Ξεκινά η κάλυψη δαπανών εταιρειών και τα «δάνεια» μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής – Σκέψεις για έκτακτο επίδομα και τον Μάιο

27.05.2021 / 8:48
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
xrimata

Αντίστροφη μέτρηση προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι εφαρμοστικές διατάξεις και να μπουν σε εφαρμογή δύο από τα μέτρα στήριξης που ήδη έχουν ανακοινωθεί, αλλά δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει να υλοποιούνται.

Πρόκειται για την ρύθμιση που αφορά την κάλυψη πάγιων δαπανών ζημιογόνων εταιρειών με πτώση τζίρου τουλάχιστον 30%. Το άλλο μέτρο αφορά τα πιστωτικά που θα δοθούν σε αυτούς που έχουν λάβει μέρος στους τρεις πρώτους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής, εφόσον βέβαια οι ίδιοι το επιλέξουν.

Και τα δύο μέτρα εκτιμάται ότι θα τεθούν σε εφαρμογή στις αρχές Ιουνίου.

Να σημειωθεί ότι και για τις δύο δράσεις δεν μοιράζονται χρήματα, αλλά δίνονται πιστωτικά τα οποία και θα χρησιμοποιηθούν για την εξόφληση φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων των φορολογουμένων που θα τα λάβουν.

Πρόκειται δηλαδή για έμμεση ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων. Ουσιαστικά η χρηματοδότηση θα συνδέεται με τα νέα εκκαθαριστικά. Θα αφορά οφειλές που θα πρέπει να αποπληρωθούν έως το τέλος του χρόνου.

Παράλληλα εξετάζεται η παράταση της αυξημένης αποζημίωσης ειδικού σκοπού και για το μήνα Μάιο σε όσες εταιρείες έχουν περιορισμούς.

Βέβαια να σημειωθεί ότι ήδη έχουμε μπει σε μία διαδικασία απόσυρσης των οριζοντίων μέτρων στήριξης.

Τι προβλέπεται για τις πάγιες δαπάνες
Πάγιες δαπάνες: Το μέτρο των παγίων δαπανών προβλέπεται από το Προσωρινό Πλαίσιο Κρατικών Ενισχύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ορίζει πώς καλύπτονται επιχειρήσεις με πτώση τζίρου τουλάχιστον 30% οι οποίες παραμένουν ζημιογόνες ακόμα και αν προσμετρηθούν όλα τα μέτρα στήριξης που έχουν λάβει. Η σχετική πλατφόρμα θα ανοίξει σε 2 φάσεις: πρώτα για την υποβολή αιτήματος ενδιαφέροντος, ούτως ώστε να γίνει και αποτίμηση των μέτρων στήριξης και το κατά πόσο θα είναι οι επιλέξιμες οι εταιρείες και σε δεύτερη φάση για τη χορήγηση του ποσού. Ανάλογα και με τις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις που θα προκύψουν.

Στις πάγιες δαπάνες περιλαμβάνονται οι ασφαλιστικές εισφορές η ενέργεια, η ύδρευση, οι τηλεπικοινωνίες, τα ενοίκια, τα λοιπά λειτουργικά έξοδα, οι χρεωστικοί τόκοι και συναφή έξοδα (που αποτυπώνονται στο Ε3). Ως ενισχύσεις θα λαμβάνονται υπόψη οι ενισχύσεις που έλαβε η επιχείρηση μέσα στο 2020, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας (σ.σ. η ΕΕ επιτρέπει την κάλυψη ενισχύσεων του 2021 αλλά προς το παρόν δεν έχει ενεργοποιηθεί το εν λόγω σκέλος).

Το ποσοστό της ενίσχυσης θα προσδιοριστεί, αφού ολοκληρωθούν οι αιτήσεις ενδιαφέροντος των επιχειρήσεων, με βάση τον διαθέσιμο προϋπολογισμό του προγράμματος. Θα διαφοροποιείται με βάση τη πτώση του τζίρου, καθώς θα είναι υψηλότερο για επιχειρήσεις που είχαν πτώση τζίρου άνω του 60%. Επίσης θα υπάρχουν και ανώτατα όρια στο ύψος της ενίσχυσης: έως το 70% επί των ζημιών προ φόρων για τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις και έως το 90% για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Θα υπάρχει ειδική μέριμνα, όμως, για τις νέες επιχειρήσεις και τις επιχειρήσεις που άνοιξαν πρόσφατα υποκατάστημα αλλά γενικά η ενίσχυση δεν θα μπορεί να υπερβαίνει την απώλεια τζίρου μεταξύ του 2020 και του 2019.

Αρχικά το μέτρο είχε σχεδιασθεί ούτως ώστε να στοχεύει σε μεγάλες εταιρείες που απασχολούν 20 -50 άτομα και οι οποίες αν δεχόταν ισχυρούς τριγμούς ήταν πολύ πιο εύκολο να προβούν σε απολύσεις από ότι μία μικρή εταιρεία. Πάντως δεκτές θα είναι εταιρείες και με 1 εργαζόμενο αλλά και με εποχικό προσωπικό. Μένει να φανεί αν θα αυξηθεί και ο προϋπολογισμός του που αρχικά είχε οριστεί στα 500 εκατ. ευρώ.

Επιστρεπτέα προκαταβολή
Επιστρεπτέα προκαταβολή: Σε ότι αφορά εκείνους που έλαβαν ενίσχυση από την Επιστρεπτέα 1, 2 και 3 δικαιούνται να μετατρέψουν σε επιδότηση το 50% του ποσού, έχουν το δικαίωμα να πάρουν προκαταβολικά ως έμμεσο δάνειο το 35% του ποσού. Και πάλι θα το λάβουν ως πιστωτικό για την κάλυψη των νέων φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων που θα προκύψουν από τον Ιούνιο και έως το τέλος του έτους.

Αφορά σε επιχειρήσεις με εργαζομένους που είχαν όλο το 2020 μείωση τζίρου τουλάχιστον 30% (και έτσι δικαιούνται έκπτωση 50% στις Επιστρεπτέες 1 έως 3). Ουσιαστικά το μέτρο αφορά σε λίγους επιχειρηματίες και επιτηδευματίες που έχουν μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας. Υπολογιζόταν σε 25.000 – 30.000 κατά τις ανακοινώσεις του μέτρου.

Θα πρέπει να έχουν κατά νου πως από το 2022, όταν λήξει δηλαδή η περίοδος χάριτος της Επιστρεπτέας, θα πρέπει να πληρώσουν το 100% του ποσού (σ.σ. αφού θα έχουν λάβει προκαταβολικά το σκέλος της επιδότησης).

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα