Χάνεται το δεκατιανό για τους μαθητές των σχολείων της Πάτρας εξαιτίας του κορονοϊού;

10.09.2020 / 17:04
γκο-7-10

Σημαντικό πρόβλημα ενδέχεται να αντιμετωπίσουν δεκάδες μαθητές της Πάτρας τη νέα σχολική χρονιά, σε ό,τι αφορά το ζήτημα της σίτισής τους, κατά τη διάρκεια των μαθημάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες είναι αρκετά πιθανό φέτος ο Δήμος Πατρέων να μην μπορέσει να «τρέξει» το πρόγραμμα που αφορά την χορήγηση τροφίμων για το δεκατιανό των μαθητών στα σχολεία της Πάτρας.

Το πρόγραμμα αυτό υλοποιείται συνεχώς τα τελευταία χρόνια από τον Κοινωνικό Οργανισμό με πόρους του Δήμου και κατά κοινή ομολογία βοήθησε στο να μην βλέπουμε φαινόμενα λιποθυμίας μαθητών κατά την διάρκεια των μαθημάτων από πείνα και ασιτία, όπως είχε παρατηρηθεί στα χρόνια της οικονομικής κρίσης.

Φέτος όμως λόγω των σημαντικών παροχών και των ελαφρύνσεων που είχε αποφασίσει ο Δήμος (κατά την διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας και της καραντίνας) προς τους επαγγελματίες και γενικότερα προς διάφορες κοινωνικές ομάδες, είναι αρκετά πιθανό να μην βρεθούν τα χρήματα για την παροχή του δεκατιανού στα σχολεία της Πάτρας.

Μειωμένα κατά 5 εκ. ευρώ τα έσοδα

Οι ελαφρύνσεις που έχει ήδη αποφασίσει και υλοποιεί ο Δήμος για την αντιμετώπιση της πανδημίας έχει μειώσει κατά περίπου 4 με 5 εκατομμύρια ευρώ τα έσοδα στο δημοτικό ταμείο και αυτό είναι ένα θέμα, αν σκεφτεί κανείς ότι χρήματα για προγράμματα, όπως το δεκατιανό στους μαθητές, προέρχονται από τέλη και ίδιους πόρους.

«Είναι κάτι που ελπίζουμε να μην γίνει και να κατορθώσουμε έστω και την τελευταία στιγμή να αποτρέψουμε, υλοποιώντας και αυτή τη χρονιά το πρόγραμμα για το δεκατιανό στα σχολεία» τονίζει στις  «7 Μ» ο πρόεδρος του Κοινωνικού Οργανισμού Θόδωρος Τουλγαρίδης.

Για αυτό, τόσο στον Δήμο, όσο και στον Κοινωνικό Οργανισμό είναι αποφασισμένοι να διεκδικήσουν επιπλέον κονδύλια από το κράτος, προκειμένου να τρέξουν προγράμματα, όπως αυτό που η κοινωνία της Πάτρας έχει ανάγκη.

«Το πρόγραμμα με το δεκατιανό στα σχολεία, ειδικότερα την φετινή σχολική χρονιά, όπου η κρίση της πανδημίας χτύπησε αρκετές οικογένειες της Πάτρας αυξάνοντας την ανεργία και χειροτερεύοντας την οικονομική θέση ακόμα περισσότερων νοικοκυριών θα πρέπει να υλοποιηθεί και αυτό θα προσπαθήσουμε να πετύχουμε ξεκινώντας έναν αγώνα επιπλέον ενίσχυσης του δημοτικού ταμείου από το κράτος».

1.200 οικογένειες η περυσινή συμμετοχή

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η συμμετοχή στο πρόγραμμα χορήγησης δεκατιανού στις οικογένειες με οικονομικά προβλήματα ήταν μεγάλη τα περασμένα χρόνια. Πέρυσι στο πρόγραμμα συμμετείχαν 1.200 συνολικά οικογένειες οι οποίες δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα ή την ευκολία για να παράσχουν τα απαραίτητα τρόφιμα στα παιδιά τους.

Μέσα από το πρόγραμμα αυτά δεκάδες μαθητές πήραν γάλατα, μαρμελάδες, μέλι και άλλα αγαθά που τους έδωσαν την δυνατότητα να παρακολουθούν τα μαθήματα τους αφού έχει διαπιστωθεί ότι όσα παιδιά δεν σιτίζονται κανονικά δεν έχουν την ανάλογη επίδοση στο σχολείο τους.

Φέτος λόγω της κρίσης της πανδημίας που έχει ήδη δυσκολέψει από οικονομικής πλευράς δεκάδες νοικοκυριά της Πάτρας, η συμμετοχή (εφόσον το πρόγραμμα υλοποιηθεί) θα είναι ακόμα μεγαλύτερη αφού μεγαλύτερες είναι και οι ανάγκες των οικογενειών και της ευρύτερης κοινωνίας.

Ήδη άλλωστε πριν τα σχολεία ξεκινήσουν υπάρχει διάχυτος φόβος στις σχολικές κοινότητες ενός νέου κύματος φτώχειας στα σχολεία που θα ταυτίζεται με τις αρνητικές συνέπειες της πανδημίας και το κραχ του κορωνοϊού.

Δεν είναι λίγες εξάλλου εκείνες οι οικογένειες της Πάτρας που δυσκολεύονται να εφοδιάσουν τα παιδιά τους με τα απαραίτητα σχολικά είδη και τον αντίστοιχο εξοπλισμό, μη έχοντας τα χρήματα για να ανταποκριθούν σε αυτή την ανάγκη, οπότε απευθύνονται σε συλλόγους για βοήθεια.

Άλλωστε,  τα στοιχεία του Κοινωνικού Οργανισμού για τη φτώχεια, σε επίπεδο πλέον όχι μόνο σχολικών κοινοτήτων, αλλά και κοινωνίας, δείχνουν ότι οι ανάγκες της κοινωνίας και ο αριθμός των φτωχών ή των άπορων νοικοκυριών έχει αυξηθεί.

Αναμένεται διπλασιασμός των δικαιούχων μέχρι την άνοιξη

Στην Τράπεζα Τροφίμων του Δήμου οι δικαιούχοι έχουν φτάσει τις 700 οικογένειες όταν την περσινή αντίστοιχη περίοδο ο αριθμός τους ήταν στις 500, 200 δηλαδή λιγότερες οικογένειες.

Οι εκτιμήσεις των στελεχών των κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου για την έκταση της φτώχειας την νέα χρονιά στην κοινωνία της Πάτρας είναι αποθαρρυντικές, κρίνοντας από τις αρνητικές συνέπειες του κορωνοϊου οι οποίες ακόμα δεν έχουν φανεί πλήρως, αλλά αναμένεται να κάνουν ακόμα πιο έντονη την παρουσία τους κατά τη διάρκεια του φετινού χειμώνα.

Σύμφωνα με αυτές, με δεδομένη πάντα  την αυξητική τάση του αριθμού των ανθρώπων και των οικογενειών που απευθύνονται στις κοινωνικές δομές του Δήμου και τον ρυθμό της τάσης αυτής μέχρι σήμερα, είναι αρκετά πιθανό οι δικαιούχοι της Τράπεζας Τροφίμων  να διπλασιαστούν μέχρι το τέλος της άνοιξης του 2021. Να ξεπεράσουν δηλαδή τις 1.500 οικογένειες.

Αριθμός που ασφαλώς προβληματίζει και δείχνει ότι η νέα κρίση, η κρίση της πανδημίας, όχι απλά μας έχει χτυπήσει την πόρτα, αλλά έχει ήδη μπει στην καθημερινότητα πολλών από μας. Και αυτό ασφαλώς θα έχει τις δικές του συνέπειες στις σχολικές κοινότητες που ως γνωστόν αποτελούν καθρέπτη της κοινωνίας μας.

Κ.Α.

(από την εφημερίδα “7 Μέρες Ενημέρωση).

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα