Μικελάτζελο στο Βρετανικό Μουσείο

19.05.2024 / 10:00
Michelangelo-Purification-1000x1550-1

Τα τελευταία 30 χρόνια δημιουργίας

Το 1534, ο Μιχαήλ Άγγελος (1475 – 1564) έφυγε από τη Φλωρεντία για τη Ρώμη, χωρίς να ξαναδεί ποτέ τη γενέτειρά του. Ήταν 59 ετών, κάτι που πολλοί σύγχρονοί του θεωρούσαν μεγάλη ηλικία, αλλά για τον Μιχαήλ Άγγελο αυτή η απόφαση σηματοδότησε την αρχή ενός νέου κεφαλαίου που θα διαμόρφωνε ριζικά τις εμπειρίες του ως καλλιτέχνη και ως ανθρώπου.

Μια νέα έκθεση εγκαινιάστηκε στο Βρετανικό Μουσείο η οποία εξετάζει τα τελευταία 30 χρόνια της ζωής του Μικελάτζελο, μετά την επιστροφή του στη Ρώμη – αφού τον κάλεσε ο Πάπας Κλήμης Ζ΄ να ζωγραφίσει μια τοιχογραφία της Τελευταίας Κρίσης στην Καπέλα Σιξτίνα – μια εποχή που του έφερε νέες παραγγελίες και τον επανένωσε με μερικούς από τους πιο στενούς του φίλους.

Έχοντας εξασφαλίσει τη φήμη του με έργα όπως το περίφημο άγαλμα του Δαβίδ, ο Μιχαήλ Άγγελος ήταν ήδη ο πιο διάσημος καλλιτέχνης στην Ευρώπη. Δεν ήταν ούτε 30 ετών όταν ολοκλήρωσε το μνημειώδες γλυπτό του Δαβίδ (1504), το οποίο φιλοτεχνήθηκε από ένα ενιαίο κομμάτι μαρμάρου Καρράρα που θεωρούταν ακατέργαστο. Και λίγο πριν γίνει 40 ετών ολοκλήρωσε σχεδόν μόνος του την τεράστια τοιχογραφημένη οροφή της Καπέλα Σιξτίνα του Βατικανού. Αλλά ο Μιχαήλ Άγγελος έζησε μέχρι τα 88 του χρόνια και συνέχισε να εργάζεται -σε κάποιο βαθμό, σε ακόμη μεγαλύτερη κλίμακα- μέχρι το τέλος.

Αντί να επαναπαυθεί στις δάφνες του, η χριστιανική του πίστη και η πνευματική του διερεύνηση τον ώθησαν να δημιουργήσει μερικά από τα πιο εντυπωσιακά έργα της καριέρας του. Τα δυναμικά προπαρασκευαστικά σχέδια για τη Μυστική Κρίση καθώς και το πρόσφατα συντηρημένο έργο Επιφάνια – ένα από τα δύο μόνο σωζόμενα σκίτσα του Μικελάτζελο – δείχνουν την ανανεωμένη του ενέργεια και την επιθυμία του να προκαλέσει τον εαυτό του.

Μεγαλώνοντας και φθάνοντας όλο και πιο κοντά προς το τέλος της ζωής του, ο Μικελάτζελο έλκεται όλο και περισσότερο από την εικόνα του Χριστού πάνω στον σταυρό. Μερικά από τα πιο γνωστά, πιο θαυμαστά και πιθανώς λιγότερο κατανοητά σχέδιά του είναι αυτά τα έργα σταύρωσης σε χαρτί από τα τελευταία χρόνια της ζωής του. Η έκθεση θα περιλαμβάνει τρία σχέδια του Μικελάτζελο που αναπτύσσουν τη μορφή του Χριστού.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα