Βορίδης-Ζαχαριάδης: Οι δυο πολιτικοί μας παρουσιάζουν τις θέσεις τους για τη ψήφο των αποδήμων, τις πρόωρες εκλογές και τη διαχείριση της πανδημίας

03.05.2021 / 11:02
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
collage

Του Αλέξανδρου Κογκόλη

Το νομοσχέδιο για την κατάργηση των περιορισμών στο δικαίωμα ψήφου των αποδήμων, στις εθνικές εκλογές, βρίσκεται –κυρίως- στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης, ανάμεσα στον Υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη και τον Τομεάρχη Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Ζαχαριάδη.

Οι δύο, μίλησαν στον Max fm και στον «Νεολόγο» των Πατρών, αποκρυσταλλώνοντας τις θέσεις τους. Επίσης, απάντησαν ως προς τη διαχείριση της πανδημίας, το άνοιγμα δραστηριοτήτων και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Οι τόνοι ανέβηκαν προσφάτως, όταν στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών, για τον εσωτερικό έλεγχο της δημόσιας διοίκησης, ο κ. Βορίδης ανακοίνωσε ότι κατατίθεται σχέδιο νόμου που θα καταργεί τους περιορισμούς για τους απόδημους και θα τους δίνει τη δυνατότητα να ψηφίζουν στο τόπο διαμονής τους στις εθνικές εκλογές. Ο κ. Βορίδης επιτέθηκε παράλληλα στον ΣΥΡΙΖΑ, καταλογίζοντάς του «απερίγραπτη υποκρισία» και κατηγορώντας τον ότι «παίζει παιχνίδια εντυπώσεων στο σοβαρό ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού».

Έντονη ήταν η αντίδραση του κ. Ζαχαριάδη, που για έκανε λόγο για «τυχοδιωκτισμό, επικοινωνιακές φωτοβολίδες και προσπάθεια δημιουργίας τεχνητού διχασμού προκειμένου να αλλάξει την εσωτερική ατζέντα».

Η ψήφος στο τελικό αποτέλεσμα

Συνοπτικά, υπενθυμίζεται πως, η ΝΔ προωθεί, η ψήφος των αποδήμων να προσμετράται στο τελικό αποτέλεσμα, παράλληλα με την εκλογή βουλευτών, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ να εκλέγονται βουλευτές από τους Έλληνες του εξωτερικού, από ενιαία λίστα περιφερειών, χωρίς η ψήφος να μετρά στο τελικό εκλογικό αποτέλεσμα. Οπότε, η συζήτηση έχει μετατοπιστεί από τους περιορισμούς, αφού στην ουσία υπάρχει συμφωνία να ψηφίζουν όσοι έχουν νομική ικανότητα. Για να γίνουν όμως νόμος του κράτους οι αλλαγές απαιτούνται 200 ψήφοι στη Βουλή, πράγμα ανέφικτο, αφού δεν συμφωνεί η αξιωματική αντιπολίτευση.

 «Κοροϊδεύουν τους απόδημους»

«Η θέση μας είναι σαφής: Όσοι Έλληνες που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να ασκούν το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά τους από τον τόπο κατοικίας τους. Αντί λοιπόν να πάρουν το αεροπλάνο και να έρθουν στην πατρίδα μας να ψηφίσουν, θέλουμε να τους δώσουμε τη δυνατότητα να ασκήσουν το αναφαίρετο αυτό δικαίωμά τους από τον τόπο κατοικίας τους. Αντιθέτως, ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να κοροϊδέψει τους απόδημους, προτείνοντας να τους δοθεί δικαίωμα ψήφου, χωρίς ωστόσο αυτή να προσμετράται στο τελικό εκλογικό αποτέλεσμα. Πρόκειται περί μίας αδιανόητης πρότασης η οποία επιβεβαιώνει για ακόμη μία φορά το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εχθρεύεται τον απόδημο Ελληνισμό», υποστηρίζει ο Μάκης Βορίδης.

«Επίσης, τίθεται ακόμη ένα ερώτημα. Εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ δια της κυρίας Τζάκρη τη βούλησή του να καταργήσουμε τους υφιστάμενους περιορισμούς; Εάν ναι τον καλούμε να το επιβεβαιώσει στο κοινοβουλευτικό πεδίο. Θέλουν να ψηφίσουν οι Έλληνες απόδημοι ή δεν θέλουν; Αυτό είναι το ρώτημα», συμπληρώνει.

Πόσοι θα εγγραφούν;

Ως προς το πόσοι εκλογείς από το εξωτερικό εκτιμά ότι θα εγγραφούν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, ο Υπουργός Εσωτερικών απάντησε:

«Ο μόνος πραγματικός αριθμός που έχουμε είναι οι περίπου 14 χιλιάδες Έλληνες απόδημοι που ενεγράφησαν στους καταλόγους εξωτερικού για τις τελευταίες ευρωεκλογές. Είναι πρακτικώς αδύνατον να γίνουν ασφαλείς εκτιμήσεις γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα καθώς οι περιορισμοί που έχουν τεθεί για τη συμμετοχή των απόδημων Ελλήνων στις εκλογές καθιστούν παρακινδυνευμένη την οποιαδήποτε πρόβλεψη και θέλω να είμαι ιδιαίτερα επιφυλακτικός με τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τους αριθμούς».

«Εκλογές στην ώρα τους»

Σε ότι αφορά τις πληροφορίες για πρόωρες εκλογές, ο Υπουργός Εσωτερικών, τονίζει:

«Να μην ξύνεται στην γκλίτσα του τσοπάνη ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Ζαχαριάδης. Δεν πρόκειται να κάνουμε εκλογές, αλλά ας μην ακούω ότι βάζουν τέτοιο ζήτημα. Θα πρόκειται για κωμωδία. Μετά την τουρκική προκλητικότητα, την επιχείρηση εισβολής με εντολή Ερντογάν και μεσούσης της πανδημίας, η κυβέρνηση προηγείται με 15 μονάδες. Είμαστε κοντά στην εκλογική μας δύναμη, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χάσει 8 μονάδες. Τόσα χρόνια που ζούμε στην πολιτική ζωή δεν το έχουμε δει αυτό. Είναι αυτοκτονικό να ζητήσουν εκλογές. Θα γίνουν στην ώρα τους».

«Θετικό πρόσημο στη διαχείριση της πανδημίας»

«Δεν υπάρχει εναλλακτικό μοντέλο διαχείρισης της πανδημίας. Αυτό που κάναμε ήταν να μαζέψουμε τα καλύτερα μυαλά για να μπορέσουμε να την αντιμετωπίσουμε. Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις. Θα ήταν πολύ εύκολο να τα ανοίξουμε ή να τα κλείσουμε όλα, με επιπτώσεις όμως ολέθριες για την οικονομία και την υγεία. Διαλέξαμε να προσπαθούμε, ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας να ανοίγουμε και να κλείνουμε την οικονομία και τις κοινωνικές δραστηριότητες. Να τι συνταιριάζουμε με το ΕΣΥ και τώρα με τη ροή των εμβολιασμών. Ήταν μια σύνθετη άσκηση που στο τέλος θα φανούν τα αποτελέσματά της, που έχουν θετικό πρόσημο. Όταν κάνουμε απολογισμό και σε σύγκριση με τις άλλες χώρες», δήλωσε κλείνοντας ο κ. Βορίδης.

«Δεν θέλουμε πολιτικά παιχνίδια με τους απόδημους»

«Εμείς από την πρώτη στιγμή επιχειρήσαμε να ασχοληθούμε μεθοδικά με το θέμα της ψήφου των απόδημων. Ήμασταν  το κόμμα που σύστησε νομοπαρασκευαστική επιτροπή για την διευκόλυνση της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού. Ήμασταν εκείνοι που καταθέσαμε συγκεκριμένη πρόταση στην αναθεώρηση του Συντάγματος, χωρίς την οποία δεν θα υπερψηφιζόταν ο νόμος για την διευκόλυνση της ψήφου των αποδήμων», δηλώνει ο τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης, και προσθέτει:

«Η ΝΔ ήθελε να εμφανιστεί ως υπερ-προστάτης των αποδήμων. Να κάνει σόου. Στον ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθούμε τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού και γνωρίζαμε ότι από τα τέλη Μαρτίου, μιλώντας σε ομογενείς στη λατινική Αμερική, είχε προαναγγείλει αυτή την πρωτοβουλία. Είναι απορίας άξιο πως είναι δυνατόν να ζητά συναίνεση 200 ψήφων στη βουλή χωρίς διάλογο, χωρίς συνεννόηση, χωρίς διαβούλευση, βρίζοντας αυτόν που θέλεις να συμφωνήσεις για να περάσει η ρύθμιση.

Θέλουμε ο απόδημος Ελληνισμός να αντιπροσωπεύεται στο ελληνικό κοινοβούλιο, να μετέχει ενεργά στην πολιτική ζωή της χώρας. Δεν θέλουμε όμως να εργαλειοποιείται, δεν θέλουμε να διχάζεται, δεν θέλουμε να χρησιμοποιούν τους Έλληνες του εξωτερικού για πολιτικά παιχνίδια.

Προτείνουμε τη δημιουργία τεσσάρων εκλογικών περιφερειών αποδήμων, ούτως ώστε οι Έλληνες του εξωτερικού να εκλέγουν τους δικούς τους εκπροσώπους. Η ψηφοφορία να διεξάγεται αυτοτελώς, με ενιαίο ψηφοδέλτιο, σε κάθε μία από τις περιφέρειες.

Σε αυτή έχουν δικαίωμα συμμετοχής οι Έλληνες πολίτες που έχουν τη νόμιμη ικανότητα να εκλέγουν και να εκλέγονται , χωρίς άλλους περιορισμούς ή προϋποθέσεις από την μόνιμη εγκατάσταση στη συγκεκριμένη γεωγραφική ενότητα, η οποία βεβαιώνεται από την οικεία προξενική αρχή».

«Μπορούμε να δώσουμε λύσεις»

«Και τώρα είμαστε έτοιμοι για εκλογές. Αλλά θα ήταν ανεύθυνο και τυχοδιωκτικό να γίνουν εκλογές εν μέσω πανδημίας. Εκλογές να γίνουν, αλλά μετά. Όταν δεν μπορείς να δεις δυο φίλους σου, όταν δεν ξέρεις αν θα υπάρχει ΜΕΘ για να μπεις αν αρρωστήσεις, δεν είναι δυνατόν να κάνεις τέτοιες διαδικασίες. Η Νέα Δημοκρατία και η Κυβέρνηση της βρίσκονται αντιμέτωποι με πραγματικά προβλήματα που δεν μπορούν να επιλύσουν.

Τυχοδιωκτικό είναι και να προετοιμάζεις εκλογές εν κρυπτώ αυτή την ώρα. Ξέρω ότι ο κ. Μητσοτάκης δέχεται από πέρσι το καλοκαίρι τυχοδιωκτικές εισηγήσεις, αντιλαμβάνομαι ότι δεν θέλει εκλογές αλλά δεν ξέρω αν θα μπορεί να τις αποφύγει σε λίγο καιρό καθώς η διακυβέρνηση του πηγαίνει από τη μια αποτυχία στην άλλη. Εμείς είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο, γιατί μπορούμε να δώσουμε λύσεις», σημειώνει ο κ. Ζαχαριάδης.

«Ζούμε μια τραγωδία»

«Δεν μπορώ να καταλάβω από πού προκύπτει η αισιοδοξία της κυβέρνησης. Ζούμε μια τραγωδία. Το φετινό Πάσχα είναι πιο σκοτεινό και δύσκολο από το προηγούμενο, η διασπορά είναι ανεξέλεγκτη, το ΕΣΥ υπερκορεσμένο, κάθε μέρα φεύγουν από τη ζωή δεκάδες άνθρωποι. Δεν το λες και επιτυχία.

Εμείς όμως δεν θέλουμε να κερδοσκοπήσουμε μέσα από την πανδημία. Δεν επιδιώκουμε δημοσκοπικά οφέλη. Θέλουμε να στηρίξουμε την κοινωνία, την οικονομία και το Σύστημα Υγείας. Όταν βγούμε από όλο αυτό θα έχουμε τον χρόνο για απολογισμό και οι πολίτες για προγραμματισμό», τονίζει κλείνοντας ο Κώστας Ζαχαριάδης.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα