«Καίγεται» το Καρναβάλι- Στάση αναμονής απο το Δήμο – Αυτή είναι η εναλλακτική πρόταση που κατέθεσε το «σπιράλ»

21.10.2020 / 10:51
φωτο-κεντρικη-καρναβαλι-για-το-ένα-θεμα

Της Γιώτας Κοντογεωργοπούλου

Ο κορωνοϊός είναι μια δεδομένη κατάσταση με σχεδόν προδιαγεγραμμένη εξέλιξη στο σκέλος που αφορά το χειμώνα που έρχεται. Άπαντες γνωρίζαμε από την περασμένη άνοιξη οπότε και κλειστήκαμε στα σπίτια μας στο πλαίσιο μιας καραντίνας που δεν αποδείχθηκε και πολύ διδακτική, ότι ο χειμώνας που ακολουθεί θα είναι δύσκολος με το φθινόπωρο να σηματοδοτεί την μετάβαση σε μια  περίοδο έξαρσης των κρουσμάτων. Αυτό τουλάχιστον έλεγαν οι επιστήμονες και αυτό θα έπρεπε να έχουν υπόψιν τους όσοι τους ακούνε (διότι υπάρχουν και οι άλλοι και δυστυχώς είναι ακόμη πολλοί).

Με δεδομένη αυτή την προδιαγεγραμμένη πορεία θα περίμενε κανείς η Κοινωφελής Επιχείρηση «Καρναβάλι Πάτρας» να έχει ήδη καταρτίσει ένα σχέδιο δράσης  για το κορυφαίο γεγονός που διαχειρίζεται, δηλαδή για το καρναβάλι της πόλης, έτσι ώστε το επόμενο χρονικό διάστημα αυτό το σχέδιο να εξειδικευτεί και να μπορεί να λειτουργήσει. Μιλάμε για την κορυφαία διοργάνωση της πόλης η οποία βαίνει προς ακύρωση για δεύτερη χρονιά λόγω πανδημίας. Ήδη οι λοιμωκιολόγοι μας προϊδεάζουν για αυτό.

Αυτό από μόνο του θα έπρεπε να μας έχει χτυπήσει «καμπανάκι». Το ημερολόγιο είναι πολύ συγκεκριμένο: ο Οκτώβριος βαίνει προς το τέλος του. Το καρναβάλι του 2021  πέφτει στις  15 Μαρτίου. Απομένουν τέσσερις μήνες για να σκεφτούμε τι θα κάνουμε και πώς θα το κάνουμε. Και δεν φαίνεται να βιάζεται κανείς.

Αντί αυτού υπάρχει διάχυτη η αίσθηση ότι το Φεστιβάλ Καρναβαλιού που έγινε τον Σεπτέμβριο στα Παλαιά Σφαγεία, έχει καλύψει το ενδιαφέρον για το θεσμό, τουλάχιστον προς το παρόν, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ακόμη καμία σαφής εικόνα για το τι μέλλει γενέσθαι όταν θα ακουστεί ξανά το αναμενόμενο «τα καρναβάλια ανά τη χώρα ματαιώνονται».

Και φυσικά δεν μιλάμε για μια διοργάνωση που θα μπορούσε ποτέ να διεξαχθεί στα πλαίσια που γνωρίζουμε , αλλά για ένα εναλλακτικό σενάριο διεξαγωγής παιχνιδιών και εκδηλώσεων, για μια νέα νέα «καρναβαλική πλατφόρμα» δηλαδή που θα κρατήσει τον θεσμό της Πάτρας «ζωντανό» μέσα στην καταιγίδα και γιατί όχι, θα στρέψει τα βλέμματα πάνω της,έτστω τηλεοπτικά.  Για μια πλατφόρμα δηλαδή που θα κάνει την κρίση μια άλλη ευκαιρία.

Μόνη πρόταση αυτή του «σπιράλ»

Το «σπιράλ» μπορεί να μην εκπροσωπείται στο Διοικητικό Συμβούλιο του Καρναβαλικού Οργανισμού, ωστόσο διαθέτει παρατηρητές οι οποίοι συμμετέχουν ανελλιπώς στις συνεδριάσεις, τοποθετούνται και διαμορφώνουν άποψη, έστω και αν ως παράταξη δεν έχουν δικαίωμα ψήφου. Από εκεί, από το «σπιράλ» ήρθε  η πρώτη πρόταση (και η μοναδική μέχρι στιγμής) σχετικά με τις εναλλακτικές λύσεις για το καρναβάλι του 2021, το οποίο θα διεξαχθεί μοιραία  υπό τη σκιά της πανδημίας.

«Δεν σημαίνει ότι θα κατεβάσουμε ρολά»

Το κείμενο της πρότασης της παράταξης που κατατέθηκε στην πρόεδρο της Κοινωφελούς Επιχείρησης «Καρναβάλι Πάτρας» δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό. Οι πληροφορίες των «7Μ» ωστόσο αναφέρουν ότι πρόκειται για μια τεκμηριωμένη πρόταση η οποία βασίζεται στο σκεπτικό «τι μπορούμε να κάνουμε, με βάση τα υπάρχοντα ή τα αναμενόμενα δεδομένα»  αλλά και στο σκεπτικό που λέει ότι «το καρναβάλι της Πάτρας μπορεί να γίνει υπό όρους, όπως έγιναν άλλες εκδηλώσεις μεγάλου βεληνεκούς στην Ελλάδα και στον κόσμο» και στη σκέψη ότι «οι συνθήκες του covid-19 δεν προϋποθέτουν ότι θα πρέπει να κατεβάσουμε ρολά».

Οι πληροφορίες που αλιεύσαμε σε σχέση με την πρόταση του «σπιράλ» στις τάξεις του οποίου βρίσκονται και πολλοί γνωστοί καρναβαλιστές της πόλης, αφορούν τις εκδηλώσεις την ευθύνη των οποίων έχει ο Δήμος της Πάτρας.

Για τις Τελετές Έναρξης και Λήξης

Σε σχέση με την  Τελετή Έναρξης και την Τελετή Λήξης του καρναβαλιού πληροφορίες μας λένε ότι η πρόταση της δημοτικής ομάδας είναι να γίνουν εντυπωσιακά  μαγνητοσκοπημένα γυρίσματα  σε μεγάλο χώρο που μπορεί να είναι π.χ.  ένα πολύ μεγάλο γήπεδο π.χ. το Πελοποννησιακό στάδιο ή το γήπεδο της Παναχαϊκής.  Το βίντεο που θα δημιουργηθεί,  θα μπορεί να προβληθεί τηλεοπτικά και μέσω διαδικτύου το βράδυ της τελετής και το βράδυ της λήξης της διοργάνωσης. Μάλιστα το γεγονός ότι θα μπορεί αυτό να γίνει με μαγνητοσκόπηση μας  δίνει τη δυνατότητα- λέει το «σπιράλ» – να δώσουμε μια εντυπωσιακή εικόνα στην χώρα και στο εξωτερικό από το Πατρινό Καρναβάλι, που ελλείψει άλλων ανάλογων διοργανώσεων λόγω covid-19 θα έχει πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα.

Ως παράδειγμα φέρνει η παράταξη την Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 η οποία αν εξαιρέσεις τους θεατές, θα μπορούσε να είναι τηρουμένων όλων των πρωτοκόλλων, μια covid free τελετή.

Μάλιστα η μαγνητοσκοπημένη τελετή, μπορεί να δώσει ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα χωρίς το φόβο της κακοκαιρίας ή οποιασδήποτε άλλης έκτακτης κατάστασης.  «Πιστεύουμε ότι το καρναβάλι της Πάτρας είναι το κορυφαίο στην Ελλάδα και ένα από τα σπουδαιότερα στην Ευρώπη; Άς το αποδείξουμε» λένε στο «σπιράλ».

Για τον Κρυμμένο θησαυρό

Σε ό,τι αφορά τον Κρυμμένο Θησαυρό, οι πληροφορίες μας λένε ότι το «σπιράλ» προτείνει διαδικτυακά παιχνίδια. Ήδη υπάρχει η ανάλογη εμπειρία στην Πάτρα από τον διαδικτυακό θησαυρό, αλλά και από εφαρμογή που έφτιαξαν ιδιώτες Πατρινοί καρναβαλιστές με τίτλο «γαϊδουρινό καρναβάλι» όταν κατηγορήθηκαν πέρυσι από τον Ηλία Μόσιαλο για… γαϊδουρινή συμπεριφορά.  Το παιχνίδι αυτό, το οποίο περιελάμβανε και βιντεάκια, θα μπορεί εφόσον διοργανωθεί σωστά, να βγει και εκτός συνόρων της Πάτρας και να γίνει ένα παιχνίδι με ορμητήριο την Πάτρα και το καρναβάλι της  στο οποίο θα μπορούν να συμμετέχουν και άλλες πόλεις ανά τη Ελλάδα και όχι μόνο.

Αναλόγως δε με τα υγειονομικά πρωτόκολλα, θα μπορούν να παίζουν παρέες με παρέες, γειτονιές, με γειτονιές, πολυκατοικίες με πολυκατοικίες και διαμερίσματα με διαμερίσματα.

Σε όλα αυτά εννοείται ότι θα είναι σύμμαχος, οδηγός και ελεγκτής, ο ΕΟΔΥ.

Για τις παρελάσεις

Σε ό,τι αφορά τις παρελάσεις, οι πληροφορίες των «7Μ» λένε ότι θα μπορούσε, καθώς οι στολές από το προηγούμενο καρναβάλι είναι έτοιμες και δεν έχουν παρελάσει, άρα είναι σαν κανούργιες όπως και τα άρματα, να διοργανωθεί νωρίτερα μια παρέλαση με ασφαλείς αποστάσεις και με σειρά που μπορεί να αποτελέσει και μπούσουλα για τις παρελάσεις στο μέλλον κόντρα στην αισθητική έκπτωση του «ο ένας πάνω στον άλλον»,  η οποία επίσης μπορεί να μαγνητοσκοπηθεί και να προβληθεί το διήμερο της αποκριάς, με μετάδοση πάλι ανά το πανελλήνιο.

Το «σπιράλ» σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, προτείνει αυτή η παρέλαση να γίνει σε ένα εμβληματικό σημείο, όπως π.χ. είναι η Γέφυρα Ρίου Αντιρρίου ή η παραλιακή της Πάτρας. 

Η άλλη εναλλακτική είναι να γίνουν παράλληλες μικρές παρελάσεις με μάσκες, γάντια και αποστάσεις ,που κάποια στιγμή θα συγκλίνουν σε ένα σημείο. Στις παρελάσεις, το «σπιράλ» προτείνει  να συμμετέχουν επίλεκτα ολιγομελή τμήματα των  καρναβαλικών πληρωμάτων.

Προτάσεις υπάρχουν και για το παιδικό καρναβάλι.

«Καίγεται» το Καρναβάλι- Στάση αναμονής απο το Δήμο - Αυτή είναι η εναλλακτική πρόταση που κατέθεσε το «σπιράλ» 2

Η ΔΥΣΚΟΛΗ ΕΞΙΣΩΣΗ- ΤΙ ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟ

Στελέχη της δημοτικής αρχής σε κατ΄ιδίαν συζητήσεις τους σχολιάζουν ότι είναι δύσκολο να γίνει καρναβάλι με κορωνοίό. Για αυτό και οι αποφάσεις θα πρέπει να παρθούν την κατάλληλη χρονική στιγμή, με βάση πάντα τα επιδημιολογικά δεδομένα, χωρίς βιασύνες και επιπόλαιες κινήσεις. Σε κάθε περίπτωση η εξίσωση που θα πρέπει να λυθεί είναι δύσκολη αφού εμπεριέχει αντιφατικά δεδομένα.

Από την μία, λένε, έχουμε την προστασία της δημόσιας υγείας σε μία γιορτή που είθισται  να συγκεντρώνει χιλιάδες κόσμου από όλα τα μέρη της Ελλάδος και από την άλλη είναι η διάσταση που λέει ότι δεύτερη χρονιά  χωρίς καρναβάλι σημαίνει ένα ακόμη σοβαρό πλήγμα  στην τοπική οικονομία αλλά και στο βεληνεκές του θεσμού.

Γίνεται να βρεθεί μία ισορροπία χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η υγεία των πολιτών και των επισκεπτών; Δύσκολο. Μπορεί και ακατόρθωτο.

Λίγες μικρές εκδηλώσεις

Οπότε όλα δείχνουν ότι θα γίνουν μικρές εκδηλώσεις που να αντιστοιχούν στο πνεύμα της γιορτής του Πατρινού Καρναβαλιού. Από αυτή την άποψη το καλοκαιρινό καρναβαλικό φεστιβάλ ήταν μία καλή εμπειρία για την Πάτρα αν και σίγουρα τα επιδημιολογικά δεδομένα του Φεβρουαρίου  δεν θα έχουν και τόσο μεγάλη σχέση με τον Σεπτέμβριο και σίγουρα το Φεστιβάλ στα Σφαγεία δεν είχε την εμβέλεια και την ευρύτητα της μεγάλης γιορτής της Πάτρας.

Η παράμετρος επισκέπτες

Το μεγάλο ερωτηματικό, ωστόσο, είναι η επισκεψιμότητα.   Είναι ένα ζήτημα που απαιτεί λεπτούς χειρισμούς για να μην γίνει κακό στην πόλη και στην οικονομία της, αλλά και να μην μετατραπεί η Πάτρα σε εστία υπερμετάδοσης με απρόβλεπτες διαστάσεις. Όλα πάντως συντείνουν στο συμπέρασμα ότι τους επισκέπτες θα πρέπει να τους ξεχάσουμε τον Φεβρουάριο.

Το συνεργείο κάνει μόνο μπάστακες

Από πλευράς καλλιτεχνικής και καρναβαλικής δουλειάς, δεν θα δούμε καινούργια πράγματα. Εφόσον όλα πάνε καλά και εκτιμηθεί ότι μπορεί να γίνει παρέλαση αρμάτων, στους δρόμους της Πάτρας θα βγουν τα καρναβαλικά άρματα της περασμένης χρονιάς τα οποία δεν είδαμε πέρυσι και έμειναν στο καρναβαλικό εργαστήριο του Πετρωτού.

Θυμίζουμε ότι συνολικά την περασμένη χρονιά το καρναβαλικό συνεργείο είχε δημιουργήσει εννέα καινούργια άρματα μεταξύ των οποίων και αυτά  του Βασιλιά Καρνάβαλου, της Βασίλισσας και το Άνθινο, τα οποία δεν είδαμε, ενώ ενόψει των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ που πραγματοποιήθηκε το Σεπτέμβριο στα Σφαγεία κατασκευάστηκε και ένα ακόμη άρμα με θέμα τον κορωνοϊό.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα υπάρξουν καινούργιοι καρναβαλικοί μπάστακες, από τους τεχνίτες του καρναβαλικού συνεργείου που θα δούμε σε διάφορα σημεία της πόλης, μαζί με τους παλιούς.

Ακόμα βέβαια είναι άγνωστος ο αριθμός που θα παραχθεί. Τα μέλη του καρναβαλικού συνεργείου, αυτή την χρονική περίοδο, ετοιμάζουν τις χριστουγεννιάτικες κατασκευές που θα κάνουν την εμφάνιση στην πόλη από τα μέσα του Νοεμβρίου και μετά. Το καρναβάλι έπεται.

Κ.Α.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα