Βασιλακόπουλος: Ενας στους δύο διασωληνωμένους δεν τα καταφέρνει

10.11.2020 / 8:51
koronoios_meth

Ανήσυχος για την πορεία του κορονοϊού στην Ελλάδα, την αποτελεσματικότητα των μέτρων, την θνητότητα στους διασωληνωμένους αλλά και για την έγκαιρη διαθεσιμότητα των εμβολίων αν αποδειχτούν αποτελεσματικά δηλώνει o καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος. Με στοχευμένες παρατηρήσεις, τεκμηριωμένες ιατρικά εκτιμήσεις και με απλά λόγια για να τα καταλαβαίνουν οι πολίτες αλλά και οι κυβερνητικοί παράγοντες, ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος «προσγειώνει» όσους αισιοδοξούν πως η πανδημία του κορονοϊού θα νικηθεί από τη μία μέρα στην άλλη.

«Δεν αλλάζει κάτι πριν τον Σεπτέμβριο»
Ξεκαθαρίζει μάλιστα πως ακόμα και αν βρεθεί αποτελεσματικό εμβόλιο στα μέσα Δεκεμβρίου, η Ελλάδα δεν πρόκειται να επανέλθει στην κανονικότητα πριν από τον Σεπτέμβριο του 2021. «Μπορεί να βγάλουμε όλο το χειμώνα με επαναλαμβανόμενα lockdown. Όλα θα εξαρτηθούν από τη συμπεριφορά μας τον Δεκέμβριο. Αυτή θα καθορίσει πότε θα ξαναγίνει το επόμενο lockdown. Τα πρώτα μέτρα που πάρθηκαν μία εβδομάδα πριν από την καραντίνα θα αρχίσουν να δείχνουν τα αποτελέσματά τους στο τέλος της εβδομάδας. Θα δούμε επίσης τα αποτελέσματα από τις περιοχές που μπήκαν νωρίτερα σε καραντίνα. Είμαστε αισιόδοξοι γιατί στην Κοζάνη και στην Καστοριά η καραντίνα απέδωσε. Επειτα από δύο εβδομάδες θα δούμε τα αποτελέσματα και του lockdown».

«Άλλο η ταβέρνα και άλλο το μπαρ»
Και προσθέτει: «Αν υποθέσουμε πως πάμε καλά στο τρέχον lockdown και τιθασεύσουμε τα κρούσματα αλλά και τους ασθενείς στην εντατική. Τι θα γίνει μετά από ένα μήνα; Εάν χαλαρώσουμε πάλι σε ένα μήνα θα βρεθούμε πάλι στην ίδια θέση και τότε θα έχουμε επαναλαμβανόμενα lockdown. Για να υπάρξει αποτέλεσμα θα πρέπει να καταλάβουμε όλοι πως δεν πρέπει να λειτουργούμε ανεξέλεγκτα ούτε να αφήσουμε στην ευχέρεια των πολιτών το όλο πρόβλημα. Αν αφήσουμε τις δραστηριότητες που προκάλεσαν το πρόβλημα θα το ξαναπροκαλέσουν. Είμαι από αυτούς που πιστεύω πως πρέπει να δούμε ξεχωριστά και πιο εξειδικευμένα τα μέτρα. Για παράδειγμα δε γίνεται να αντιμετωπίζουμε την ταβέρνα όπως το “ορθάδικο” μπαρ. Δεν είναι το ίδιο. Οπως και το λιανεμπόριο θα μπορούσε να ανοίξει με ραντεβού όπως έγινε και με τα κομμωτήρια. Πρέπει να γίνει ακόμα πολύ δουλειά και πιο στοχευμένα μέτρα για να μπορέσει να επιβιώσει και η οικονομία και να είμαστε αποτελεσματικοί έναντι της πανδημίας».


«Δε σέβεται τους νέους»
Ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος είναι από τους πνευμονολόγους που δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στον αριθμό των διασωληνωμένων αλλά και στην ηλικία τους: «Ο αριθμός των διασωληνωμένων έχει επεκταθεί στους 239 σήμερα Δευτέρα (9/11). Οι 95 από αυτούς είναι σε ηλικία από 40 έως 64 ετών και έχουμε και 5 που είναι στην κατηγορία από 18 έως 39 ετών. Αυτό σημαίνει πως ο κορονοϊός δε σέβεται ηλικίες και όλοι πρέπει να προσέχουν».

«Ζήτημα υπευθυνότητας οι κλίνες ΜΕΘ»
Ο καθηγητής σπεύδει να απαντήσει επίσης σε όσους παραπονιούνται γιατί η Ελλάδα δεν έχει χιλιάδες κλίνες στις ΜΕΘ και τονίζει πως αυτό είναι κάτι που πρέπει να απασχολεί το σύστημα υγείας της χώρας και όχι να ρυθμίζει τον εφησυχασμό των πολιτών και εξηγεί: «Πριν την πανδημία ως Ελλάδα είχαμε 5,5 κλίνες ΜΕΘ ανά 100.000 πολίτες, όταν ο Ευρωπαϊκός μέσος όρος ήταν 13,5 κλίνες ανά 100.000 πληθυσμό και μόνο η Γερμανία είχε 29,5 κλίνες ανά 100.000 πληθυσμό. Κάθε μέρα προστίθενται νέες κλίνες, έχουμε περάσει τις 1.063 και κάθε μέρα αυτό το νούμερο αλλάζει. Επομένως τώρα είμαστε κοντά στις 10 κλίνες ΜΕΘ ανά 100.000 κατοίκους. Αν υποθέσουμε πως θα είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ αυτό θα ήταν πολύ σημαντικό για το σύστημα υγείας, αλλά δεν θα έλυνε το πρόβλημα της πανδημίας. Δεν θα έπρεπε να ήταν κριτήριο για τη συμπεριφορά των πολιτών έναντι της πανδημίας, δηλαδή, δεν θα έπρεπε να ήταν κριτήριο εφησυχασμού και υπευθυνότητας. Γιατί όταν δεν είσαι υπεύθυνος γεμίζεις μέσα σε λίγες ημέρες και 10.000 κλίνες ΜΕΘ. Και μετά ποιο είναι το αποτέλεσμα; Ερχόμαστε πάλι στο μηδέν».

«Ο ένας στους δύο δεν τα καταφέρνει»
Σοκαριστικές είναι οι επισημάνσεις του Θεόδωρου Βασιλακόπουλου σχετικά με το κεφάλαιο των διασωληνωμένων. Η αλήθεια είναι πως πολλοί πιστεύουν πως όσοι διασωληνώνονται βγαίνουν αλώβητοι από τη μάχη με τον κορονοϊό. Η πραγματικότητα με βάση τις ιατρικές καταγραφές είναι πολύ σκληρή σύμφωνα με τον Θεόδωρο Βασιλακόπουλο καθώς περίπου ο ένας στους δύο διασωληνωμένους δεν να καταφέρνει: «Στην Ελλάδα η θνητότητα στους διασωληνωμένους είναι στο 43%. Να φανταστείτε μάλιστα πως το ποσοστό αυτό δεν είναι από τα πιο υψηλότερα. Στο Σαν Φρανσίσκο η θνητότητα ήταν στο 62% των διασωληνωμένων. Ναι, σε ποσοστό κοντά ο ένας στους δύο διασωληνωμένους δεν θα τα καταφέρει. Μην περιμένουμε πως θα βγούμε αλώβητοι σε ποσοστό 100%».

«Δεν υπάρχουν εκπαιδευμένοι νοσηλευτές»
Άλλο σημαντικό κεφάλαιο έχει να κάνει με τη στελέχωση των νέων ΜΕΘ με επαρκές νοσηλευτικό προσωπικό και ο καθηγητής Βασιλακόπουλος κρούει και εκεί τον κώδωνα του κινδύνου: «Ακόμα κι αν υποθέσουμε πως έχουμε επαρκή αριθμό γιατρών για να στελεχώσουμε τις μονάδες εντατικής θεραπείας σίγουρα δεν υπάρχουν αρκετοί εκπαιδευμένοι νοσηλευτές για να στελεχώσουν τις ΜΕΘ. Η κατάρτηση που απαιτείται δε μπορεί να γίνει σε τρεις μέρες. Χρειάζεται χρόνο και προσπάθεια».

«Το εμβόλιο θα έχει αποτέλεσμα μετά το Σεπτέμβριο»
Πολύ κουβέντα έγινε τις τελευταίες ώρες και για το εμβόλιο ωστόσο ο καθηγητής πνευμονολογίας δεν είναι αισιόδοξος πως θα επανέλθουμε στην κανονικότητα πριν από τον Σεπτέμβριο του 2021 και εξήγησε: «Δεν φτάνει να βρεθεί το εμβόλιο. Πρέπει να κυκλοφορήσει και μετά θα πρέπει να εμβολιαστεί πάνω από το 50% του πληθυσμού. Αν υποθέσουμε πως το εμβόλιο θα βγει τον Δεκέμβριο θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο μήνες για να πάρει άδεια από τους επίσημους φορείς και τις ρυθμιστικές αρχές. Επομένως μιλάμε για τέλος Φεβρουαρίου. Οι πρώτες δόσεις θα πάνε σε ευπαθείς και υγειονομικούς. Για να μιλάμε για περιορισμό της πανδημίας θα πρέπει να εμβολιαστεί ο πληθυσμός σε ποσοστό πάνω από 50%. Για την Ελλάδα θα χρειαστούμε τουλάχιστον 5 εκατ. εμβόλια επομένως πριν από το καλοκαίρι αυτά τα νούμερα δεν θα μπορέσουμε να τα πιάσουμε. Για αυτό καλό είναι να παραμείνουμε προσεκτικοί και ενημερωμένοι και μην εφησυχάζουμε, ούτε να χαλαρώνουμε στην εφαρμογή των μέτρων».

ethnos.gr

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα