Βία και θυμός – Ανησυχητικές διαστάσεις και στην Πάτρα από επεισόδια μεταξύ νυν και πρώην ζευγαριών

23.11.2021 / 21:33
BIA

ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ

eleni.paraskevopoulou@gmail.com

Τα όσα διαδραματίζονται, τον τελευταίο τουλάχιστον ενάμιση χρόνο, με εκρήξεις θυμού και βίας ανάμεσα σε ζευγάρια αλλά και πρώην συντρόφους ξεπερνούν κάθε προηγούμενο. Αποτελεί γεγονός πώς τα ενδοοικογενειακά επεισόδια έχουν αυξηθεί πολύ, σχεδόν καθημερινά και η τοπική Ελληνική αστυνομία δέχεται κλήσεις για ενδοοικογενειακά επεισόδια.

 Ο νόμος περί ενδο-οικογενειακής βίας

Τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας είχαν από πολλά χρόνια καταστεί καθημερινό σχεδόν, νοσηρό φαινόμενο στην ελληνική κοινωνική πραγματικότητα. Αυτό ώθησε το νομοθέτη να θεσπίσει το Ν. 3500/2006 περί ενδο-οικογενειακής βίας, στον οποίο οριοθέτησε αδικήματα όπως η ενδο-οικογενειακή σωματική βλάβη, η απειλή, άσκηση βίας, άσκηση σεξουαλικής βίας κ.α., στα οποία αφενός η ποινική δίωξη ασκείται αυτεπάγγελτα, αφετέρου προβλέπονται πολύ αυστηρές ποινές σε σχέση με τα αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου. 

Σύμφωνα με το νόμο αυτό ως οικογένεια θεωρούνται και οι τέως σύζυγοι στην περίπτωση της διάστασης, καθώς και οι τελούντες σε σύμφωνο συμβίωσης ή ακόμα και σε ελεύθερη συμβίωση, με αποτέλεσμα να περιλαμβάνει και τα αδικήματα που διαπράττονται και μετά τον χωρισμό των ζευγαριών. 

Η αυτεπάγγελτη δίωξη των αδικημάτων αυτών έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορεί το θύμα, είτε εξαναγκαζόμενο από τον θύτη είτε υποχωρώντας με οικεία βούληση, να ανακαλέσει την μήνυσή του. Στον ίδιο νόμο προβλέπεται και ο θεσμός της ποινικής διαμεσολάβησης ο οποίος όμως, δυστυχώς, δεν εφαρμόζεται κατά κανόνα στην πράξη.

Η καταγγελία οδηγεί σίγουρα την υπόθεση στη δικαιοσύνη, πολλές από τις υποθέσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι δικηγόροι προκαλούν αποτροπιασμό ακόμα και στους πιο έμπειρους.

Θ. Χρονόπουλος: «Τα περισσότερα περιστατικά σε ζευγάρια σε διάσταση»

O δικηγόρος  παρ’ Αρείω Πάγω Θεόδωρος Χρονόπουλος μιλά στο «Ν» για τα δεκάδες πλέον περιστατικά που φτάνουν στα δικηγορικά γραφεία και που προκαλούν φρίκη.

 «Τα περιστατικά βίας κυρίως διαδραματίζονται μεταξύ συζύγων που βρίσκονται σε διάσταση. Αυτά που γίνονται μέσα στην οικογένεια, σε ζευγάρια που είναι σε έγγαμη συμβίωση, ακόμη κι αν αυτό είναι σε εισαγωγικά, εκτιμώ πώς δεν είναι πάρα πολλά, τα περισσότερα συμβαίνουν στη διάσταση.

Πρόσφατο παράδειγμα, από πέρυσι, με ασφαλιστικά μέτρα πήρε η σύζυγος τα παιδιά και ο σύζυγος από τότε, όποτε την πετυχαίνει, της κάνει επιθέσεις και την χτυπάει. Ακόμα και σε δημόσιο χώρο την ξυλοκόπησε. Τα περιστατικά παίρνουν διαστάσεις στη διάσταση, με κατηγορίες για εξωσυζυγικές σχέσεις, λες και υπάρχει συζυγική σχέση μετά τη διάσταση. Εκεί αρχίζει και εκφράζει τα κτηνώδη του ένστικτα ως αρσενικό, σε μια βιολογικά ανυπεράσπιστη γυναίκα. Το χειρότερο με τις συνθήκες του κορονοϊού, το είδα και το 2020 και το 2021, δεν ήταν εφικτό να γίνει επ’ αυτοφώρω σύλληψη.

Διότι απαγορευόταν η κράτηση στο κρατητήριο και όταν ερχότανε στο δικαστήριο, στο αυτόφωρο, στις ελάχιστες περιπτώσεις που τον συλλαμβάνανε, έλεγε ο εισαγγελέας ρητή δικάσιμο γιατί απαγορευόταν να κατέβει στο αυτόφωρο αφού δεν λειτουργούσαν τα δικαστήρια.

Και το μόνιμο πρόβλημα, τα αστυνομικά τμήματα υποστελεχωμένα και χωρίς περιπολικά δεν πολύ-συλλαμβάνουν κατά την διαδικασία του αυτοφώρου. «Με χτύπησε, κάνω μήνυση, με στέλνουν στον ιατροδικαστή, υπάρχει μια κατάθεση αστυνομικού ότι κάναμε προσπάθεια να τον βρούμε, δεν τον βρήκαμε». Αυτό τον αποθρασύνει, διότι αν τον συλλαμβάνανε και έμενε ένα βράδυ στο τμήμα, είναι διαφορετικά τα πράγματα.

Ο φόβος φυλάει τα έρμα κατά τον λαό. Η ενδοοικογενειακή βία είναι έντονη στις περιπτώσεις διάστασης στα ζευγάρια, γιατί δεν μπορεί να καταλάβει και να εμπεδώσει ο σύζυγος ότι εφόσον έγινε διάσταση, είτε από δική του υπαιτιότητα, είτε της συζύγου του, είτε από κοινή, δεν μπορεί να την θεωρεί κτήμα του και προσπαθεί εκφράζοντας έτσι μια κτηνωδία να την τιμωρήσει ουσιαστικά γιατί ξέρει ότι δεν πρόκειται γυναίκα στην οποία ασκήθηκε βία να επιστρέψει πάλι στην συζυγική στέγη».

Του διέλυσε το πρόσωπο με τα κλειδιά

«Σαφώς υπάρχουν και επιθέσεις από γυναίκες προς άντρες, οι οποίες ωστόσο είναι πολύ λίγες. Περίπτωση στην Πάτρα όπου επιτέθηκε η σύζυγος και του προκάλεσε σοβαρά τραύματα, στο πρόσωπο, τον χτύπησε με τα κλειδιά. Είχαμε καταδίκη πρωτόδικα στη συγκεκριμένη υπόθεση. 20 μήνες φυλακή η σύζυγος,  για ενδοοικογενειακή βία. Όμως τα περισσότερα περιστατικά που καταγράφονται είναι με θύτη τον σύζυγο».

«Την έπιασε και την κούρεψε»

«Έχω υπόθεση όπου δικάζεται ο άνδρας ο οποίος έπιασε τη γυναίκα, την κούρεψε με ψαλίδι μέσα στο αυτοκίνητό της, την τσάκισε στο ξύλο, βγήκε έξω από το αυτοκίνητο της, σέρνοντας, φωνάζοντας βοήθεια, δεν την βοήθησε κανένας. Μάλιστα το συμβάν έγινε μπροστά από νοσηλευτικό ίδρυμα, ευτυχώς την πήγαν γρήγορα μέσα.

Έχουμε στη διάθεση μας φωτογραφικό υλικό με τα αίματα στο αυτοκίνητο, το ψαλίδι με το οποίο της επιτέθηκε και τα μαλλιά της γυναίκας τα πήγα στον εισαγγελέα. Αρρωστημένες καταστάσεις – όταν ο θύτης δεν αντιλαμβάνεται τίποτα –  να λέει στο ακροατήριο πώς: ”εγώ θα την σκοτώσω”».

Τα τελευταία χρόνια προφανώς λόγω των συνθηκών που δημιουργήθηκαν, κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης και επιτάθηκαν εξαιτίας της πανδημίας, αυξήθηκαν τα φαινόμενα άσκησης ενδοοικογενειακής βίας με αποκορύφωμα τις τραγικές περιπτώσεις γυναικοκτονίας που απασχολούν το πανελλήνιο.

Αυτό ώθησε πρόσφατα και τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να εκδώσει εγκύκλιο προς τους κατά τόπους Εισαγγελείς να επαυξήσουν την προσοχή τους κατά την εφαρμογή δικονομικών και ουσιαστικών μέτρων και για την πρόληψη αλλά και για την καταστολή τέτοιων εγκλημάτων.

Την ίδια ώρα ο Υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας  προανήγγειλε τη σύσταση νομοπαρασκευαστικής επιστημονικής επιτροπής που θα μελετήσει και θα προτείνει τροποποιήσεις στο υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο για την ενδοοικογενειακή βία.

(από την εφημερίδα  «Νεολόγος»).

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα