Κρίσιμο 10ήμερο λόγω των τελευταίων 14 κρουσμάτων σε τουρίστες – 88 κρούσματα συνολικά στη Ζάκυνθο

29.09.2020 / 7:08
skai.gr_

Έντονος είναι ο προβληματισμός των συμπολιτών μας για την αύξηση των κρουσμάτων σε πανελλαδικό επίπεδο, ενώ την ίδια στιγμή οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι το επόμενο δεκαήμερο στο νησί μας είναι κρίσιμο, καθώς υπάρχει περίπτωση να αλλάξουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, λόγω των 14 κρουσμάτων σε τουρίστες και της λειτουργίας των σχολείων.

Όπως αναφέρει στην «ΗΜΕΡΑ», ο Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου και Αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Μάρκου, έχει μεγάλη σημασία το πόσο θα επηρεάσει ο αριθμός των κρουσμάτων τη γενικότερη επιδημιολογική εικόνα στο νησί«Αν δεν είχαμε αυτά τα 14 κρούσματα, θα είχαμε μια πάρα πολύ καλή εικόνα στο νησί. Ελπίζουμε η συμπεριφορά των τουριστών που βρέθηκαν θετικοί, επειδή από τότε που πήραν το δείγμα στο αεροδρόμιο μέχρι να βγει το αποτέλεσμα μεσολάβησε ένα χρονικό διάστημα 48 ωρών ή και μεγαλύτερο, να μην έχει επηρεάσει τον γενικό πληθυσμό. Για να δούμε την επίδραση που έχουν τα αριθμητικά αυτά δεδομένα στη γενικότερη επιδημιολογική εικόνα για τη Ζάκυνθο θα πρέπει να περιμένουμε να ολοκληρωθεί το πρώτο 10ημερο του Οκτωβρίου, όπου θα είναι το τρίτο 14ημερο στη σειρά, αρχής γενομένης από τον Σεπτέμβριο. Τα 14 κρούσματα για το νησί είναι πολλά. Πρέπει να δούμε τις επιπτώσεις. Από τη στιγμή που έφτασαν στη Ζάκυνθο, μέχρι που βγήκε το αποτέλεσμα τους που πήγαν; Έκαναν εκδρομές, έφαγαν, πήγαν σε μπαρ και καταστήματα και ήρθαν σε επαφή με τους ντόπιους… Αυτά θα φανούν… Επίσης, θα δούμε τι επίπτωση μπορεί να είχε το άνοιγμα των σχολείων στον γενικό πληθυσμό».

Για τα σχολεία
Ο κ. Μάρκου υπενθύμισε ότι το πρόβλημα με τα σχολεία δεν έχει να κάνει με το αν θα κολλήσουν τον ιό οι μαθητές, αλλά το ότι ασυμπτωματικά παιδιά μπορούν να μεταφέρουν τον ιό σε άλλα άτομα στην οικογένειά τους που ενδεχομένως είναι ηλικιωμένοι ή έχουν υποκείμενο νόσημα. «Το πρόβλημα με τα παιδιά είναι ότι έστω και αν είναι ασυμπτωματικά μπορούν να μεταφέρουν τον ιό στο σπίτι και στο ευρύτερο οικογενειακό τους περιβάλλον, σίγουρα υπάρχουν ηλικιωμένα άτομα ή κάποιοι που έχουν υποκείμενο νόσημα. Είναι κρίσιμο το πρώτο 10ημερο του Οκτωβρίου. Αν εμφανιστούν θετικά δείγματα, θα έχουμε θέμα».

88 κρούσματα συνολικά
Συνολικά από την αρχή της πανδημίας, έχουν καταγραφεί στο νησί μας 88 κρούσματα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΝΖ, 41 άτομα βρέθηκαν θετικά στον ιό μετά το τεστ που έκαναν στο νοσοκομείο και 7 βρέθηκαν θετικοί από τα τεστ που είχαν αποσταλεί από το νοσοκομείο στο Ινστιτούτο Παστέρ (πριν γίνει η προμήθεια των μοριακών αναλυτών). Επίσης, 24 άτομα βρέθηκαν θετικά στον κορωνοϊό μετά από τα τεστ που έκαναν στο αεροδρόμιο και 16 ακόμα διαπιστώθηκε ότι νοσούν από τις ιχνηλατήσεις που έκανε ο ΕΟΔΥ στις άμεσες ή έμμεσες επαφές των θετικών κρουσμάτων.

Πώς επηρεάζει τους Ζακυνθινούς η αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική
Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και επισημαίνουν ότι η αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική αφορά και επηρεάζει πολύ τους Ζακυνθινούς, λόγω της αυξημένης επισκεψιμότητας που έχει η πρωτεύουσα. «Με την Αθήνα είναι πολύ ανησυχητικό το φαινόμενο γιατί είναι αυξημένος ο αριθμός των νοσούντων αλλά και αυτών που έχουν ανάγκη να μπουν σε ΜΕΘ. Επίσης, μιλάμε για το 50% του πληθυσμού της Ελλάδας που σημαίνει ότι επηρεάζει άρδην το συνολικό αριθμητικό αποτύπωμα πανελλαδικά. Πολύ μεγάλη σημασία έχει και η αυξημένη επισκεψιμότητα που έχει η Αθήνα, καθώς άτομα από την επαρχία πηγαινοέρχονται καθημερινά για δουλειές. Αν πας για δουλειά στην Αθήνα, μένεις μια – δυο μέρες, επιστρέφεις στη Ζάκυνθο και μεταφέρεις ενδεχομένως τον ιό. Επίσης, στην Αθήνα δεν είναι εύκολο όπως έγινε στην Πάρο να μπουν στην απομόνωση. Δεν είναι εύκολο να κάνεις τμηματική ή ολική απομόνωση»

Πληγωμένες οι επιχειρήσεις
Η διατήρηση ενός σημαντικού αριθμού κρουσμάτων στο νησί μας, συνεχίζει να πληγώνει ανεπανόρθωτα τις επιχειρήσεις και όσους ασχολούνται με τον τουρισμό. Όπως δηλώνουν άνθρωποι του τουρισμού, όλο το νησί πλήττεται ειδικά όσο παραμένουν σε ισχύ αυστηρά περιοριστικά μέτρα για τη μη διάδοση του ιού, που έχουν να κάνουν με το μειωμένο ωράριο σε επιχειρήσεις. Αυτό που τονίζουν επιχειρηματίες είναι ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα που δεν έχουν ξεπεραστεί, με τον τουρισμό να είναι άγνωστο αν θα ανακάμψει το καλοκαίρι του 2021 μετά από όλα όσα συνέβησαν, ενώ και ο χειμώνας για κάθε σπίτι προμηνύεται ιδιαίτερα δύσκολος, αφού τα έσοδα έχουν μειωθεί στο ελάχιστο. Η κατάσταση που επικρατεί στη Ζάκυνθο με την πανδημία είναι μια αλυσίδα που επηρεάζει μεγάλες και μικρές επιχειρήσεις και κάθε επαγγελματία που προσπαθεί να ανακάμψει. Όλοι προετοιμάζονται για έναν από τους πιο δύσκολους χειμώνες των τελευταίων ετών, ενώ ελπίζουν ότι άμεσα θα αρθούν τα περιοριστικά μέτρα…

Ανησυχούν και οι μαθητές…
Την ίδια ώρα, συνεχίζουν με αμείωτο ρυθμό οι καταλήψεις σε σχολεία όλης της χώρας με τους μαθητές να ζητούν αυξημένα μέτρα προστασίας. Στο νησί μας χθες τελούσε υπό κατάληψη το 2ο Λύκειο (Παναγούλα) με τους μαθητές να ζητούν να ληφθούν μέτρα για τη μεταφορά τους από και προς το σχολείο. Ο Προϊστάμενος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Διονύσης Πόθος δήλωσε: «Παρακολουθούμε το θέμα και έχουμε συνεργασία με το ΚΤΕΛ και την Περιφερειακή Ενότητα για να δώσουμε λύση στο πρόβλημα. Τα σχολεία λειτουργούν κανονικά. Κάνω έκκληση στους γονείς, αν ένα παιδί είναι άρρωστο να μην πηγαίνει στο σχολείο και στους μαθητές να φοράνε μάσκες στο λεωφορείο και για οποιοδήποτε πρόβλημα να ενημερώνεται ο Διευθυντής του Σχολείου ή η Δευτεροβάθμια».

Γιώργος Μάργαρης – Πρόεδρος Συλλόγου Ξενοδόχων Δ.Ε. Ζακυνθίων
«Οι περισσότερες επιχειρήσεις είναι κλειστές. Όπως καταλαβαίνουμε όλοι ο χειμώνας θα είναι πολύ δύσκολος και σίγουρα τα νοικοκυριά της Ζακύνθου δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν οικονομικά στις καθημερινές ανάγκες. Είναι επιβεβλημένο η κυβέρνηση να δει ακόμη καλύτερα την οικονομική στήριξη των μικρών κυρίως επιχειρήσεων, γιατί η ανάκαμψη θα αργήσει πολύ».

Γιάννης Φιλιπποπολίτης – Τουριστικός Πράκτορας
«Για ‘μας έχει κλείσει η σεζόν, γιατί βασιζόμαστε στους Βρετανούς τουρίστες. Το ότι το νησί ακόμα πλήττεται είναι φυσιολογικό, γιατί υπάρχουν Πολωνοί επισκέπτες και υπάρχουν αρκετά κρούσματα. Είναι αναγκαίο κακό τα μέτρα. Δεν μπορούμε να πούμε κάτι διαφορετικό από αυτά που λένε οι ειδικοί. Η ζημιά έχει γίνει ήδη. Το μεγάλο πλήγμα ήταν ότι σταμάτησαν οι αφίξεις Άγγλων και Ολλανδών. Οι Πολωνοί παραμένουν με σημαντικές αφίξεις, αλλά στη χώρα έχουν αυξηθεί τα κρούσματα».

Μάρκος Πνευματικός – Ιδιοκτήτης εστιατορίου
«Η ζημιά που έχει υποστεί και ο κλάδος της εστίασης λόγω του κορωνοϊού είναι τεράστια. Είδαμε ότι μέχρι τις 28 Αυγούστου το νησί κινούταν σε πολύ καλά επίπεδα, αλλά με τα μέτρα που θεσπίστηκαν είδαμε μέσα σε 15 μέρες να αλλάζουν τα πάντα. Συνεχίζει η Ζάκυνθος να είναι σε καθεστώς περιοριστικών μέτρων. Όλοι πρέπει να τηρούμε τα μέτρα, αλλά θεωρώ ότι η Ζάκυνθος έχει ξεχαστεί σε αυτή την κατηγορία χωρίς λόγο. Νομίζω ότι είναι καλό να αρθούν τα μέτρα, ειδικά αυτό της μάσκας για να κυκλοφορήσει πιο άνετα ο κόσμος και να αλλάξει η ψυχολογία του».

imerazante.gr

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα