Ξεκάθαρο στίγμα για τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα έδωσε ο Θ. Πλεύρης

26.10.2021 / 10:33
PLEYRIS

Τους κύριους άξονες πολιτικής του υπουργείου Υγείας για το επόμενο διάστημα ανέπτυξε ο υπουργός, Θάνος Πλεύρης, στο 20ο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Health World 2021 με τίτλο «Pandemic crisis – The Day after».

Ανάμεσα σε αυτούς, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας είναι μέτρα για την εξοικονόμηση πόρων που αφορούν στην φαρμακευτική δαπάνη, ολοκληρωμένο σχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, καθιέρωση ποιοτικών δεικτών στην συνεργασία ΕΟΠΥΥ και παρόχων, κλινικές μελέτες και έλεγχος των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων.

Με μία σύντομη αλλά στοχευμένη και περιεκτική τοποθέτηση ο υπουργός Υγείας, έδωσε το στίγμα που θα ακολουθήσει.
Ξεκίνησε λέγοντας ότι καμία δομή υγείας δεν περισσεύει, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο το ξεκάθαρο στίγμα, ότι επί υπουργίας του, οι συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα θα είναι μία κανονικότητα. Και πρόσθεσε λέγοντας, ότι η «ψυχή» της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, θα είναι τα ΣΔΙΤ. Η συνεργασία ωστόσο με τον ιδιωτικό τομέα, θα λάβει υπόψιν τις καλές πρακτικές, σημείωσε.

Στη διάρκεια της πανδημίας, ήταν δύσκολο να οργανώσουμε την ΠΦΥ, ωστόσο τώρα ήρθε η ώρα, τόνισε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι όπως και στην «επιχείρηση ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» με τον εμβολιασμό κατά της COVID-19, έτσι και όσον αφορά σε μία σειρά προληπτικών εξετάσεων, θα ακολουθηθεί η τακτική με τα sms.

Αναφορικά με την λειτουργία του ΕΣΥ, ο κ. Πλεύρης τόνισε ότι από την στιγμή που υπάρχει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, δεν υπάρχει περίπτωση το υγειονομικό σύστημα να λειτουργεί και πάλι μονοθεματικά.

Το ΕΣΥ θα ενισχυθεί, θα υπάρξει περαιτέρω ψηφιοποίηση, αλλά και συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα, λαμβάνοντας υπόψιν τις καλές πρακτικές του.

Για τον ΕΟΠΥΥ, ανέφερε ότι ο Οργανισμός θα υπάρχει για τους ασφαλισμένους πρωτίστως, και όχι για τους προμηθευτές και πώς θα τεθούν ποιοτικοί δείκτες αναφορικά με την συνεργασία του με τους παρόχους υγείας. Επίσης, θα υπάρχει ένα επίπεδο, με το οποίο δεν θα μπορεί να συμβάλλεται ο ΕΟΠΥΥ.

Αναφορικά με την εξοικονόμηση πόρων που αφορούν στη φαρμακευτική δαπάνη, ο υπουργός Υγείας δήλωσε ότι εντός του επόμενου μήνα, θα ανακοινώσει όλα τα μέτρα για το φάρμακο. Πρόκειται για ρεαλιστικά μέτρα που θα είναι όσο το δυνατόν λιγότερο βίαια, όπως είπε.

Θα υπάρχει έλεγχος της κατανάλωσης, διαπραγματεύσεις με τις επιχειρήσεις με στόχο τις καλύτερες δυνατές εκπτώσεις στις θεραπείες, καθώς και ποια φάρμακα συγκεκριμένα θα αποζημιώνονται.

Χαρακτήρισε το clawback μέτρο σοβιετικού τύπου, με στόχο να αντιμετωπισθεί και να καταργηθεί τελικά, ενώ εξήρε την πολιτική της κυβέρνησης για την στρατηγική συνυπευθυνότητας με τον κλάδο που έχει θεσπισθεί.

Αναφέρθηκε για ακόμη μία φορά στην προσωπική του εμπειρία πριν χρόνια νοσηλείας του σε ΜΕΘ, σημειώνοντας ότι θα ελέγξουμε όλους τους θανάτους που αφορούν στις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και θα πούμε την αλήθεια.

Για τις κλινικές μελέτες τέλος, υπογράμμισε ότι θα υπάρξουν αλλαγές σε γραφειοκρατικό επίπεδο, ενώ θα συνδυαστούν οι μελέτες με το αναπτυξιακό clawback. Είναι άδικο κατέληξε, οι Έλληνες πολίτες να μην έχουν πρόσβαση σε νέα φάρμακα και θεραπείες που θα μπορούσαν μέσω των κλινικών μελετών.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα