1ος σταθμός η 6η Μαΐου! Αντεργατικό χαρακτηρίζουν οι συνδικαλιστές το νομοσχέδιο Μητσοτάκη-Χατζηδάκη για τα εργασιακά- Τι λέει η αντιπολίτευση

03.05.2021 / 9:23
Ν»«ΆΝ - ”’Ο ≈Ά‘―Ό”« Ο…Ν ‘«Ά ≈―ΟΝ‘… « –―Ό‘œΧΝΟ…Ν Ν–œ Ο”≈≈, ΝΡ≈Ρ’  Ν… –―Ό‘œ¬Ν»Χ…Ν ”ΌΧΝ‘≈…Ν (EUROINISSI/‘Ν‘…ΝΆΝ Χ–œΥΝ―«)

Του Αλέξανδρου Κογκόλη

Επί ποδός βρίσκονται τα συνδικάτα και οι εργαζόμενοι τόσο του Δημοσίου, όσο και του ιδιωτικού τομέα, ενόψει της κατάθεσης στην Βουλή του νομοσχεδίου για τα εργασιακά. Υπό αυτό το πρίσμα, ο φετινός εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς αποκτά ιδιαίτερο βάρος, καθώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τα συνδικάτου θεωρούν «αιτία πολέμου», τις προωθούμενες από την κυβέρνηση αλλαγές στα εργασιακά.

Μάλιστα, φέτος η κυβέρνηση, για την Πρωτομαγιά, αποφάσισε τη μεταφορά της αργίας την Τρίτη του Πάσχα, στις 4 Μαΐου. Ωστόσο, τα συνδικάτα θεωρούν ότι έγινε «εκ του πονηρού» η μεταφορά της αργίας και έτσι προκήρυξαν απεργία την Πέμπτη 6 Μαΐου, προετοιμαζόμενα για μια δυναμική «απάντηση» στους δρόμους, κατηγορώντας το Υπουργείο Εργασίας ότι θεσμοθετεί την κατάργηση του οκταώρου εργασίας.  

«Την ώρα που οι εργαζόμενοι και ολόκληρη η ελληνική κοινωνία βιώνει τα τραγικά προβλήματα της πανδημίας, οι πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τις δυσμενείς αλλαγές στο εργασιακό τοπίο, βάζοντας στο στόχαστρο ακόμη και το οκτάωρο, κάνουν τις προκλήσεις και τα προβλήματα ακόμη πιο μεγάλα», αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή της η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος.

Από την πλευρά του πάντως, το Υπουργείο Εργασίας σε ανακοίνωση που εξέδωσε για το θέμα τονίζει πως: «Όχι μόνο δεν καταργείται το 8ωρο, αλλά αντίθετα θωρακίζεται και μπαίνει τάξη στις συνθήκες αυθαιρεσίας, που παρατηρούνται στους χώρους εργασίας». Σύμφωνα με το Υπουργείο: «Με το νομοσχέδιο δίνεται η δυνατότητα στον εργαζόμενο, αν το θέλει ο ίδιος, να ρυθμίσει με αίτημά του τις ώρες εργασίας με βάση τις ανάγκες του. Θα υπάρχει επομένως η δυνατότητα (όχι η υποχρέωση) του εργαζομένου, εάν το ζητήσει ή εάν συμφωνηθεί κάτι τέτοιο από το Σωματείο του, να δουλεύει για ένα διάστημα ως και 2 ώρες παραπάνω, με αντίστοιχη μείωση του ωραρίου σε άλλες ημέρες (ή με ανάλογες ημέρες άδειας), ώστε σε ορίζοντα 6μήνου ο μέσος όρος εργασίας να είναι 5 ημέρες την εβδομάδα και 8 ώρες την ημέρα».

Ο «Νεολόγος» των Πατρών απευθύνθηκε στους εκπροσώπους κομμάτων και συνδικάτων ζητώντας, στο πλαίσιο του δημόσιου διαλόγου, να καταθέσουν τις θέσεις τους για το θέμα. Στο ρεπορτάζ που ακολουθεί, μιλούν η Τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και βουλευτής Β1’ Βόρειας Αθήνας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής Παύλος Χρηστίδης, ο εκπρόσωπος Τύπου της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος Δημήτρης Καραγεωργόπουλος, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου της Πάτρας, Δημήτρης Μαρμούτας και ο Γιώργος Παπασπυρόπουλος από τη συνδικαλιστική παράταξη «Εργατική Ενότητα -Ανατροπή», του Εργατικού Κέντρου της Πάτρας.

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου: Η κυβέρνηση θα μας βρει αποφασιστικά απέναντι στη Βουλή και στην κοινωνία

1ος σταθμός η 6η Μαΐου! Αντεργατικό χαρακτηρίζουν οι συνδικαλιστές το νομοσχέδιο Μητσοτάκη-Χατζηδάκη για τα εργασιακά- Τι λέει η αντιπολίτευση 6

«Η κυβέρνηση της ΝΔ αμέσως μετά τις εκλογές δρομολόγησε την επίθεση στους εργαζομένους και  στα δικαιώματα τους. Υποβάθμισε το ΣΕΠΕ, κατήργησε τον βάσιμο λόγο απόλυσης, καθώς και τα μέτρα προστασίας των εργολαβικών εργαζομένων και νομοθέτησε τη διάλυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Εν μέσω έξαρσης της πανδημίας, αύξησης της ανεργίας και γενικευμένης εργασιακής και κοινωνικής ανασφάλειας, συνεχίζει απτόητη την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και την επίθεση στους εργαζομένους και τα δικαιώματα τους. Το «εργασιακό νομοσχέδιο» στοχεύει στην αποδιάρθρωση του ωραρίου εργασίας με την κατάργηση του οκταώρου, στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας με ατομικές συμβάσεις, στην υπονόμευση των συνδικαλιστικών ελευθεριών, του δικαιώματος στην απεργία και κάθε συλλογικής διαπραγμάτευσης και διεκδίκησης. Η επίθεση στους εργαζομένους είναι γενική και πολυμέτωπη, στο ωράριο, στις αμοιβές, στα δικαιώματα, στη συλλογική διαπραγμάτευση, στη συνδικαλιστική τους έκφραση. Η εργασιακή ζούγκλα της φθηνής και ελαστικής εργασίας χωρίς κανόνες, δικαιώματα και συνδικαλιστικές ελευθερίες είναι το σχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ για την κοινωνία του 21ου αιώνα! Έχουμε προειδοποιήσει ότι θα μας βρει αποφασιστικά απέναντι στη Βουλή και στην κοινωνία, στο πλευρό των εργαζομένων για την υπεράσπιση του μόχθου και των δικαιωμάτων τους.»

Παύλος Χρηστίδης: Η επόμενη μέρα χρειάζεται σχέδιο αντιμετώπισης των ανισοτήτων

1ος σταθμός η 6η Μαΐου! Αντεργατικό χαρακτηρίζουν οι συνδικαλιστές το νομοσχέδιο Μητσοτάκη-Χατζηδάκη για τα εργασιακά- Τι λέει η αντιπολίτευση 7

«Το σχέδιο Ανάκαμψης της ΝΔ στηρίζεται στη φθηνή και απαξιωμένη εργασία. Το βάρος της κρίσης, με βάση όσα διαρρέονται, θα το πληρώσουν οι πιο αδύναμοι. Για τον κ. Μητσοτάκη οι δίκαιες αμοιβές θεωρούνται αντιπαραγωγικές και αντιαναπτυξιακές. 

Θέλω να υπογραμμίσω επίσης ότι η διαφαινόμενη κατάργηση της συλλογικής διαπραγμάτευσης, αφήνει τον εργαζόμενο απροστάτευτο απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία. Με το ωράριο εργασίας και τη ζωή του να γίνεται λάστιχο. Χωρίς κανόνες ακόμη και για το Σαββατοκύριακο! Δεκάωρη δουλειά και απλήρωτες υπερωρίες.

Αυτά ξεκάθαρα δεν μπορούν να περάσουν, θα σταθούμε απέναντι σε τέτοιες προκλητικές πρακτικές. Η επόμενη μέρα χρειάζεται σχέδιο αντιμετώπισης των ανισοτήτων, με δημιουργία ευκαιριών, ειδικά για τη νέα γενιά. Αυτός είναι ο δικός μας αγώνας».

Δημήτρης Καραγεωργόπουλος: Η κυβέρνηση θα πρέπει να αναθεωρήσει την προσέγγισή της

1ος σταθμός η 6η Μαΐου! Αντεργατικό χαρακτηρίζουν οι συνδικαλιστές το νομοσχέδιο Μητσοτάκη-Χατζηδάκη για τα εργασιακά- Τι λέει η αντιπολίτευση 8

«Την τελευταία δεκαετία έχουμε υποστεί τις οικονομικές συνέπειες ενός ακήρυχτου οικονομικού πολέμου και διαδοχικών κρίσεων σε καιρό ειρήνης, ενώ τον τελευταίο χρόνο έχουμε πρωτοστατήσει και στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης.

Αυτή η κρίση απέδειξε στη νέα γενιά την αξία του συνδικαλισμού και επαναπροσδιορίζει σταθερά το ρόλο μας στην κοινωνία ως τη νούμερο ένα δύναμη για κοινωνική δικαιοσύνη και πρόοδο.

Χωρίς τα συνδικάτα η κατάσταση θα ήταν πολύ χειρότερη για τους εργαζόμενους. Τα συνδικάτα διεκδίκησαν και κέρδισαν τις ελάχιστες εγγυήσεις εισοδήματος για εκατομμύρια εργαζόμενους, τα συνδικάτα αγωνίστηκαν και εξακολουθούν και αγωνίζονται για την προστασία της Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία την περίοδο της πανδημικής κρίσης. Οι κυβερνήσεις δεν έριξαν δισεκατομμύρια στα μέτρα στήριξης από κάποια έμφυτη καλοσύνη, αλλά επειδή από την πρώτη κιόλας στιγμή τα συνδικάτα έκαναν υπόθεσή τους ένα τέτοιο διεκδικητικό πλαίσιο στη χώρα μας και σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Ένα νέο εργασιακό νομοσχέδιο προετοιμάζεται από την Κυβέρνηση. Στα θετικά, όπως τα ζητήματα γονικής μέριμνας, η θέσπιση κανόνων στην τηλεργασία, η νομοθέτηση ψηφιακής κάρτας εργασίας, κ.λ.π, θα είμαστε αρωγοί μιας τέτοιας κατεύθυνσης. Σε ότι αφορά όμως ζητήματα ανατροπής θεμελιωδών κατακτήσεων, όπως η διευθέτηση του χρόνου εργασίας με ατομικές συμβάσεις, η θέση μας είναι καθαρή και αδιαπραγμάτευτη: 8 ώρες εργασία, 8 ώρες ανάπαυση, 8 ώρες ελεύθερο χρόνο! Η κυβέρνηση θα πρέπει να αναθεωρήσει την προσέγγισή της στο θέμα αυτό.

Σε αυτή την ιδιαίτερη συγκυρία τα συνδικάτα προτάσσουμε ξανά τις δικές μας διεκδικήσεις και καλούμε ειδικά τις νέες και τους νέους να μπουν στην πρώτη γραμμή αυτών των διεκδικήσεων. Μέσα στα συνδικάτα, μπροστά στους αγώνες!

Δημήτρης Μαρμούτας: Δεν μπορεί να περάσει αυτό το έκτρωμα

1ος σταθμός η 6η Μαΐου! Αντεργατικό χαρακτηρίζουν οι συνδικαλιστές το νομοσχέδιο Μητσοτάκη-Χατζηδάκη για τα εργασιακά- Τι λέει η αντιπολίτευση 9

 «Πριν την Εργατική Πρωτομαγιά, η κυβέρνηση της ΝΔ ετοιμάζεται να νομοθετήσει ένα αντεργατικό τερατούργημα που φέρνει, όπως χαρακτηριστικά λέμε, τις «ανατροπές του αιώνα».

Καταργεί το 8ωρο, και όσα και να πουν περί δήθεν «διευθέτησης» του χρόνου εργασίας, δεν μπορούν να κρύψουν την πιο βαθιά και άθλια ανατροπή που επιχειρείται. Δεν μπορεί να κρυφτεί το αίσχος της 10ωρης εργασίας, σχεδόν 1,5 αιώνα μετά τους αιματηρούς αγώνες στο Σικάγο που κατοχύρωσαν το 8ωρο, τον σταθερό ημερήσιο χρόνο και 101 χρόνια μετά την καθιέρωση με νόμο του 8ωρου στην Ελλάδα.

Την ίδια στιγμή, με τις αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο βάζουν νέα εμπόδια στη λειτουργία και δράση των συνδικαλιστικών οργανώσεων, στην προκήρυξη απεργίας. Θέλουν συνδικάτα απλούς παραστάτες στην παρέλαση των αντιλαϊκών νόμων.

Δεν μπορεί να περάσει αυτό το έκτρωμα. Γι’ αυτό σήμερα είναι ώρα ευθύνης και αγώνα για όλους μας! Οι επόμενες μέρες πρέπει να μας βρουν στο πόδι. Δεν επιτρέπεται καμία δεύτερη σκέψη από τους εργαζόμενους.

Το ΕΚΠ, τα συνδικάτα του, θα είμαστε στην πρώτη γραμμή του αγώνα, όπως άλλωστε κάναμε τα τελευταία τρία χρόνια. Καλούμε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις στη Πάτρα, συνολικά τους εργαζόμενους να προσπεράσουν τα παιχνίδια της ήδη απαξιωμένης ομάδας της ΓΣΕΕ, που θέλει να γιορτάσει μαζί με την κυβέρνηση την κατάργηση του 8ώρου στις 4 Μάη».

Γ. Παπασπυρόπουλος: Η ΓΣΕΕ δεν είναι απλώς ανύπαρκτη, αλλά παίζει τον ρόλο της εργοδοσίας

1ος σταθμός η 6η Μαΐου! Αντεργατικό χαρακτηρίζουν οι συνδικαλιστές το νομοσχέδιο Μητσοτάκη-Χατζηδάκη για τα εργασιακά- Τι λέει η αντιπολίτευση 10

«Γιορτάζουμε το κορυφαίο γεγονός για το Εργατικό Κίνημα, με τους νεκρούς εργαζομένους του Σικάγο που ζητούσαν οχτάωρο εργασίας, οχτάωρο ανάπαυσης και οχτώ ώρες ύπνου. Ένας σύγχρονος εργαζόμενος με βάση την καθημερινότητα που έχει είναι αναγκασμένος να εργάζεται από 10, 12 έως και παραπάνω ώρες για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της εργασίας του, έτσι όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί από το καθεστώς που του επιβάλλεται.  Οι ώρες αυτές, σύμφωνα με τα όσα ακούμε, για τα όσα έχουν διαρρεύσει για το νομοσχέδιο Χατζηδάκη θα αυξηθούν, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τους εργαζόμενους, αλλά και για τους αγώνες που έχουν γίνει για το εργασιακό.

Το πιο περίεργο πάνω σε αυτό το νομοσχέδιο; Κανείς δεν το έχει δει, το μόνο που γνωρίζουμε – και αυτά μέσα διαρροών – για κάποιες διατάξεις που θα έχει, ο ίδιος υπουργός έβγαλε 17 ερωτοαπαντήσεις για αυτό, χωρίς όμως να το έχει φέρει ακόμα σε δημόσια διαβούλευση.

Είναι κάτι πραγματικά πρωτόγνωρο αυτό. Προσωπικά στα τόσα χρόνια που ασχολούμαι ενεργά με το εργατικό κίνημα δεν το έχω ξαναζήσει.

Παράλληλα θα πρέπει να υπογραμμίσουμε και να μην αφήσουμε ασχολίαστη τη σήψη που επικρατεί στην ηγεσία μας, με κορυφαίο παράδειγμα αυτό της ΓΣΕΕ η οποία αυτή τη στιγμή δεν είναι απλώς ανύπαρκτη, αλλά παίζει τον ρόλο της εργοδοσίας και ουσιαστικά καλλιεργεί το έδαφος στην κυβέρνηση και στο όλο σύστημα στο να περνάει αυτού του τύπου τα νομοσχέδια.

Οι εργαζόμενοι θα πρέπει πλέον από μόνοι μας να μαζέψουμε τα κομμάτια μας και να δούμε πώς θα μπορέσουμε να αντιδράσουμε σε αυτό το κύμα αυθαιρεσιών, βάση νομοσχεδίου αυτή τη φορά, που προετοιμάζεται εναντίον μας».

Εργατικό Κέντρο Πάτρας: Κάλεσμα στην απεργιακή συγκέντρωση

Κάλεσμα σε απεργιακή συγκέντρωση για την Πρωτομαγιά απευθύνει σε σωματεία, συνδικάτα και εργαζόμενους το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, την Πέμπτη 6 Μαΐου Η απεργιακή συγκέντρωση έχει προγραμματιστεί για τις 10.30 το πρωί έξω από το Εργατικό Κέντρο, ενώ ήδη έχουν λάβει απόφαση συμμετοχής 33 σωματεία της Πάτρας.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα