Δ.Ελλάδα: Τι γίνεται με τους περιφερειακούς και δημοτικούς συμβούλους της Χρυσής Αυγής;

15.10.2020 / 7:33
περιφερειακα-συμβουλι9α

Της Γιώτας Κοντογεωργοπούλου

Η παρουσία στα Περιφερειακά και Δημοτικά Συμβούλια μελών της «Χρυσής Αυγής», (γνωστών για τη δράση τους στις κατά τόπους κοινωνίες), έχει πυροδοτήσει αντιδράσεις μετά την απόφαση περί εγκληματικής οργάνωσης και το γενικευμένο κλίμα αποτροπιασμού για τα έργα και τις ημέρες ενός «κόμματος» που ενέσκηψε ως εφιάλτης στην πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου.

Ωστόσο, όπως δείχνουν τα πράγματα, παρά την παραδοχή της απεχθούς δράσης μιας συμμορίας  που ενδύθηκε το μανδύα της πολιτικής, είναι πολύ δύσκολο  να «ξεφορτωθούμε» το μόρφωμα που αφήσαμε επί χρόνια να μεγαλώνει και επιτυγχάνει άκρως ανησυχητικές διεισδύσεις στην κοινωνία.

Σε επίπεδο Αυτοδιοίκησης, η συζήτηση που ξεκίνησε μετά την κίνηση του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη να αναβάλει στις 7 Οκτωβρίου τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Αττικής καθώς δεν αποχωρούσαν από την αίθουσα οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Παράταξης «Ελληνική Αυγή για την Αττική», δεν μπορεί να τελεσφορήσει στο σκέλος της επιδίωξης της αποπομπής των παρατάξεων που στηρίχθηκαν από τη «Χρυσή Αυγή» καθώς προσκρούει πάνω στο ισχύον νομικό πλαίσιο. Κι αν η αποπομπή ενός περιφερειακού ή δημοτικού συμβούλου μπορεί να διέλθει από κάποιο νομικό «παράθυρο», σε καμία περίπτωση με βάση τα  ισχύοντα δεν μπορεί να επιτευχτεί η αποπομπή μιας παράταξης. Σε απλά ελληνικά. Ακόμη και αν αποπεμφθεί ένας σύμβουλος, θα πρέπει να αναπληρωθεί από έναν άλλον του ίδιου συνδυασμού.

Διερευνώντας το αίτημα των δύο παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας για αποπομπή  του Περιφερειακού Συμβούλου Ανδρέα Νικολακόπουλου, απευθυνθήκαμε στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και γνωστό  νομικό Τάκη Παπαδόπουλο ο οποίος μας ενημέρωσε σχετικά με το ισχύον νομικό πλαίσιο, εντός του οποίου και ο ίδιος αναζητά μια λύση.

«Εξετάζω όλα τα νόμιμα περιθώρια εφαρμογής μιας τέτοιας απόφασης» μας είπε και επιφυλάχτηκε για  ανακοινώσεις εντός των επομένων ημερών όταν θα υπάρχει μια πλήρης εικόνα επί του θέματος.

Πόσο εύκολο όμως είναι να αποπεμφθούν οι αιρετοί σύμβουλοι και –κυρίως οι εκλεγμένες παρατάξεις;

Η δαιδαλώδης διαδικασία

Με βάση το άρθρο 130  του Κλεισθένη ( ν.  4555 του ’18) το οποίο τροποποιεί το άρθρο 237 του Καλλικράτη (ν. 3852 του ΄10) και ισχύει από 19/7/2018, οι αιρετοί (Περιφερειάρχης, Αντιπεριφερειάρχες, Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.α.) μπορούν να αποπεμφθούν από τα Συμβούλια  ως πρόσωπα και όχι ως παρατάξεις.

Αυτό μπορεί με βάση την ισχύουσα νομοθεσία να συμβεί μόνο εφόσον συντρέχουν σοβαροί λόγοι δημοσίου συμφέροντος.

Την τελική απόφαση για κάτι τέτοιο την παίρνει το Υπουργείο Εσωτερικών.

Κι εδώ ξεκινάει μια δαιδαλώδης διαδικασία η οποία συνίσταται στα εξής: Για να αποφανθεί το Υπουργείο Εσωτερικών για την αποπομπή ενός συμβούλου, πρέπει να προηγηθεί αιτιολογημένη έκθεση του Επόπτη ΟΤΑ και αφού προηγουμένως γνωμοδοτήσει Πειθαρχικό Συμβούλιο αποτελούμενο από τον Πρόεδρο του Διοικητικού Εφετείου, τέσσερις Εφέτες, έναν Προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης του Υπουργείου Εσωτερικών και τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ.

Αυτό το Συμβούλιο, το οποίο πρέπει προηγουμένως να συσταθεί, θα πρέπει να γνωμοδοτήσει για το αν συντρέχουν ή όχι λόγοι δημοσίου συμφέροντος.

Κατόπιν το Συμβούλιο θα καταθέσει την πρότασή του στον Επόπτη Τοπικής Αυτοδιοίκησης και αυτός θα εισηγηθεί το θέμα στον Υπουργό προκειμένου να ληφθεί η απόφαση αποπομπής του συμβούλου.

Και πάλι, ο νόμος είναι σαφής: Δεν μπορεί να αποπεμφθεί μια παράταξη αλλά ένας σύμβουλος.

Πράγμα που σημαίνει ότι ακόμη και αν αποπεμφθεί ο σύμβουλος (περιφερειακός ή δημοτικός), τότε στη θέση του αναλαμβάνει ο πρώτος επιλαχών της παρατάξεως. Οπότε μιλάμε για μια τρύπα στο νερό, όταν έχουμε να κάνουμε με στελέχη που δεν έχουν καταδικαστεί από το δικαστήριο.

Πέρα από τα παραπάνω, ανακύπτει θέμα και με το ύφος των αυτοδιοικητικών παρατάξεων  οι οποίες δεν υπόκεινται στο στενό πλαίσιο της συγκρότησής τους από ένα κόμμα, αλλά φέρουν την –πότε ηχηρή και πότε σιωπηρή- στήριξή του.

Καίριο το ακριβές κείμενο της απόφασης

Καίριας σημασίας σε αυτή τη διαδικασία είναι το ακριβές κείμενο της απόφασης που θα εκδοθεί. Διότι δεν έχει τεθεί εκτός νόμου η Χρυσή Αυγή αυτή καθεαυτή ως κόμμα.

Αν κριθεί π.χ. ότι όλη η Χρυσή Αυγή σαν κόμμα είναι μια εγκληματική οργάνωση, τότε θα πρέπει ο Εισαγγελέας να πάρει τον κατάλογο των μελών της και να ασκήσει συμπληρωματική δίωξη σε έναν έναν από αυτούς προκειμένου να δικαστούν ως μέλη της εγκληματικής οργάνωσης.

Εντελώς στον αέρα μια πιθανή απόφαση Περιφερειακού ή Δημοτικού Συμβουλίου

Σε περίπτωση μιας πιθανής απόφασης Περιφερειακού ή Δημοτικού Συμβουλίου, όπως ζητούν οι παρατάξεις, περί αποπομπής ενός Δημοτικού Συμβούλου (εν προκειμένω της Χρυσής Αυγής), οι αποφάσεις που θα λαμβάνονται από το Σώμα δεν θα έχουν καμία νομική ισχύ εξαιτίας των παραπάνω νομικών περιορισμών. Όποια απόφαση δηλαδή θα λαμβάνεται από το Σώμα, θα ακυρώνεται από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Οι αποφάσεις θα πάσχουν από νομιμότητα, δεν θα έχουν νομική συγκρότηση. Για να ληφθεί απόφαση θα πρέπει να κληθεί ο δεύτερος του ψηφοδελτίου, καθώς δεν μπορεί να αποπεμφθεί όλη η παράταξη, εξαιτίας του ισχύοντα νόμου.

Ο αντιδράσεις ξεκίνησαν από την Περιφέρεια Αττικής. Κατά την έναρξη της συνεδρίασης ο κ. Πατούλης με αφορμή τη  απόφαση της Ελληνικής Δικαιοσύνης (η συνεδρίαση γινόταν ανήμερα της έκδοσής της) η οποία απεφάνθη πως η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση, επισήμανε πως για πολιτικούς και συμβολικούς λόγους, δεν νοείται η πραγματοποίηση της σημερινής συνεδρίασης, παρουσία των συγκεκριμένων περιφερειακών συμβούλων. 

Ο ένας ήταν ο καταδικασθείς Παπαγιώταρος. Ο άλλος ήταν ένας περιφερειακός σύμβουλος για τον οποίο δεν υπήρχε κατηγορητήριο. Η άρνηση Πατούλη να γίνει συνεδρίαση αν παρίσταντο και οι δυο, έγινε η έναρξη μιας συζήτησης που οδήγησε σε ανακοινώσεις παρατάξεων ανά τη Ελλάδα που ζητούν αποπομπή Περιφερειακών και Δημοτικών Συμβούλων.

(εφ. 7 Μέρες Ενημέρωση)

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα