Ζελένσκι: Γιατί απέλυσε τον επικεφαλής της υπηρεσίας Κρατικής Ασφάλειας και τη Γενική Εισαγγελέα της Ουκρανίας

18.07.2022 / 14:07
zelensky-arthro

Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Ασφάλειας της Ουκρανία και η Γενική Εισαγγελέας της χώρας είναι μεταξύ των ατόμων που απέλυσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, εκδίδοντας εκτελεστικά διατάγματα αργά το βράδυ της Κυριακής (17/7).

Ο Ιβαν Μπακάνοφ, μέχρι σήμερα επικεφαλής της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας της Ουκρανίας, είναι παιδικός φίλος του Ζελένσκι. Η Γενική Εισαγγελέας Ιρίνα Βενεντίκτοβα είχε αναλάβει την προσπάθεια δίωξης των ρωσικών εγκλημάτων πολέμου στην Ουκρανία. Η απόφαση αναρτήθηκε στον ιστότοπο της προεδρίας, χωρίς καμία εξήγηση για τους λόγους που οδήγησαν σε αυτήν.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι υποστήριξε ότι περισσότεροι από 60 υπάλληλοι στην υπηρεσία Κρατικής Ασφάλειας και στη Γενική Εισαγγελία εργάζονταν εναντίον της χώρας, στα κατεχόμενα από τη Ρωσία εδάφη.

Σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο, έχουν ξεκινήσει 651 ποινικές έρευνες για την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας και της συνεργασίας σε βάρος εργαζομένων σε εισαγγελικά γραφεία, υπηρεσίες προδικαστικών ερευνών και άλλες υπηρεσίες επιβολής του νόμου.

ukrinform

Μεταξύ άλλων, «περισσότεροι από 60 εργαζόμενοι στο γραφείο της εισαγγελέως και στην Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας παρέμειναν στα κατεχόμενα εδάφη και εργάζονται εναντίον του κράτους μας», πρόσθεσε. Ο Ζελένσκι είπε ότι τα αδικήματα αυτά «εγείρουν πολύ σοβαρά ερωτήματα» για τους επικεφαλής των υπηρεσιών και πρόσθεσε: «Το καθένα από αυτά τα ερωτήματα θα λάβει την κατάλληλη απάντηση».

Παιδικός φίλος του Ζελένσκι ο πρώην, πλέον, επικεφαλής της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας

ΚλείσιμοΣτο μεταξύ, οι… εκκαθαρίσεις που  κάνει ο Ζελένσκι, ξαφνιάζουν καθώς διώχνει άτομα  τα οποία υπήρξαν στενοί συνεργάτες του ή και φίλοι του, όπως ο Ιβάν Μπακάνοφ ο οποίος είναι παιδικός φίλος του Ουκρανού προέδρου.

Σημειώνεται πως ο Μπακάνοφ είναι Ουκρανός πολιτικός που υπηρέτησε ως επικεφαλής της SBU από τις 29 Αυγούστου 2019 ως τις 17 Ιουλίου 2022. Πριν από αυτή τη θέση, ήταν αναπληρωτής επικεφαλής της Υπηρεσίας.

ivan-bakanof

Γεννήθηκε στην ουκρανική πόλη Κρύβιι Ρι, σπουδάζοντας μαζί με τον Ζελένσκι και αποφοιτώντας από το Εθνικό Οικονομικό Πανεπιστήμιο του Κιέβου το 1997 και την Ακαδημία Εργασίας, Κοινωνικών Σχέσεων και Τουρισμού το 2006, με ειδικότητα στα νομικά.

Ο Μπακάνοφ έλαβε τον στρατιωτικό βαθμό του «υπολοχαγού» στα τέλη Μαΐου 2019 προκειμένου να έχει πρόσβαση σε απόρρητες πληροφορίες ενώ υπήρξε και μέλος της ομάδας του Ζελένσκι κατά τη διάρκεια της προεδρικής εκστρατείας του.

Αξίζει να τονισθεί πως η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας διεξήγαγε αρκετές αξιόλογες επιχειρήσεις υπό την ηγεσία του Μπακάνοφ. Συγκεκριμένα, συνελήφθη ένας από τους ηγέτες της εξτρεμιστικής ομάδας Ισλαμικού Κράτους (IS) Al-Bara Shishani, ο οποίος κρυβόταν στην Ουκρανία ενώ αποκαλύφθηκαν και δεκάδες σχέδια διαφθοράς, σύμφωνα με ανεπιβεβαιώτες πληροφορίες, που κόστισαν στο κράτος εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια, ειδικά στον αμυντικό τομέα.

Όσο αφορά στην οικογενειακή του κατάσταση, ο Μπακάνοφ είναι παντρεμένος και έχει έναν γιο ο οποίος φοιτά στο Εθνικό Οικονομικό Πανεπιστήμιο του Κιέβου από το 2019. Η σύζυγός του είναι η Oksana Lazarenko, η οποία στο παρελθόν ήταν Ρωσίδα πολίτης. Ωστόσο, από το 1998, ζει και εργάζεται στην Ουκρανία με μόνιμη άδεια παραμονής και πλέον, σύμφωνα με τις ηλεκτρονικές δηλώσεις του Μπακάνοφ, η Oksana είναι, από το 2019, πολίτης της Ουκρανίας.

Ιρίνα Βενεντίκτοβα, η πρώτη γυναίκα που κατείχε τη θέση της Γενικής Εισαγγελέα της Ουκρανίας

Από την άλλη, αναφορικά με την Ιρίνα Βενεντίκτοβα, είναι η πρώτη γυναίκα που κατείχε αυτό το αξίωμα αλλά ξαφνικά, με μια αιφνίδια ανακοίνωση απολύθηκε από τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

venediktova-irina

Γεννήθηκε στο Χάρκοβο και είναι από οικογένεια δικηγόρων. Ο πατέρας της, Valentyn Semenovych Venediktov, ήταν υποστράτηγος της αστυνομίας και διδάκτωρ Νομικής ενώ η μητέρα της, Valentyna Mykhailivna Venediktova, με πλούσιο ερευνητικό και παιδαγωγικό έργο, εργάστηκε στο Νομικό Πανεπιστήμιο Yaroslav Mudryi της Ουκρανίας και στο Πανεπιστήμιο Εσωτερικών Υποθέσεων του Kharkiv.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα