Πάτρα: Αμετάβλητες οι τιμές ενοικίασης των ακινήτων

13.09.2020 / 9:29
enoikiazetrai-kalh

Στις ίδιες τιμές με πέρυσι κινούνται οι τιμές των ακινήτων στην Πάτρα, σύμφωνα και με την πρόεδρο της ένωσης ιδιοκτητών ακινήτων, Κυριακή Αθανασιάδη.
Με φόντο την έλευση των νέων φοιτητών για την εξεύρεση κατοικίας, οι γκαρσονιέρες, τα δυάρια και τα τριάρια «κρατούν» τιμές, παρά την ύφεση και τη λιγότερη ζήτηση. Βέβαια, εξαρτάται από το σπίτι που ψάχνει κάποιος, την ηλικία του και ό,τι αυτό προσφέρει.
Οι … τυπικές γκαρσονιέρες έχουν μέση τιμή τα150-200 ευρώ, ενώ τα δυάρια 250 περίπου ευρώ. Συνήθως οι περιοχές που ζητούν οι φοιτητές είναι αυτές στην Αγίας Σοφίας, στο κέντρο και στην περιοχή των πρώην ΤΕΙ, που όμως συνδέεται το πανεπιστήμιο με τη συγκοινωνία. Κατά τα άλλα, πλην των φοιτητών, η ζήτηση ελέω και κορωνοϊού δεν έχει αυξηθεί, χωρίς αυτό να σημαίνει πως έχει πιάσει πάτο.

ΟΙ ΒΡΑΧΥΧΡΟΝΙΕΣ ΜΙΣΘΩΣΕΙΣ

Αυτό που αποτελεί, εδώ και μήνες, βεβαιότητα, όπως εξηγούν αναλυτές, είναι ότι το εύκολο περιθώριο κέρδους των βραχυχρόνιων μισθώσεων είναι παρελθόν. Οι μόνοι που ενδεχομένως επηρεάζονται λιγότερο, σε σύγκριση με τους υπόλοιπους ιδιοκτήτες που ενοικιάζουν μέσω Airbnb, είναι όσοι διαθέτουν ακίνητο σε πολύ καλή τοποθεσία. Στο κέντρο μεγάλων πόλεων, κοντά σε τουριστικό αξιοθέατο, μέσο σταθερής τροχιάς κτλ.
Σε κάθε, όμως, περίπτωση, για τους πολλούς, οι αποδόσεις των βραχυχρόνιων ενοικιάσεων, που είχαν ξεκινήσει να υποχωρούν πριν από την έλευση της πανδημίας, είναι εάν όχι ανύπαρκτες, ασύμφορες. Ως αποτέλεσμα, όπως εξηγούν έμπειροι μεσίτες, η στάση αυτής της κατηγορίας ιδιοκτητών θα καθορίσει, ως ένα βαθμό, την επόμενη μέρα της αγοράς ακινήτων, σε πανελλαδικό επίπεδο.
Ωστόσο, τη δεκαετία της κρίσης, όπως αναφέρουν, ιδιοκτήτες των καλών ακινήτων, δεν προχώρησαν σε «βιαστικά» πωλητήρια, εκτός από όσους είχαν πραγματική ανάγκη. Τηρούμενων των αναλογιών, αντίστοιχη είναι η τάση που επικρατεί σήμερα με τους (μικρο)επενδυτές του Airbnb, που, σε πολλές περιπτώσεις, τοποθέτησαν οικονομίες μιας ζωής σε ένα παλιό ακίνητο με στόχο να το εκμισθώσουν βραχυχρόνια.
Εμφανίζονται, δηλαδή, διατεθειμένοι, όπως αναφέρουν ορισμένοι από αυτούς να μην προχωρήσουν άμεσα σε πώληση σε χαμηλή τιμή, επειδή θεωρούν ότι η κρίση λόγω κορωνοϊού θα είναι αργά η γρήγορα παρελθόν και από το επόμενο καλοκαίρι οι τουρίστες θα επιστρέψουν μαζικά. Έχουν ως plan b, εξάλλου, την λύση της μακροχρόνιας ενοικίασης, η οποία συναντά σημαντική ζήτηση. «Αρκετοί είναι εκείνοι που διατηρούν στάση αναμονής, χωρίς να παραιτούνται από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις και περιμένουν να δουν πώς θα εξελιχθεί η ζήτηση, ώστε να πράξουν αναλόγως».

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα