Συναγερμός για τα ακραία καιρικά φαινόμενα: Πότε ο κυκλώνας θα πλήξει τη Δυτική Ελλάδα- Οδηγίες από τις Αρχές-Δείτε LIVE την πορεία του «Ιανού»

17.09.2020 / 4:00
kakokairia

Σε κόκκινο συναγερμό, εν όψει του κύματος κακοκαιρίας «Ιανός», που αναμένεται να χτυπήσει από το απόγευμα της Πέμπτης τη χώρα μας, βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός. Οι προβλέψεις των μετεωρολόγων είναι δυσοίωνες, αφού -εφόσον επιβεβαιωθούν τα μοντέλα-, δεν αποκλείεται τοπικά να δούμε ακόμα και 200 τόνους βροχής ανά στρέμμα!

Το εν λόγω σπάνιο και πολύ επικίνδυνο φαινόμενο, το οποίο έχει όλα τα χαρακτηριστικά του κυκλώνα, θα φέρει θυελλώδεις ανέμους με τους μετεωρολόγους να κάνουν λόγο ακόμα και για 11 μποφόρ, τα οποία θα συνοδεύονται από πολύ ισχυρές καταιγίδες.

Δείτε live την πορεία του «Ιανού»

Σε ποιες περιοχές κρούει ο κώδωνας του κινδύνου

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του MEGA, Γιάννη Καλλιάνο, κατά τη διάρκεια του περάσματος του «Ιανού», που θα διαρκέσει έως την Κυριακή, θα έχουμε βροχές, κατά τόπους πολύ ισχυρές καταιγίδες χαλαζοπτώσεις και πολύ ισχυρούς ανέμους.

Η «εισβολή» του «Ιανού» στη χώρα μας θα γίνει αύριο, Πέμπτη, όπου στις περιοχές των Επτανήσων και της Δυτικής Ηπειρωτικής χώρας θα έχουμε πολύ έντονες βροχοπτώσεις. «Μην μας φανεί περίεργο να δούμε και βάρκες να ανεβαίνουν στη στεριά, μη μας φανεί περίεργο να δούμε δέντρα να ξεριζώνονται και φεύγουν πολλά μέτρα μακριά» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καλλιάνος θέλοντας να δώσει ένα παράδειγμα για το πόσο σφοδρή αναμένεται η κακοκαιρία.

Μάλιστα, ούτε η Αττική θα… σωθεί από τον «Ιανό», αφού σύμφωνα με τον κ. Καλλιάνο από τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, μέχρι και το μεσημέρι του Σαββάτου για περίπου 30 ώρες θα έχουμε «βίαια» φαινόμενα να χτυπούν την Αττική, με βροχές, μπόρες και κατά τόπους ισχυρές καταιγίδες.

Τέλος, ο μετεωρολόγος του MEGA έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για κάποιες περιοχές της χώρας, όπως Κεφαλλονιά, Λευκάδα, Ζάκυνθο, Ιθάκη, καθώς και τα Δυτικά της Αιτωλοακαρνανίας, αλλά και τα παραλιακά τμήματα της Ηλείας, της Μεσσηνίας και την Αχαΐας, όπου σύμφωνα με τα λεγόμενά του θα βιώσουν κάτι που σπανίως βιώνουμε από αύριο το βράδυ έως το ξημέρωμα της Παρασκευής.

Ταχύτητες ανέμου που δεν είναι διαχειρίσιμες

Όπως επισημαίνουν οι μετεωρολόγοι, οι ταχύτητες των ανέμων αγγίζουν την κλίμακα του τυφώνα που έχουμε στην Αμερική, την κλίμακα 1.

Πρόκειται για ταχύτητες ανέμου που δεν είναι διαχειρίσιμες.

Αυτός βέβαια είναι και ο λόγος που τόσο η Πολιτική Προστασία, όσο και οι μετεωρολόγοι συνιστούν τεράστια προσοχή τις επόμενες μέρες.

 

Ενδεικτικό της επικινδυνότητας της κατάστασης είναι η έκτακτη ενημέρωση από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, ο οποίος έκανε λόγο για σπάνιο, ακραίο καιρικό φαινόμενο.

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, ενδέχεται να προκληθούν αιφνίδιες πλημμύρες και περιστατικά πρόσκρουσης αντικειμένων, πρόωρες διακοπές ύδρευσης, ηλεκτροδότησης και αποχέτευσης. Απηύθυνε σύσταση στους πολίτες των περιοχών που θα βρεθούν στο επίκεντρο του μεσογειακού κυκλώνα να είναι σε απόλυτη επιφυλακή.

Επιπλέον, το βαθύ βαρομετρικό χαμηλό θα πλήξει τη χώρα και οι επιπτώσεις θα είναι παρεμφερείς με εκείνες μίας πολύ ισχυρής κακοκαιρίας με μεγαλύτερη ένταση, έκταση και διάρκεια.

Οι πρώτες δορυφορικές εκτιμήσεις της ολικής βροχόπτωσης

Σύμφωνα με το meteo.gr, ιδιαίτερα βροχοφόρα φαίνεται να είναι η ατμοσφαιρική διαταραχή που συνδέεται με την κακοκαιρία «Ιανός», σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα που έχει στη διάθεσή του το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Όπως αναφέρει, εξειδικευμένοι αλγόριθμοι, βασισμένοι σε δεδομένα μετεωρολογικών δορυφόρων δίνουν τις πρώτες εκτιμήσεις για την ολική βροχόπτωση του συστήματος, στις θαλάσσιες περιοχές που κινήθηκε κατά το διήμερο 14-15/09.

Στην εικόνα που ακολουθεί παρουσιάζεται η γεωγραφική κατανομή της δορυφορικής εκτίμησης της βροχόπτωσης, η μέγιστη τιμή της οποίας υπολογίζεται σε 595 χιλιοστά σε διάστημα μόλις 2 ημερών. 

Στο παρακάτω βίντεο παρουσιάζεται ο στροβιλισμός του Ιανού στην Κεντρική Μεσόγειο έως το απόγευμα της Τετάρτης 16/09, όπως καταγράφηκε από τον Ευρωπαϊκό μετεωρολογικό δορυφόρο Meteosat-11.

Η επεξεργασία και οπτικοποίηση των δορυφορικών δεδομένων έγινε από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr. Στο ίδιο βίντεο με κίτρινα x φαίνονται και οι κεραυνοί που κατέγραψε το σύστημα ΖΕΥΣ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

 

Ποιες περιοχές θα χτυπήσει ο «Ιανός»

Την Πέμπτη, από το απόγευμα θα επηρεαστεί το Νότιο Ιόνιο και η Πελοπόννησος κυρίως στα δυτικά τμήματα.

Την Παρασκευή, τα φαινόμενα θα χτυπήσουν στο Νότιο Ιόνιο, την Πελοπόννησο, τη Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και την Εύβοια. Από το απόγευμα και στα δυτικά τα φαινόμενα αναμένεται να εξασθενήσουν. Από το βράδυ θα επηρεαστούν οι Δυτικές Κυκλάδες. Μάλιστα, στην Πελοπόννησο και την Ανατολική Στερεά τα φαινόμενα θα είναι πολύ ισχυρά. 

Το Σάββατο, τα έντονα φαινόμενα θα επηρεάσουν την Ανατολική Πελοπόννησο και την Ανατολική Στερεά, τις Κυκλάδες και ίσως την Κρήτη. Από το μεσημέρι τα φαινόμενα θα εκδηλωθούν στην Ανατολική Στερεά και την Ανατολική Πελοπόννησο και βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, καθώς και με διαθέσιμα προγνωστικά μοντέλα άλλων φορέων, η ατμοσφαιρική διαταραχή στην περιοχή της Κεντρικής Μεσογείου (βλ. δορυφορική εικόνα) αναμένεται βαθμιαία να ενισχυθεί σημαντικά. 

Οι συστάσεις Χαρδαλιά στους πολίτες

Απευθύνοντας τις απαραίτητες συστάσεις προς τους πολίτες, ο κ. Χαρδαλιάς κάλεσε «όσους βρίσκονται κοντά σε ποταμούς, χειμάρρους, ακτές, όσους μένουν σε περιοχές που έχουν πλημμυρίσει στο παρελθόν να εξετάσουν το ενδεχόμενο να μην παραμείνουν στο σπίτι τους αλλά σε κάποιο φιλικό ή συγγενικό σπίτι».

Παράλληλα, τους κάλεσε να αποφύγουν να μείνουν σε υπόγειους, ημιυπόγειους και ισόγειους χώρους, καθώς και να αποφύγουν κάθε περιττή μετακίνηση και να ασφαλίσουν πόρτες και παράθυρα.

«Μετακινηθείτε σε υψηλότερα επίπεδα σπιτιού σε περίπτωση χειμάρρων» τόνισε και πρόσθεσε ότι σε περίπτωση σχηματισμού χειμάρρων κανείς και με κανέναν τρόπο δεν θα πρέπει να επιχειρήσει να τους διασχίσει.

Οι τρεις συγκεκριμένες οδηγίες:

  • Όσοι βρίσκονται σε περιοχές που έχουν πλημμυρίσει στο παρελθόν ή κοντά υπάρχουν χείμαρροι και ακτές να μην παραμείνουν σε υπόγειους χώρους και να εξετάσουν το ενδεχόμενο να μείνουν σε συγγενείς ή φίλους.
  • Να αποφύγουν τις μετακινήσεις τους.
  • Να μη διασχίζουν χειμάρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα