Κορωνοϊός: Σε ανησυχητικά επίπεδα κρούσματα και διασωληνωμένοι – Ανοιχτό το ενδεχόμενο για μάσκες παντού

13.09.2020 / 9:44
koronoios-4

Συνεχίζει να προβληματίζει τους ειδικούς η διασπορά του νέου κορωνοϊού στη χώρα μας, καθώς καθημερινά εξακολουθεί να ανακοινώνεται υψηλός αριθμός νέων κρουσμάτων. Η Αττική παραμένει «πρωταθλήτρια» στις μολύνσεις, γεγονός που προβληματίζει έντονα τους ειδικούς, ενόψει και του ανοίγματος των σχολείων τη Δευτέρα. Την ίδια ώρα, με ταχύ ρυθμό μακραίνει η λίστα των ασθενών που χρειάζεται να εισαχθούν στα νοσοκομεία αναφοράς κορωνοϊού, αλλά αυτοί που χρειάζονται διασωλήνωση.

Το Σάββατο, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 302 νέα κρούσματα, με τα περισσότερα να εντοπίζονται για μια ακόμα φορά στην Αττική (133). Επιπλέον, οι διασωληνωμένοι ασθενείς άγγιξαν τους 53, ενώ καταγράφηκαν ακόμα δύο θάνατοι. «Υπάρχει μια ιδιαιτερότητα και για την Αττική και για τη Θεσσαλονίκη. Εκεί ο υπερπληθυσμός σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα, δημιουργεί άλλα δεδομένα σε σχέση με τη λειτουργία του αλγόριθμου. Προφανώς και μας προβληματίζει, προφανώς και το παρακολουθούμε, υπάρχει συγκεκριμένη στρατηγική πάνω σε αυτό, έχουμε εργαλεία και μέτρα στην φαρέτρα, αλλά όλα αυτά θα χρησιμοποιηθούν την ώρα που πρέπει, εφόσον πρέπει» δήλωσε την Παρασκευή κατά την ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Μαζί με την Αττική στις επιβαρυμένες περιοχές βρίσκεται η Κρήτη, η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, η Θεσσαλονίκη, η Λάρισα, η Κέρκυρα, η Καρδίτσα, η Σαντορίνη, ο Βόλος και η Κως. Στις εν λόγω περιοχές το κλείσιμο των χώρων εστίασης παραμένει στις 00:00, ενώ απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις άνω των 50 ατόμων.

Ακόμα σε καθεστώς μίνι lockdown παραμένουν Λέσβος, Ζάκυνθος, Μύκονος, Χαλκιδική, Χανιά και Ηράκλειο. Αντιθέτως, η επιδημιολογική εικόνα σε Πάρο και Αντίπαρο είναι καλύτερη και γι’αυτό βγαίνουν από το μίνι lockdown από τις 15 Σεπτεμβρίου.

Ανησυχία για την αύξηση των διασωληνωμένων
Κυβέρνηση και ειδικοί, βλέποντας τις εισαγωγές στα νοσοκομεία αναφοράς αλλά και τον αριθμό των διασωληνωμένων να ανεβαίνει επικίνδυνα θέλουν να αποφύγουν να φτάσει στα όρια του το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Τα στοιχεία όμως είναι άκρως ανησυχητικά, καθώς μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, οι διασωληνώσεις ασθενών λόγω κορωνοϊού αυξήθηκαν σχεδόν κατά 70%. Καθημερινά οι μισές και πλέον εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό, αφορούν σε νοσοκομεία της Αττικής, η οποία καταγράφει σταθερά τον τελευταίο καιρό τα περισσότερα κρούσματα. Είναι χαρακτηριστικό πως, στο «Σωτηρία» έχουν ήδη γεμίσει και τα 12 κρεβάτια της ΜΕΘ για τα περιστατικά κορωνοϊού, ενώ στον Ευαγγελισμό η πληρότητα αγγίζει το 60%.

Από την Τρίτη ανοίγουν επιπλέον 6 κρεβάτια εντατικής νοσηλείας για ασθενείς με κορωνοϊό στον «Ευαγγελισμό». Έτσι, οι διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ για περιστατικά COVID-19 αυξάνονται από 18 που είναι σήμερα, σε 24. Συνολικά, με απόφαση του Υπουργείου Υγείας ανοίγουν επιπλέον 18 κρεβάτια εντατικής για τον COVID στην Αττική.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για μάσκες παντού
Μπορεί η κυβέρνηση να μην υιοθέτησε – παρά την έξαρση των κρουσμάτων – τις εισηγήσεις λοιμωξιολόγων για καθολική χρήση μάσκας, ωστόσο φαίνεται πως παραμένει στο τραπέζι η χρήση και σε εξωτερικούς χώρους.

Διόλου τυχαία δεν ήταν η αναφορά του Νίκου Χαρδαλιά ο οποίος τόνισε με νόημα πως η επιδημιολογική εικόνα κάθε περιοχής θα αξιολογείται ανά τρεις ημέρες και βάσει αυτής θα αποφασίζεται η επόμενη ημέρα.

Ο προβληματισμός για τη συνεχή έξαρση των κρουσμάτων σε συγκεκριμένες περιοχές που παραμένουν στο «κόκκινο» ήταν έκδηλος από τον καθηγητή Γκίκα Μαγιορκίνη αλλά και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, με τον πρώτο να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο καθολικής χρήσης μάσκας.

Μιλώντας στο Mega, η καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας Αναστασία Κοτανίδου, στο ερώτημα ποιος πρέπει να είναι ο αριθμός των κρουσμάτων για να επιβληθεί η γενικευμενή χρήση μάσκας στη χώρα, απάντησε πως «δεν υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός κρουσμάτων για να πούμε ότι σε κάποιες περιοχές θα φοράνε μάσκες και σε εξωτερικούς χώρους. Εξαρτάται από πολλούς άλλους παράγοντες. Θα αποφασιστεί ανάλογα με τις συνθήκες που θα βρεθούμε κάποια στιγμή, αν βρεθούμε. Αν καταφέρουμε να ελέγξουμε τα πράγματα τώρα στο επίπεδο που βρίσκονται, υπάρχει πιθανότητα να μη χρειαστεί να φοράμε μάσκα σε εξωτερικούς χώρους». Παράλληλα, έκανε λόγο, ότι υπάρχει πιθανότητα, να επιβληθεί το μέτρο χρήσης μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους, σε επιβαρυμένες περιοχές της Αττικής και όχι σε όλο το νομό συλλήβδην.

Ειδικό σχεδιο για τα σχολεία
Τους ειδικούς ανησυχεί έντονα και η εξάπλωση της πανδημίας στα παιδιά και στους εφήβους, ενόψει και του ανοίγματος των σχολείων τη Δευτέρα, αφού αν και δεν νοσούν βαριά μπορούν να μεταδώσουν τον ιό με μεγάλη ευκολία στους ευπαθείς.

Με απόφαση των συναρμόδιων Υπουργείων θεσπίζεται Ομάδα Ταχείας Επέμβασης για την υποστήριξη των σχολείων σε περίπτωση εμφάνισης κρούσματος, και παράλληλα ορίζεται ένας υπεύθυνος COVID-19, σε κάθε σχολική μονάδα. Στο πλαίσιο αυτό, άμεσα το υπουργείο παιδείας προωθεί νομοθετική ρύθμιση αναφορικά με τις αρμοδιότητες για την αναστολή λειτουργίας τμήματος ή σχολικής μονάδας.

Επίσης, εντατικοποίηση των υγειονομικών ελέγχων λόγω της πανδημίας κορωνοϊού σε όλους τους χώρους των σχολείων, προβλέπει κατεπείγουσα εγκύκλιος προς τις Περιφέρειες, το Υπουργείο Υγείας.

newpost.gr

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα