Παρασκευή, 30.09.2022, 6:35 μμ

Ξεπερνούν τις 45.000 οι άνεργοι στην Αχαΐα – Τα νέα προγράμματα του ΟΑΕΔ

18.01.2021 / 21:45
œ‘ΝΆ œ… ” …≈”...¬ΝΡ…Τœ’Ά.    EUROKINISSI / ΉΝ”…ΝΥ«” ¬Ν…œ”.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΓΚΟΛΗΣ

[email protected]

Την… ακτινογραφία της ανεργίας, στην Αχαΐα και τη Δυτική Ελλάδα, αλλά και τα προγράμματα που έρχονται για τη μείωσή της, παρουσιάζει ο «Νεολόγος των Πατρών».

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στην Περιφέρεια παρατηρείται μια γενικότερη σταθερότητα, σε σύγκριση με τα τελευταία χρόνια, ενώ καταγράφεται, σε απόλυτο αριθμό ανέργων, αυξητική τάση σε σχέση με το 2019, λόγω εποχικότητας.

Από τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία, το Νοέμβριο του 2020 εμφανίζονται εγγεγραμμένοι 81.824 άνεργοι, δηλαδή 3.906 περισσότεροι σε σύγκριση με τους 77.918 του αντίστοιχου μήνα το 2019, σημειώνοντας μια αύξηση 5,01%.

«Έρχονται νέα προγράμματα στήριξης»

«Στη Δυτική Ελλάδα η ανεργία είναι σταθερή σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Οι εποχικά εργαζόμενοι, στην πλειοψηφία τους, έλαβαν και το επίδομα ανεργίας, όπως το λαμβάνουν κάθε χρόνο, με τη δυνατότητα που τους δόθηκε λόγω της μείωσης των απαιτούμενων ημερών εργασίας σε 50, αλλά και των μονομερών δηλώσεων», σημειώνει στο «Νεολόγο», η Προϊσταμένη της Περιφερειακής Διεύθυνσης του ΟΑΕΔ, Αγγελική Καλαπόδη.

Όπως μας ενημερώνει, επιπροσθέτως, η κ. Καλαπόδη:

-σχεδιάζονται νέα προγράμματα, μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) και θα είναι για την ηλικιακή ομάδα άνω των 30.

Μετά το πρόγραμμα 30 ετών και άνω, το οποίο είχε πολύ μεγάλη απήχηση, δεν υπάρχει αυτή την στιγμή ενεργό για τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα, πέραν της επιταγής επανένταξης, όπου μπορούν να προσληφθούν όσοι λαμβάνουν επίδομα, το οποίο μετατρέπεται σε επιδότηση προς την επιχείρηση.

-Επίσης, βάσει των προηγούμενων δελτίων τύπου του Οργανισμού, αναμένονται προγράμματα για Πρακτική όσων παρακολούθησαν την κατάρτιση της Google, καθώς επίσης και πρόγραμμα επιχειρηματικότητας με έμφαση στις γυναίκες.

-Επιπροσθέτως, υπάρχουν ανοιχτά προγράμματα για την ηλικιακή ομάδα 18-29 (πτυχιούχων ή μη) και είναι σε εξέλιξη κι άλλα, για υποβολή αιτήσεων από τις επιχειρήσεις.

-Ακόμη, θα γίνει 2η τροποποίηση του Προγράμματος δεύτερης επιχειρηματικής ευκαιρίας, για 5.000 ανέργους, πρώην αυτοαπασχολούμενους, για επανένταξη τους στην αγορά εργασίας, σε:

α) κάθε είδους Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου,

β) επιχειρήσεις, φορείς και Οργανισμούς του δημοσίου τομέα, που ασκούν τακτικά οικονομική δραστηριότητα και

γ) επιχειρήσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού (Δήμων και Περιφερειών που ασκούν τακτικά οικονομική δραστηριότητα.

Ήδη στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος έχουν καλυφθεί 1500 θέσεις εργασίας.

Πλήττονται οι γυναίκες

Η Δυτική Ελλάδα συνεχίζει να κάνει πρωταθλητισμό στην ανεργία, αφού βρίσκεται σταθερά στο βάθρο της τριάδας, σε επίπεδο περιφερειών της χώρας.

Σύμφωνα με τη συνοπτική επισκόπηση της Ευρωπαϊκής Πύλης για την επαγγελματική κινητικότητα:

-Η διάρκεια ανεργίας στην Περιφέρεια υπερβαίνει το 1 έτος σε ποσοστό 60%.

-Οι γυναίκες εξακολουθούν να κατέχουν το ποσοστό του 60% των ανέργων.

-Οι παραγωγικές ηλικίες  μεταξύ 25-55 ετών αποτελούν τον μεγαλύτερο όγκο των ανέργων σε ποσοστό 55%.

-Σε επίπεδο εκπαίδευσης περισσότερο πλήττονται από την ανεργία οι απόφοιτοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και στη συνέχεια οι απόφοιτοι υποχρεωτικής εκπαίδευσης.

-Το 1/3 των απασχολουμένων σε εργασία είναι αυτοαπασχολούμενοι και υπερισχύει η μερική απασχόληση, ενώ παρατηρείται και υψηλό ποσοστό μαύρης εργασίας.

Ηλεκτρονικά η εξυπηρέτηση ή με ραντεβού

Αξίζει να τέλος να υπάρχει καταγραφή στο ρεπορτάζ για την εξυπηρέτηση των πολιτών από τον ΟΑΕΔ, στους μήνες της καραντίνας.

Όπως σε όλες τις υπηρεσίες του Δημοσίου, έτσι και στον ΟΑΕΔ, υπάρχει περιορισμός αυτοπρόσωπης παρουσίας στο 50%. Καλό θα είναι λοιπόν οι συναλλασσόμενοι να προτιμούν την επικοινωνία μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, καθώς τα email όλων των υπηρεσιών είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα του οργανισμού, ενώ υπάρχει και σχετική πλατφόρμα για την συμπλήρωση των ερωτημάτων. Εάν δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα ή η συναλλαγή χρήζει αυτοπρόσωπης παρουσίας, ο πολίτης θα πρέπει να τηλεφωνεί στην υπηρεσία για τον ορισμό ραντεβού.

Κ. ΤΗΛΙΓΑΔΑΣ

«Να διευρυνθεί ο αριθμός των επιδοτούμενων ανέργων»

«Ο ΟΑΕΔ αποτελεί τον κύριο βραχίονα του κράτους, για την άσκηση πολιτικών αντιμετώπισης της ανεργίας στην χώρα. Σε μια περίοδο που η οικονομία καταρρέει, με αποτέλεσμα η ανεργία να αυξάνεται με γοργούς ρυθμούς, είναι επιτακτική ανάγκη η δημιουργία μαζικών προγραμμάτων για την αντιμετώπισή της και στήριξης της εργασίας από τον οργανισμό. Ακόμα και ο αριθμός των επιδοτούμενών ανέργων παραμένει σε χαμηλά επίπεδα και πρέπει να διευρυνθεί», τονίζει ο Κωνσταντίνος Τηλιγάδας, Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων του ΟΑΕΔ.

«Επίσης, πρέπει να σημειώσουμε ότι ένα μεγάλο ποσοστό εργαζομένων βρίσκονται στον προθάλαμο της ανεργίας, καθώς αν δεν αλλάξει το κλίμα στην αγορά, με τη λήξη του καθεστώτος αναστολής εργασίας που βρίσκονται, οι επιχειρήσεις δεν θα μπορούν να τους κρατήσουν και θα οδηγηθούν και αυτοί στην ανεργία», προσθέτει ο κ. Τηλιγάδας και συνεχίζει:

«Δυστυχώς αντί της ενίσχυσης με επιπλέον χρηματοδότηση του οργανισμού για να μπορεί να παρέμβει, γίναμε μάρτυρες της περικοπής της αυτοτελούς χρηματοδότησής του, μέσω της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών. Η περιθωριοποίηση συνεχίστηκε καθώς επιλέχθηκαν άλλοι φορείς για να διεκπεραιώσουν προγράμματα που κατεξοχήν ανήκουν στην αρμοδιότητα του. Έστω και αν έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος, δεν είναι αργά να αλλάξει η πολιτική που εφαρμόζεται για τον ΟΑΕΔ, ώστε να μπορέσει να επιτελέσει την κοινωνική του αποστολή και να τιθασευτεί το τέρας της ανεργίας που άρχισε να αγγίζει τους αριθμούς ρεκόρ του 2013.

(από την εφημερίδα “Νεολόγος’).

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα