Χωρίς ζώνη ασφαλείας, χωρίς κοινή λογική

04.09.2020 / 18:47
Zak-kalh

Του Διονύση Ζακυνθινού

Κάθισε στη θέση του οδηγού, αλλά δεν έβαλε μπροστά το αυτοκίνητο όταν είδε τον φίλο της από την Ελλάδα να μην έχει φορέσει τη ζώνη ασφαλείας.
Το πρόσωπο της άστραψε, παίρνοντας μια κοκκινωπή περίπου απόχρωση θυμού, και τού είπε με αυστηρό ύφος που δεν σήκωνε και πολλά: «Βάλε τη ζώνη σου, αλλιώς δεν πάμε πουθενά».
Τι να κάνει κι αυτός; Ήθελε δεν ήθελε τη φόρεσε, κάνοντας την ανάγκη φιλοτιμία, μη κρύβοντας την έκπληξη του για μια επίπληξη που δεν την περίμενε.
Το συγκεκριμένο περιστατικό διαδραματίστηκε πριν από καμιά τριανταριά χρόνια σε πόλη της βόρειας Γαλλίας και ο ίδιος ακόμη το θυμάται.
Ήταν τότε που για τη δική μας ράτσα η ζώνη στα αυτοκίνητα αντιμετωπιζόταν σαν κάτι το περιττό. Χρειάστηκε να περάσει πολύς καιρός για να συνηθίσουμε σε γενικές γραμμές να τη φοράμε, ενώ στη σχετική συμμόρφωση μας ήταν καθοριστική και η συνδρομή των ίδιων των αυτοκινήτων.
Βλέπεις, από ένα σημείο και μετά οι κατασκευαστές μερίμνησαν σε περίπτωση που κάποιος δεν έχει φορέσει τη ζώνη του το αυτοκίνητο να αρχίσει να… «φωνάζει», βγάζοντας έναν τσιριχτό ήχο που σού τρυπάει τα αυτιά. Και για να τον αποφύγεις, καταφεύγεις υποχρεωτικά σ’ αυτό που θα έπρεπε να είχες κάνει από την αρχή.
Ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας περιλαμβάνεται πρόβλεψη και για τη ζώνη ασφαλείας. Αν κάποιος εντοπιστεί να οδηγεί χωρίς να τη φοράει, τού αφαιρείται η άδεια οδήγησης.
Με άλλα λόγια, αν σε πιάσουν χωρίς ζώνη, σού παίρνουν το δίπλωμα. Όμως, πολλοί οδηγοί δεν λένε να συνετιστούν και θέτουν σε κίνδυνο, εκτός από τους εαυτούς τους, και τα παιδιά τους; Δυστυχώς, είναι σύνηθες το φαινόμενο να τα βάζουν στη θέση του συνοδηγού, χωρίς να πράττουν το αυτονόητο για την ασφάλεια τους.
Παίρνοντας ως αυτονόητο ότι είναι σωστό το νομικό πλαίσιο να προβλέπει για τους παραβάτες πολύ αυστηρές κυρώσεις, ένας ισχυρός αντίλογος ορθώνεται από τη διαπίστωση ότι μια προφανή ανευθυνότητα δεν μπορεί να την αναχαιτίσει κανένας Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας, όσο αυστηρός κι αν είναι, όπως και δεν μπορεί να την αποτρέψει κανένα πρόστιμο, όσο υψηλό κι αν είναι.
Είναι θέμα παιδείας αλλά και κοινής λογικής ένα παιδί να κάθεται στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου και όχι στο μπροστινό κάθισμα, χωρίς καν να φοράει ζώνη.
Αλλά, δυστυχώς, αυτό είναι ένα σύνηθες φαινόμενο, που προσλαμβάνει εξοργιστικές διαστάσεις όταν βλέπεις και νήπια να είναι «χύμα» δίπλα από τον/την οδηγό, που ως επί το πλείστον είναι γονέας τους, ακόμη και σε διθέσια αυτοκίνητα τύπου smart!
Αρκεί ένα απότομο φρενάρισμα, η λεγόμενη «κακιά στιγμή», για να επέλθει το μοιραίο. Και όχι τίποτα άλλο, αλλά δεν θα βρεθεί εκείνη τη στιγμή κανένας… «Σαλαμινομάχος» για να αποτρέψει τα χειρότερα.
Θέλει πολύ μυαλό για να το καταλάβεις; Για κάποιους, απ’ ό, τι φαίνεται, ναι…

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα