Βαρβιτσιώτης: Πλέον μιλάμε για ευρωτουρκικό και όχι ελληνοτουρκικό ζήτημα

12.12.2020 / 20:15
varvitsiotis

Την μετατροπή των ελληνοτουρκικών διαφορών σε ευρωτουρκικό ζήτημα επεσήμανε ο Μιλτιάδης Βαρβιτισώτης στην Ολομέλεια της Βουλής υπογραμμίζοντας πως «Είναι σημαντικό να βαδίζει η Ευρώπη έστω με λιτά, αργά, μίζερα βήματα προς τα εμπρός παρά να κλείσει το θέμα και να πει ότι αποτελεί διμερές ζήτημα Ελλάδας – Τουρκίας και ας τα βρουν μόνες τους οι χώρες».
Αναφορικά με το ζήτημα των κυρώσεων ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών είπε: «Οι κυρώσεις είναι μέσο άσκησης πίεσης στην Τουρκία να σταματήσει την προκλητική της συμπεριφορά. Για πρώτη φορά γίνεται ρητή αναφορά στο κείμενο συμπερασμάτων στην ανάγκη να επιστρέψει η Τουρκία στο τραπέζι του διαλόγου προκειμένου να συζητήσει στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου».
Ο ίδιος τόνισε δε ότι η πρόσφατη απόφαση της Συνόδου Κορυφής κάνει αναφορά και στην προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας στα Βαρώσια «με πρωτοφανή τρόπο».
«Φέραμε στο τραπέζι των ευρωπαϊκών συμβουλίων το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας. Ξέρουμε ότι ο δρόμος είναι δύσκολος και δεν περιμένουμε σε κάθε σύνοδο να συζητούνται τα θέματα αυτά» είπε σε άλλο σημείο.
Απαντώντας δε στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στο ΜεΡΑ25 που ζήτησαν πιο ενεργητική εξωτερική πολιτική ακόμα και επιβολή βέτο ο κ. Βαρβιτσιώτης επισήμανε: «μας ζητά το ΜεΡΑ25 να ασκήσουμε βέτο στον προϋπολογισμό της Ενωσης. Δεν ξέρω κανέναν άλλο παρά μόνο τον εμπνευστή της καταστροφικής στρατηγικής του 2015 να θέλει να πυροβολήσει τα πόδια του. Πρέπει να σας πω μάλιστα ότι η Ευρώπη είχε βρει τον τρόπο να προχωρήσει τον προϋπολογισμό για το Ταμείο Ανάκαμψης, ακόμη και μόνο με τα κράτη που συμφωνούν γι αυτό και έκαναν πίσω οι δύο χώρες που απειλούσαν με βέτο».

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα