«Βαρυχειμωνιά» στα νοικοκυριά της Πάτρας – Πάνω από 20% οι αυξήσεις στο πετρέλαιο θέρμανσης

12.10.2021 / 20:30
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
petrelaio

Η θερμοκρασία πέφτει, οι ζέστες φεύγουν, το κρύο έρχεται και το πετρέλαιο θέρμανσης ξεκινάει από μια τιμή που αναμένεται να έχει μία αύξηση της τάξεως το 20% με 25%.

Το γεγονός αυτό προβληματίζει τους επαγγελματίες του κλάδου, αλλά ταυτόχρονα φοβίζει χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις πολλές από τις οποίες θα δυσκολευτούν να βάλουν τον φετινό χειμώνα πετρέλαιο θέρμανσης.

Ο περσινός χειμώνας τελείωσε αφήνοντας το πετρέλαιο θέρμανσης σε μία τιμή των 85 λεπτών το λίτρο κατά μέσο όρο στην Πάτρα, αλλά και στην περιφέρεια αυτής. Ο χειμώνας που φτάνει θα το βρει σε μία τιμή που θα κυμαίνεται μεταξύ του 1,10 και του 1,20 ευρώ. 

Η αύξηση δηλαδή από το ξεκίνημα της χειμερινής σεζόν θα είναι της τάξεως του 20% με 25%. Οι εκτιμήσεις αυτές αφορούν την Πάτρα. Στις ορεινές περιοχές της Δυτικής Ελλάδας που το κρύο ήδη έχει φτάσει και οι θερμοκρασίες είναι πιο κάτω, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης εκτιμάται ότι θα κυμανθεί ακόμα πιο ψηλά και δεν αποκλείεται να ξεκινήσει από τα 1,25 ή 1,30 το λίτρο.

Η ενέργεια οδηγεί την ακρίβεια

Το πετρέλαιο θέρμανσης είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα του κύματος ακρίβειας που μπαίνει στις ζωές μας για τον φετινό χειμώνα. Άλλωστε είναι γνωστό ότι τα ενεργειακά είδη και το μεταφορικό κόστος οδηγούν την ακρίβεια. Η αύξηση του πετρελαίου θέρμανσης, σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη πρατηρίου καυσίμων Δαμιανό Μπελαβγένη, έχει να κάνει με τους διεθνείς κανόνες της αγοράς και τις συνθήκες που έχει φέρει στην οικονομία η εποχή της πανδημίας.

Ανοικτό το ποσοστό της αύξησης

Όπως υποστηρίζουν στις εκτιμήσεις τους οι επαγγελματίες του κλάδου η αύξηση αυτή θα έχει επίπτωση στη ζήτηση του είδους, άρα και στην δουλειά τους.

Ωστόσο κ. Μπελαβγένης επισημάνει: «Ακόμα δεν μπορούμε να πούμε κάτι με σιγουριά. Όμως η αύξηση του πετρελαίου θέρμανσης, όπως και σε δεκάδες ακόμα είδη της καθημερινότητας μας,  είναι δεδομένη, εξαιτίας των κανόνων που διέπουν την διεθνή αγορά.

Το πού και πόσο θα κυμανθούν αυτές οι αυξήσεις αυτό δεν μπορούμε όμως να το εκτιμήσουμε με ακρίβεια. Είναι κάτι που θα εξαρτηθεί από πολλούς και κυρίως από αστάθμητους παράγοντες».

Το επίδομα θέρμανσης για το 2022

Το θετικό, όπως διαρρέουν τουλάχιστον οι κυβερνητικοί κύκλοι, είναι ότι φέτος τα ποσά των επιδομάτων θέρμανσης που θα μοιραστούν στις αρχές του 2022  θα είναι κατά 20% αυξημένα σε σύγκριση με τα προηγούμενα.

Σύμφωνα με κοινή υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί τον προσεχή Δεκέμβριο, το βασικό ποσό του επιδόματος θέρμανσης θα αυξηθεί από τα 220 ευρώ που είχε καθοριστεί για το 2021 στα 264 ευρώ για το 2022.

Από τα μέσα Οκτωβρίου η ζήτηση

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η ζήτηση και η διακίνηση του πετρελαίου θέρμανσης θα ξεκινήσει από τις 15 Οκτωβρίου και μετά, ανάλογα πάντα με τις καιρικές συνθήκες και την θερμοκρασία που θα κάνει.

Θυμίζουμε ότι την περασμένη χρονιά είχε χαθεί για τους επαγγελματίες το μισό της σεζόν και αυτό γιατί ένα μεγάλο ποσοστό των νοικοκυριών είχε φροντίσει και είχε γεμίσει με πετρέλαιο τις αντλίες από την άνοιξη του 2020. Οπότε δεν χρειάζονταν άλλο για τους πρώτης μήνες του επερχόμενου χειμώνα.

Οι «εναλλακτικές» πάνε υψηλότερα

Φέτος η αύξηση της τιμής του και κυρίως η αβεβαιότητα για το που μπορεί να φτάσει κατά την διάρκεια του χειμώνα, θα είναι ένα τροχοπέδη. Από την άλλη, ωστόσο, δεν υπάρχουν πλέον και πολλές λύσεις για το νοικοκυριό.

Οι αυξήσεις που έρχονται στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος θα είναι ακόμα μεγαλύτερες, κατά συνέπεια ένα μέσο νοικοκυριό, δεν θα το συμφέρει να χρησιμοποιήσει ηλεκτρικά σώματα αφού σε μία τέτοια περίπτωση είναι σίγουρο ότι θα δει τους λογαριασμούς του στην ΔΕΗ ή στους υπόλοιπους παρόχους, να φτάνουν στο «κόκκινο». 

ΚΑΠ.

(από την εφημερίδα «Νεολόγος»).

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα