Παρασκευή, 23.04.2021, 5:33 μμ

Ζητούν έργα στην Παραλιακή οι κάτοικοι του Αγίου Βασιλείου- Η Περιφέρεια προχώρησε σε μελέτη για την προστασία και την αποκατάσταση της παράκτιας ζώνης

09.03.2021 / 12:06
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
παραλιακή

Δύο χρονίζοντα προβλήματα για τους κατοίκους του Αγίου Βασιλείου πρέπει να βρουν οριστική λύση, καθώς ανά πάσα στιγμή κινδυνεύουν οι περιουσίες τους , με τις συχνές βροχές και τα φαινόμενα κακοκαιρίας.

Το ένα αφορά το ζήτημα των λιμνάζοντων νερών που συγκεντρώνονται στον παραλιακό δρόμο της τοπικής κοινότητας και το άλλο έχει να κάνει με το θέμα των οβρύων υδάτων που με την πρώτη βροχή πέφτουν από τον νέο εθνικό δρόμο της Πατρών – Κορίνθου στην Παλαιά Εθνική Οδό.

Το θέμα του παραλιακού δρόμου ξεκινάει από την μορφολογία του εδάφους και τις ιδιαιτερότητες της περιοχής. Το έδαφος είναι πιο χαμηλό από τη θάλασσα και το γεγονός αυτό δημιουργεί από μόνο του προβλήματα στον κεντρικό παραλιακό δρόμο της κοινότητας του Αγίου Βασιλείου.

Ειδικότερα, όταν βρέχει ο δρόμος γίνεται λίμνη και ο μόνος τρόπος για να περάσει κανείς από εκεί είναι με… βάρκα. Όμως το θέμα δεν σταματάει εκεί.  Στη συμβολή των οδών Αγίου Βασιλείου και Ηρώων Πολυτεχνείου,  οι αγωγοί που υπάρχουν για τη συγκέντρωση υδάτων γεμίζουν από τα χαλίκια που φέρνει η θάλασσα, με αποτέλεσμα το νερό να γυρίζει πίσω, καθώς «φρακάρει».

Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα, πέρα από τον δρόμο, να γεμίζουν από νερά και τα καταστήματα της περιοχής, σε συχνά χρονικά διαστήματα.   

Μελέτη από την Περιφέρεια

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος τηρώντας τη δέσμευση που ανέλαβε έναντι του Δήμου Πατρέων για την προστασία και την αποκατάσταση της παράκτιας παραλιακής ζώνης του Ρίου και του Αγίου Βασιλείου, προχώρησε σε μελέτη για αυτό το σκοπό.

Η μελέτη αυτή καλύπτει το λιμενικό, τοπογραφικό και γεωτεχνικό αντικείμενο που απαιτείται για την προστασία από τη διάβρωση των παραλιακών οδών στις δύο περιοχές. 

Ταυτόχρονα ο σχεδιασμός του έργου στον τεχνικό τομέα περιλαμβάνει  την αντιστήριξη των υποδομών οδοποιίας και ταυτόχρονα , αλλά και την προστασία και αναπλήρωση της παράκτιας ζώνης στο μήκος των δύο περιοχών.

Τι ζητούν οι κάτοικοι

Ειδικότερα στην παραλία του Αγίου Βασιλείου για να σταματήσει να υπάρχει το πρόβλημα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των κατοίκων της τοπικής κοινότητας, θα πρέπει να «σηκωθεί» δρόμος κατά τουλάχιστον έξι με εφτά μέτρα.

Πρόβλημα όμως με τη βροχή υπάρχει και στο ζήτημα των οβρύων υδάτων που πέφτουν από τον αυτοκινητόδρομο της Ολυμπίας οδού στην Παλαιά Εθνική Οδό, με αποτέλεσμα τα σπίτια της κοινότητας να κινδυνεύουν κάθε φορά με πλημμύρες.

Στόχος της τοπικής κοινότητας είναι να φτιαχτεί στο σημείο (στη συμβολή της διασταύρωσης της Παλαιάς Εθνικής Οδού και Αγίου Βασιλείου) ένα πεζοδρόμιο και ένα αποχετευτικό δίκτυο, ώστε να διοχετεύονται τα λιμνάζοντα ύδατα.

Οι κάτοικοι που διαμένουν σε αυτό το τμήμα της Παλαιάς Εθνικής Οδού έχουν συμφωνήσει να παραχωρήσουν 1,5 με 2 μέτρα από το οικόπεδο τους, προκειμένου να προχωρήσει το έργο, με την προϋπόθεση ότι ο δήμος θα φροντίσει στη συνέχεια να τους φτιάξει τις μάντρες.

Οι τεχνικές δυσκολίες

Όμως, σύμφωνα με μηχανικούς και εργολάβους, το έργο αυτό έχει τεχνικές δυσκολίες λόγω της μορφολογίας του εδάφους και των υψομετρικών διαφορών. Ωστόσο, οι κάτοικοι επιμένουν το έργο αυτό μπορεί να γίνει και έχουν στο πλευρό τους την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος.

Ήδη υπάρχει εξώδικη δήλωση διαμαρτυρία για το όλο θέμα που συνέταξε ο δικηγόρος Γιώργος Πολυχρονόπουλος, εκπροσωπώντας την τοπική κοινότητα, τον Πολιτιστικό και Περιβαλλοντικό Σύλλογο Αγίου Βασιλείου και την Εταιρεία Προστασίας Περιβάλλοντος Ρίου.  Στο εξώδικο μεταξύ άλλων προτείνεται η κατάργηση του αρδευτικού καναλιού που περνάει από τα σπίτια κοινότητας εδώ και δεκαετίες. 

Ωστόσο, η τοπική κοινότητα του Αγίου Βασιλείου, έχοντας στο πλευρό της τον Πολιτιστικό και Περιβαλλοντικό Σύλλογο Αγίου Βασιλείου, με απόφαση της, ύστερα από σύσκεψη που έκανε, εξέφρασε τη διαφωνία της σε αυτή την πρόταση, τονίζοντας ότι το αυλάκι αυτό υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια για να εξυπηρετεί τις αρδευτικές ανάγκες των κατοίκων της τοπικής κοινότητας.

Μάλιστα, στην ίδια απόφαση εκφράζει την άποψη της για τη σημασία της αναβάθμισης του συγκεκριμένου αρδευτικού καναλιού.

Β. Σταματόπουλος: «Κάτι πρέπει να γίνει»

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας του Αγίου Βασιλείου Βασίλη Σταματόπουλο τα δύο αυτά ζητήματα επιδέχονται άμεσης λύσης, καθώς κάθε φορά που βρέχει οι κάτοικοι της περιοχής τρέμουν για τις περιουσίες τους.

«Έχουν απόλυτο δίκιο οι κάτοικοι και οι καταστηματάρχες του παραλιακού δρόμου του Αγίου Βασιλείου που φωνάζουν για το όλο θέμα. Κάτι πρέπει να γίνει άμεσα και ευελπιστώ ότι το σχέδιο που έχει εκπονηθεί θα δώσει μία οριστική λύση.

Σε ότι αφορά το ζήτημα των όμβριων υδάτων στη διασταύρωση της Παλαιάς Εθνικής Οδού με τον Άγιο Βασίλειο, έχουμε ξεκινήσει αγώνα για το θέμα και πιστεύουμε ότι το έργο της κατασκευής ενός αποχετευτικού δικτύου μπορεί να γίνει.

Μαζί μας-  και αυτό έχει σημασία να το τονίσουμε – έχουμε τον πολιτικό μηχανικό και στέλεχος της Περιφέρειας Χρήστο Μυλογιώργο. Κάτι πρέπει να γίνει γιατί και στις δύο περιπτώσεις κινδυνεύουν περιουσίες όταν βρέχει».

Κ.Α.

(εφημερίδα Νεολόγος)

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα