Απώλεια εσόδων από τα κοιμητήρια για τους δήμους

02.10.2020 / 6:12
koimitirio

Στη δικαιοδοσία των Μητροπόλεων περνούν πλέον οι κοιμητηριακοί ναοί μετά και το σχετικό νομοσχέδιο το οποίο κατατέθηκε προς συζήτηση στην Βουλή από τον υπουργό Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκο.

Ουσιαστικά, με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο η διοίκηση αλλά και η διαχείριση των ιερών ναών των κοιμητηρίων ανεξάρτητα θα ασκείται πλέον από το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο της οικείας ενορίας είτε από συμβούλιο που θα ορίζει ο εκάστοτε Μητροπολίτης.

Το προσωπικό πλέον περνάει στην τοπική Μητρόπολη η οποία θα αναγνωρίζει την προϋπηρεσία και κάθε συνέπεια. Για την αλλαγή καθεστώτος θα εκδίδεται διαπιστωτική πράξη του Μητροπολίτη η οποία θα δημοσιεύεται στην εφημερίδα της κυβερνήσεως. Η οικεία Μητρόπολη θα είναι διάδοχος όλων των συμβάσεων που έχουν συναφθεί από τους ΟΤΑ.

Επίσης, τα έσοδα του ναού θα προορίζονται πρώτιστα για την συντήρηση αλλά και λειτουργία του ναού και σε δεύτερο χρόνο  για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Ενώ, σύμφωνα με το νομοσχέδιο απαγορεύεται η είσπραξη τελών ή δικαιωμάτων από τους ΟΤΑ για ιεροτελεστίες.

Στην περίπτωση της Πάτρας, εφόσον εγκριθεί αυτούσιος ο νόμος και το άρθρο 48 που περιλαμβάνει τη συγκεκριμένη αλλαγή, αφορά κυρίως της λειτουργίας των δύο δημοτικών κοιμητηρίων από τα οποία εγγράφει έσοδα ο Δήμος στον προϋπολογισμό του.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα