φανατικούς αντιεμβολιαστές.

Με τη λογική «εσύ μου το έβαλες, εσύ θα μου το διαγράψεις» απειλούν με μηνήσεις, ενώ σε κάποιες από τις αιτήσεις ή τις προσφυγές υπάρχουν και αισχρά μηνύματα.

55 αιτήσεις στις εφορίες της Πάτρας: Ανεμβολίαστοι ζητούν τη διαγραφή του προστίμου 3

Μέχρι τις 15 Μαρτίου η προθεσμία

Ο κατάλογος με τα 317.962 φυσικά πρόσωπα διαβιβάστηκε στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), η οποία εξέδωσε την πράξη επιβολής του προστίμου. Η επιβολή του προστίμου των 50 ευρώ αφορά ένα δεκαπενθήμερο, δεδομένου ότι η προθεσμία για τον εμβολιασμό έληγε στις 15 Ιανουαρίου. 

Από το σύνολο των παραπάνω φυσικών προσώπων, 297.207 ειδοποιήθηκαν μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (ηλεκτρονική κοινοποίηση), ενώ 20.755 ενημερώθηκαν με συστημένη επιστολή.  Το πρόστιμο μηνός Ιανουαρίου πρέπει να καταβληθεί μέχρι τις 15/3/2022. Μετά την πάροδο της προθεσμίας αυτής, επιβαρύνεται με τις νόμιμες προσαυξήσεις.

Σε περίπτωση αμφισβήτησης της επιβολής προστίμου λόγω μη υποχρέωσης εμβολιασμού ή ύπαρξης νόμιμου λόγου απαλλαγής από την υποχρέωση αυτή, παρέχονται οδηγίες στην ηλεκτρονική διεύθυνση emvolio.gov.gr/prostima, αναφορικά με τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν ώστε να οδηγήσουν σε διαγραφή του.

55 αιτήσεις στις εφορίες της Πάτρας: Ανεμβολίαστοι ζητούν τη διαγραφή του προστίμου 4

Άννα Μαστοράκου: «Θα κλείσουν εμβολιαστικά κέντρα»

Πόσοι είναι όμως οι ανεμβολίαστοι των άνω των 60 στην περιοχή μας, ώστε να προσεγγίσουμε τα πρόστιμα που έπεσαν για τον σκοπό αυτόν; Ακριβή στοιχεία δεν υπάρχουν πάνω ζήτημα αυτό δεν υπάρχουν.

Όμως σύμφωνα με την πρόεδρο του ιατρικού συλλόγου της Πάτρας Άννα Μαστοράκου, με δεδομένη την χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη που υπάρχει στην περιοχή μας και το ισχυρό αντιμεμβολιαστικό κίνημα δεν είναι λίγοι.

«Το ποσοστό της εμβολιαστικής κάλυψης στην Αχαΐα για την διπλή δόση του εμβολίου είναι στο 61%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για την αναμνηστική δόση είναι στο 44%. Είμαστε αρκετά πιο χαμηλά από τον μέσο όρο της επικράτειας.  

Αυτό που μπορώ να σας πω με βεβαιότητα είναι ότι στον νομό μας η εμβολιαστική διαδικασία έχει πέσει χαμηλά, είναι μία υπόθεση που έχει ξεχαστεί και σε λίγο καιρό θα κλείσουν ορισμένα από τα εμβολιαστικά κέντρα αφού ουσιαστικά, με την τόση μειωμένη προσέλευση, δεν έχουν λόγο ύπαρξης».

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Νεολόγος” των Πατρών

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα